Paardenbloem bestrijden en verwijderen

08/07/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wanneer u paardenbloemen in uw gazon of borders heeft zult u merken dat deze zich snel vermenigvuldigen en lastig laten verwijderen. In dit artikel voorzien we u van alle benodigde informatie voor het succesvol bestrijden van paardenbloemen.

Verspreiding en vermeerdering van paardenbloemen

Paardenbloem kunnen zich op twee manieren verspreiden en vermeerderen, en voor het succesvol bestrijden van de paardenbloem is het goed te weten hoe dit precies in zijn werk gaat.

De eerste manier waarop de paardenbloem zich kan verspreiden is door het uitwaaien van zaden. Wanneer een paardenbloem is uitgebloeid blijft de bekende pluizenbol over, welke bestaat uit kleine pluisjes die door de wind door de hele tuin geblazen kunnen worden. En deze zaadjes kunnen zich onder allerlei verschillende omstandigheden weer ontwikkelen tot nieuwe paardenbloemen, of het nu droog of vochtig is, in uw gazon of borders of tussen uw bestrating.

De tweede manier waarop paardenbloemen zich kunnen vermenigvuldigen is uit de wortel, en dit kan heel snel gaan, met wel twee of drie planten tegelijk. Een paardenbloem heeft een lange, stevige penwortel die enkele tientallen centimeters diep in de grond kan zitten, welke tijdens de winter in de grond overleeft en waaruit in het vroege voorjaar nieuwe scheuten tevoorschijn zullen komen.

Paardenbloemen bestrijden en verwijderen

Voor het bestrijden van paardenbloemen is het dus van belang dat u voorkomt dat de zaden kunnen uitwaaien, en dit doet u door de paardenbloem uit uw tuin te verwijderen voordat deze is uitgebloeid en de pluizenbol met zaadjes ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat u de paardenbloem met wortel en al verwijderd, en niet alleen het deel van de plant dat zichtbaar is boven de grond.

Voor het in zijn geheel verwijderen van een paardenbloem kunt u het beste gebruik maken van gereedschap zoals een penwortelsteker of onkruidsteker. Wanneer u namelijk probeert de paardenbloem met de hand uit de grond te trekken is de kans heel groot dat deze afbreekt en de penwortel in de grond achterblijft, en er later dus gewoon weer nieuwe paardenbloemen tevoorschijn zullen komen.

Wanneer uw gazon al helemaal vol staat met paardenbloemen en het wel erg veel werk is om alle planten met de hand te verwijderen kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bestrijdingsmiddel voor tweezaadlobbigen. Belangrijk is om een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel te gebruiken, zodat u uw tuin geen schade toebrengt.

Hulp nodig met pardenbloemen bestrijden? Plaats uw klus

Paardenbloemen in gazon voorkomen

Het voorkomen van paardenbloemen en ander onkruid in uw gazon doet u over het algemeen door te kiezen voor een goed grasmengsel tijdens de aanleg van het gazon, in een siergazon met een fijnere grassoort heeft onkruid een grotere kans dan in een grasveld met een grovere grassoort zoals een sport- of speelgazon.

Daarnaast is goed gazon onderhoud belangrijk, in een gezond gazon krijgt onkruid zoals de paardenbloem veel minder kans om te ontstaan. Denk hierbij aan het verticuteren, bemesten en kalk strooien tijdens het voorjaar, regelmatig maaien in de periode dat het gras groeit en goed sproeien tijdens droge perioden.

Paardenbloem bestrijden en verwijderen

© KKulikov - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus