Zevenblad bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het is één van de meest gevreesde onkruiden in de tuin: zevenblad. De hardnekkig woekerende plant is moeilijk te bestrijden. Zevenblad zorgt ervoor dat uw tuin er onverzorgd uitziet en brengt andere planten in de tuin in het nauw. Niet voor niets voor de plant ook vaak ‘tuinmansverdriet’ genoemd. Snel bestrijden dus! Maar hoe? In dit artikel bekijken we een aantal manieren om zevenblad te bestrijden en om te voorkomen dat het terugkomt, zodat u weer volop van de tuin kunt genieten.

Wat is zevenblad?

Zevenblad of op zijn Latijns Aegopodium podagraria, is een plant uit de schermbloemenfamilie. De plant kan op allerlei plekken in de tuin opduiken, maar houdt vooral van plaatsen met veel schaduw. Het onkruid is te herkennen aan het 7-delig samengestelde blad. Vandaar de naam zevenblad. De plant wordt zo’n 60 tot 90 centimeter hoog en bloeit van mei tot september met witte (en soms roze) bloemetjes. Onder de grond maakt zevenblad een netwerk van witte wortels.

Een enkel exemplaar van zevenblad in de tuin kan leuk zijn. De plant behoort tot dezelfde familie als de wortel, selderij en peterselie en is dus eetbaar. Maar wanneer de plant niet heel goed in toom wordt gehouden, woekert hij door de hele tuin. Dat wordt dus al snel te veel.

Zevenblad verwijderen

Het definitief verwijderen van zevenblad is lastig. Omdat zevenblad zich onder de grond snel uitbreidt, heeft schoffelen vaak maar weinig zin. Bij het bestrijden van onkruid zoals zevenblad is het dus belangrijk om alle wortels te verwijderen. Bij ongewenste verspreiding geldt: hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Staat er nog niet zoveel zevenblad in uw tuin? Dan kunt u met een vork of riek zorgvuldig de wortels uit de grond halen. De wortels van zevenblad kunnen wel 40 centimeter lang zijn, dus u zult soms diep moeten steken om alles te verwijderen. Als er al veel zevenblad gegroeid is, kunt u de plant verzwakken. Dit doet u door regelmatig de bladeren van de plant te plukken. Helemaal uitroeien lukt op deze manier echter niet.

Zevenblad bestrijden met azijn

Ook wanneer u zevenblad met azijn gaat verwijderen, richt u zich op de bladeren van de plant. Hiervoor heeft u pure (onverdunde) azijn en een plantenspuit nodig. Bespuit de bladeren van de plant met azijn totdat ze vochtig zijn, maar maak de bladeren niet te nat. Na enkele dagen zal de plant zwakker worden en zich minder snel verspreiden.

Zevenblad bestrijden met kalk

U kunt er ook voor kiezen om zevenblad te bestrijden met kalk. Deze manier werkt wel, maar is vooral geschikt voor bestrijding op de lange termijn. Door de grond te verrijken met kalk, creëert u een bodem waar zevenblad niet van houdt. Wanneer u dit jaar in jaar uit volhoudt, zal zevenblad op den duur steeds schaarser worden en uiteindelijk verdwijnen. Een aftreksel van verkruimelde eierschalen is heel geschikt om zure grond te neutraliseren en van extra kalk te voorzien.

Zevenblad bestrijden met aardappel

Zevenblad en aardappel groeien niet graag samen. Door aardappelen in de buurt van zevenblad te poten, zal het onkruid al gauw het onderspit delven. U kunt onkruid zoals zevenblad bestrijden met aardappel vanwege de solanine die zich in de aardappelschil bevindt. Dit chemische stofje doodt alle soorten onkruid in de omgeving en werkt dus ook goed in de bestrijding van hardnekkig onkruid als winde, kropaar en zevenblad. Al enkele weken na het poten van de aardappelen ziet u resultaat.

Zevenblad bestrijden met milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel

Gaat u liever niet met huis-tuin-en-keukenmiddelen aan de slag? Dan kunt u zevenblad ook bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Kies daarbij wel voor een milieuvriendelijke variant. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de andere planten in uw tuin. Spuit het bestrijdingsmiddel op het blad van de plant of gebruik een kwastje om de bladeren ermee in te smeren. Na enige tijd komt het middel via het blad terecht in de wortels en zullen de bladeren bruin kleuren. Pas dan kunt u het blad verwijderen. Voor alle bestrijdingsmiddelen geldt: werk gericht om zo te voorkomen dat goede planten lijden onder de middelen.

Zevenblad bestrijden met milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel kunt u het beste in het (vroege) voorjaar doen, als de plant net boven de grond komt. Herhaal de behandeling als jonge scheuten toch weer de kop opsteken.

Geef zevenblad geen kans

Door zevenblad uit te putten, geeft u de plant eigenlijk simpelweg geen kans om uit te groeien. Verwijder dagelijks de bladeren die zijn aangegroeid. De plant blijft hierdoor aan het werk om nieuwe bladeren te maken en dat kost energie. Uiteindelijk raakt de plant uitgeput en sterft hij af.

Om zevenblad zo min mogelijk kans te geven om te groeien, kunt u ook sterke planten in de tuin zetten die de groei van zevenblad tegengaan. De ooievaarsbek is hiervoor uitermate geschikt. Doordat de plant de bodem van de tuin tegen zonlicht beschermt, kan zevenblad niet groeien. Bijkomend voordeel is dat ooievaarsbek een fleurige plant is, die ook in de winter mooi groen blijft. Het is dus op alle vlakken een aanwinst voor uw tuin.

Als de hoeveelheid zevenblad in de tuin echt de spuigaten uitloopt, is een hardnekkige aanpak noodzakelijk. Bijvoorbeeld door de tuin af te dekken met zwarte folie. De plant krijgt dan geen licht meer en sterft. Dit kan echter wel twee jaar duren.

Let op met zevenblad op de composthoop

Wanneer u klaar bent met onkruid wieden, gooit u het tuinafval wellicht op de composthoop. Zevenblad kunt u echter beter ergens anders weggooien. Als restjes zevenblad op de composthoop terecht komen, kan zelfs het kleinste stukje wortel weer uitgroeien tot een enorme bos onkruid. Dat is wel het laatste wat u wilt! We raden dan ook aan alle resten van zevenblad in de GFT container te gooien of direct af te voeren naar de milieustraat.

Zevenblad bestrijden

© orestligetka.ukr.net - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen