Komkommerkruid

Komkommerkruid is een vaste plant uit de Boraginaceae familie en het geslacht Borago en er staat 1 soort Komkommerkruid in onze plantengids.

De bloeitijd van een Komkommerkruid ligt in mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn blauw van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 40 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Komkommerkruid online bestellen

Komkommerkruid snoeien: wanneer & hoe

Komkommerkruid is een prachtige plant die ook wel bekend staat onder de namen ‘Borago’, ‘Nachtlichtje’, ‘Neusjeprik’, ‘Puntoogje’ of ‘Steekneusje’. De plant kan tot wel 40 centimeter hoog worden en heeft voldoende ruimte nodig om goed te groeien. Het snoeien van deze plant vergt niet veel werk.

Tijdens de groeiperiode is het risico groot dat u per ongeluk knoppen van de bloemen wegsnoeit. Daarom is het niet nodig om regelmatig te snoeien. Tijdens de bloeiperiode hoeft u daarom ook niet te snoeien. Na de bloeiperiode, vanaf oktober, is het belangrijk om enkele stengels af te knippen zodat de plant weer ruimte krijgt om te groeien.

Bij het snoeien is het aan te raden om de afgesnoeide stengels, bladeren en eventuele bloemen direct op te ruimen. Voorkom dat huisdieren de afgesnoeide delen gaan eten.

Komkommerkruid verzorging & onderhoud

Komkommerkruid staat bekend om zijn prachtige blauwe bloemen en is een wilde plant die bloeit van juli tot en met september.

Een belangrijk aspect van de verzorging van Komkommerkruid is het water geven. De grond moet water doorlatend zijn zodat er geen vochtophoping ontstaat. Geef de plant twee keer per week water, maar houd de grond gemiddeld vochtig en geef regelmatig kleine hoeveelheden water. Vooral tijdens droge periodes is het belangrijk om de plant goed in de gaten te houden.

Daarnaast is het bemesten van Komkommerkruid is belangrijk tijdens de bloeiperiode. Bemest de plant gedurende 2 tot 3 dagen na de lente, zodat de plant sterk genoeg is om veel bloemen te laten bloeien. Dit kunt u doen met compost of andere meststoffen die geschikt zijn voor bloeiende planten.

Komkommerkruid planten: wanneer & hoe

Voor het planten van Komkommerkruid is het belangrijk om te zorgen voor een goede grond en drainage. De plant groeit goed op verschillende soorten grond, zoals kalkrijk klei, zanderig leem, zuur, neutraal of alkalisch. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, zodat het water goed afgevoerd kan worden. De pH-waarde van de grond moet tussen de 6 en 7.5 liggen.

Plant Komkommerkruid in het voorjaar, nadat de kans op vorst voorbij is. Plaats de plant op een zonnige plek, zodat deze snel wortels kan laten groeien om in de zomer mooi te kunnen bloeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de planten zit bij het planten, minimaal 30 centimeter, zodat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien.

Kiest u ervoor om Komkommerkruid in een bloempot te planten? Zorg dan voor een pot met goede afvoer van water.

Komkommerkruid stekken & vermeerderen

Het stekken van Komkommerkruid is een relatief eenvoudige manier om de plant te vermeerderen. Neem een gezonde stengel van de plant en verwijder de onderste bladeren. Zorg ervoor dat de stengel ongeveer 10 tot 15 centimeter lang is. Snijd het uiteinde van de stengel schuin af om de opname van water te vergemakkelijken.

Vul een pot met geschikte potgrond en maak een gat in het midden van de grond. Steek de stek voorzichtig in de grond en zorg ervoor dat de grond stevig om de stengel wordt gedrukt. Geef de stek voldoende water en zet de pot op een lichte plek, maar niet in de directe zon.

Na ongeveer 3 tot 4 weken zullen er wortels groeien uit de stek. Plant de nieuwe plant over in de tuin of in een grotere pot, zodra de wortels sterk genoeg zijn. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plant om te groeien en bloeien.

Het is aan te raden om meerdere stekken te maken omdat niet alle stekken altijd zullen groeien. Het beste moment om stekken te nemen is in het voorjaar, de plant begint dan namelijk te groeien.

Komkommerkruid ziekten

Komkommerkruid kan gevoelig zijn voor verschillende ziektes en plagen. Het is belangrijk om alert te zijn op deze problemen, omdat het tijdig aanpakken de plant gezond kan houden.

Een veel voorkomende plaag bij Komkommerkruid zijn bladkevers. Zij eten gaatjes in de bladeren van de plant, wat de gezondheid van de plant kan schaden. Zorg dat u deze gaatjes herkent en onderneem direct actie om verdere schade te voorkomen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die kunnen helpen om bladkevers te bestrijden.

Een ander probleem dat kan optreden bij Komkommerkruid is watertekort. Hoewel het belangrijk is om te voorkomen dat er te veel vocht in de pot blijft staan, heeft de plant wel regelmatig water nodig. Beginnen de bladeren te hangen en verwelken? Geef de plant dan direct wat extra water, het is namelijk een teken dat de plant te weinig water heeft.

De bladeren van Komkommerkruid zijn ook kwetsbaar en kunnen snel beschadigd raken. Bruine vlekken op de bladeren kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals schimmels of ongedierte. Verwijder de beschadigde bladeren om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Om schimmels te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt.

Komkommerkruid kopen

Koop Komkommerkruid bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Komkommerkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Komkommerkruid en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Borago pygmaea Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen