Dotterbloem - Caltha

Dotterbloem (Caltha) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Dotterbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Dotterbloem online bestellen

Dotterbloem snoeien: wanneer & hoe

De dotterbloem is officieel bekend onder de naam Caltha palustris. Het is een vaste plant die rijkelijk bloeit. U hoeft de dotterbloem nauwelijks te snoeien. In de herfst zal het bovenste gedeelte vanzelf afsterven. In het voorjaar zal deze uit zich zelf opnieuw uit de wortels komen. De plant zal ook niet gaan woekeren. 

Het snoeien van de plant kan wel een tweede bloei stimuleren in augustus en september. Na de eerste bloei, als de bladeren wat minder mooi ogen, knipt u deze weg. Doe dit ook met de uitgebloeide bloemen. Een nieuw blad zal snel verschijnen. Snoei de plant in zijn geheel terug als deze helemaal is uitgebloeid. Houd hierbij 3 centimeter boven de bovenste groeipunten aan. Staat u plant bij het water en wilt u niet dat de uitval in het water vergaat? Ook dan kunt u de dotterbloem snoeien. 

Dotterbloem verzorging & onderhoud

Speciale verzorging is niet nodig bij uw dotterbloem. Dotterbloemen zijn waterplanten. Zorg er daarom wel voor dat de grond altijd nat is. De plant staat daarom het liefst met zijn voetjes in het water. Als u uw dotterbloem bij de vijver zet, dan is het niet nodig deze nog te besproeien. Ook is bemesting in dat geval overbodig omdat de bodem rondom een vijver vaak al meer dan genoeg voedingsstoffen bevat. Staat uw dotterbloem niet bij een vijver dan kunt u een mestpil gebruiken in het voorjaar. Deze gebruikt u bij de wortels. Afgestorven stengels en bladeren haalt u weg. 

U hoeft de dotterbloem niet te bestrijden. De kans dat deze een plaag wordt in uw tuin is klein. De dotterbloem kan daarnaast ook erg goed tegen een strenge vorst. U hoeft deze om die reden niet te beschermen tegen winters weer. 

Dotterbloem planten: wanneer & hoe

Zoals hierboven al even benoemd, is de oeverplant uitermate geschikt als oever- of moerasplant. Zolang de voetjes van de dotterbloem altijd vochtig zijn, kunt u de plant zowel op een plaats in de zon als in de halfschaduw planten. Het planten van de dotterbloem doet u in de lente. Bij het planten van jonge dotterbloemen, dient u deze niet te diep te planten. Dat kan het aangroeiproces bemoeilijken. Jonge dotterbloemen kunt u direct aan de waterkant planten. De plant zal zich dan vanzelf in de voor zichzelf meest gunstige richting verspreiden. 

Als er niet genoeg grond is rondom uw vijverrand, maak dan gebruik van een plantmand. Dit kan voor extra wortelruimte zorgen. Plant de dotterbloem met plantmandje aan de waterkant en doe er wat aarde omheen. Het plastic van de plantmand kunt u eventueel bedekken met grind, zodat dit er mooier uitziet. 

Kies voor het planten van de dotterbloem voor een voedselrijke en kleiachtige bodem. Wat betreft de waterdiepte, kan de dotterbloem veel verdragen. Houd idealiter rekening met een waterdiepte van 10 centimeter. Een waterdiepte tot 20 centimeter kan deze plant ook zeker nog wel verdragen, maar dan wel voor een kortere periode. 

Doordat de bodem waar een dotterbloem in staat vaak zo rijk is aan voedingsstoffen, wordt ook de groei van omliggende planten sterk gestimuleerd. Het is daarom belangrijk om de omvang daarvan terug te dringen. Zo voorkomt u dat de dotterbloem wordt verdrongen door zijn buren. 

Dotterbloem stekken & vermeerderen

Wilt u uw dotterbloem vermeerderen? Dat kan. De plant kan gedeeld worden. Dit kunt u het beste na de bloei doen. U snoeit de dotterbloem en graaft deze vervolgens uit. Haal voorzichtig de wortels uit elkaar en deel deze in twee stukken met beide voldoende wortels. Hierna dient u ze direct te planten. Zo voorkomt u uitdroging en wordt het aangroeien juist weer bevordert. 

Zuivere en ongevulde dotterbloemen zaaien zichzelf uit, maar u kunt dit ook zelf doen. Omdat het koude kiemers zijn doet u dit aan het eind van de herfst. Stop de zaden in zaadpotjes en graaf ze in. Om te voorkomen dat vogels de zaden opeten kunt u ervoor kiezen een vogelafwerend net te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de zaden onregelmatig ontkiemen. Dat zorgt ervoor dat het resultaat van zaaien erg kan tegenvallen. 

Dotterbloem ziekten

De dotterbloem heeft nauwelijks last van ziektes. In ongunstige jaren is er kans op meeldauw op de bladeren. Meeldauw zijn schimmels en leven als ware parasieten op de bladeren waardoor deze worden aangetast. Het is om die reden belangrijk de meeldauw direct te bestrijden. Meeldauw herkent u aan de poederige witte vlekken. Er bestaat ook een plantenziekte bekend als valse meeldauw. In tegenstelling tot echte meeldauw, zit deze aan de onderkant van de bladeren. 

Als uw dotterbloem meeldauw op de bladeren heeft, snoeit u de aangetaste delen weg. Om de kans op meeldauw te verkleinen, hebben wij een aantal tips voor u: 

Zorg voor een juiste locatie voor het planten van uw dotterbloem, waarbij u rekening houd met de punten hierboven

Geef uw plant extra water tijdens droog weer

Zorg voor genoeg lucht door uw planten niet de dicht op elkaar te plaatsen

Soms is er helaas niks aan te doen omdat uw grond bijvoorbeeld al is aangetast door een schimmelziekte. Als u dit eenmaal weet kunt u hier rekening mee houden en hier geen meeldauwgevoelige planten meer plaatsen. Een andere optie is om uw grond te verversen. 

Dotterbloem kopen

Koop Dotterbloem bij Plantenwinkel.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Dotterbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Dotterbloem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen