Sleutelbloem - Primula

Sleutelbloem (Primula) is een plantengeslacht uit de Primulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 37 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Sleutelbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Sleutelbloem online bestellen

Sleutelbloem snoeien: wanneer & hoe

De sleutelbloem is in veel tuinen te vinden. De plant is zeer geliefd vanwege zijn kleurrijke bloemen. De sleutelbloem bloeit in talloze gele, roze, rode, witte en purperen tinten. Er zijn vele soorten primula verkrijgbaar. De sleutelbloem is een echte waardplant. Dit betekent dat de plant een gunstig effect heeft op insecten en andere tuinplanten. Daarnaast ruikt de plant ook nog eens erg lekker. Als u dichtbij komt, bijvoorbeeld tijdens het snoeien van de sleutelbloem, dan kunt u de zachte geur opsnuiven.

De sleutelbloem bloeitijd start vaak al in maart of april. U geniet met de primula in het vroege voorjaar al van mooie kleuren. En haalt u uitgebloeide bloemen weg, dan stimuleert u de plant nieuwe knoppen aan te maken. Het is doorgaans niet echt nodig om de sleutelbloem te snoeien. Na de winter kunt u de plant wat opschonen, maar uitvoerige snoei is niet vereist. Gaat u wel aan de slag met het snoeien van de sleutelbloem, gebruik hiervoor dan een scherpe en schone snoeischaar.

Sleutelbloem verzorging & onderhoud

De sleutelbloem heeft niet heel veel onderhoud nodig. Het is van belang dat u de primula gelijkmatig vochtig houdt. Bij langdurige droogte geeft u royaal water. In de winter mag de grond niet te nat zijn en in het voorjaar niet te droog. Zorg ervoor dat de grond voldoende gedraineerd is, zodat het te veel aan water goed weg kan.

Geef in het voorjaar de sleutelbloem een basisbemesting. Organische meststof is prima om rond de primula te strooien. In de bloeiperiode kunt u nogmaals de sleutelbloem bemesten. Een lichte bemesting is voldoende. Na de bloei verwijdert u uitgebloeide bloemen. Sleutelbloem is winterhard en sommige soorten primula zijn wintergroen, anderen verliezen hun bladeren. In de winterperiode kunt de plant met wat blad bedekken. Verder vraagt de sleutelbloem weinig verzorging.

Sleutelbloem planten: wanneer & hoe

Gaat u de sleutelbloem planten? Dan kan dit prima in een tuin met meerdere heesters, bomen en andere gewassen. De sleutelbloem is goed te combineren met andere vaste planten en woekert niet of nauwelijks. Let wel op de standplaats van de sleutelbloem. De primula verlangt naar een plekje in de halfschaduw. Op zich kan de plant wel in de zon, maar direct zonlicht kan wel eens voor problemen op het blad zorgen. Daarnaast mag de grond niet uitdrogen. De sleutelbloem heeft meer verzorging nodig op een zonnige plek. Lichte schaduw is het beste als standplaats voor de sleutelbloem. De plant bloeit dan uitbundiger.

Voor wat betreft grond, is een humusrijke, matig vochtige, goed gedraineerde bodem ideaal. Een mengsel van klei en humus geeft vaak een goed resultaat. Plant de sleutelbloem niet te dicht bij andere boomwortels. Wilt u optimaal genieten van de bloei van de primula in het voorjaar? Kies dan voor een standplaats naast een bladverliezende heester.

Gaat u meerdere sleutelbloem planten in uw tuin zetten, plaats deze dan in groepjes van oneven aantallen en houd tussen de groepen onderling een afstand van minimaal zestig centimeter aan. Dit geeft een mooi effect. En wanneer u ervoor zorgt dat de grond niet uitdroogt, niet alleen na het planten van de sleutelbloem maar het jaar rond, dan heeft u een primula die jaren meegaat.

Sleutelbloem stekken & vermeerderen

U kunt de sleutelbloem stekken en vermeerderen door deze te delen na de bloei. Door de primula te scheuren, ontstaan nakomelingen die volkomen identiek aan de moederplant zijn. Het wordt ook aangeraden om na een aantal jaren de sleutelbloem te scheuren, dit om de plant gezond en sterk te houden.

Het vermeerderen van de sleutelbloem is niet moeilijk. U graaft de plant voorzichtig uit de grond, schudt de aarde ervan af en deelt de wortelkluit in meerdere delen. Dit doet u met een spade of een scherp mes. Pas wel op dat u de primula niet onnodig beschadigt. Ontwar de wortels voorzichtig. Plant elk deel los op een nieuwe standplaats, bij voorkeur net zo diep als hoe de plant eerder stond. Na het plaatsen van de nieuwe sleutelbloem planten geeft u ruim voldoende water. En ook nu zorgt u ervoor dat de grond niet uitdroogt.

Sleutelbloem ziekten

De sleutelbloem is gevoelig voor slakken, schimmels en virussen. De primula kan aangevallen worden door spint. Deze kleine spinachtige diertjes zuigen zich vast aan de onderkant van het blad waardoor witte vlekjes tevoorschijn komen. Ook meeldauw kan optreden. U herkent deze schimmel aan wit pluis, ook aan de onderkant van het blad. Daarnaast kan de sleutelbloem door de bladvlekkenziekte worden aangetast. Deze ziekte zorgt voor bruine vlekken op de bladeren en stelen. Ziet u dit tijdens de verzorging van de sleutelbloem, verwijder dan direct alle aangetaste delen of gebruik ter bestrijding een biologisch middel.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen