Japanse esdoorn

Japanse esdoorn is een heester uit de Aceraceae familie en het geslacht Esdoorn (Acer) en er staan 13 verschillende soorten in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, geel, bruin, rood of wit, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 2 meter en 4 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Japanse esdoorn online bestellen

Japanse esdoorn snoeien: wanneer & hoe

De Japanse esdoorn is een mooie heester die in verschillende prachtige kleuren voorkomt. De struik is een langzame groeier en hoeft daarom niet erg vaak gesnoeid te worden. Toch is het wel aan te raden om af en toe de Japanse esdoorn te snoeien. Dit stimuleert namelijk de wortelgroei. U kunt op verschillende momenten deze heester snoeien. Wanneer u het beste de Japanse esdoorn kunt snoeien, vertellen we u graag.

In het voorjaar

In het voorjaar hoeft u de Japanse Esdoorn alleen te snoeien wanneer de struik last heeft van taksterfte. Vaak komt dit doordat er verkeerde voeding in de grond zit. Zorg eerst voor de juiste voeding (bij voorkeur een zure bodem) en snoei daarna de aangetaste takken weg voordat de knoppen uit gaan lopen. Knip niet verder terug dan tot op het levende hout.

In de zomer

Zoals gezegd hoeft de Japanse esdoorn niet gesnoeid te worden. Het snoeien van de Japanse esdoorn doet u alleen als er takken afsterven of als u de vorm van de heester wilt veranderen. In de zomer (juli/augustus) kunt u de struik modelleren om deze mooi compact te houden. Knip de takken terug naar wens, totdat de struik zijn natuurlijke vorm weer heeft. Kort een tak altijd tot net boven een nieuwe twijg in. Ook dood hout kunt u gelijk wegsnoeien.

In het najaar

Wilt u de Japanse Esdoorn bijsnoeien voor de winter, dan kunt u dit het beste in het najaar doen, tussen oktober en december. Verwijder dan de laagste takken van de struik. Grote, dikke takken kunt u het beste afzagen. Doe dit gefaseerd om schade te voorkomen. Snijdt u toch per ongeluk in de tak die achterblijft, smeer de struik dan in met wondbehandelingsmiddel. Zo beperkt u het verlies van sappen en voorkomt u ziektes bij de heester. Voor het snoeien van de kleine takken gebruikt u een snoeischaar. Zorg voor schoon en scherp snoeigereedschap.

Japanse esdoorn verzorging & onderhoud

De verzorging van de Japanse esdoorn is gemakkelijk. De struik houdt niet van te veel water. Wanneer de grond goed doorlatend is, hoeft u slechts eenmaal per week wat water te geven. Bij zeer warme dagen kunt u wat vaker de plant bewateren. Zorg er in ieder geval voor dat de wortels niet continu in het water staan, omdat dit voor rottende wortels kan zorgen. Qua bemesting is de Japanse esdoorn geen veeleisende struik. Twee keer per jaar een handjevol koemest korrels of andere korrelvarianten is meer dan voldoende.

De Japanse esdoorn is winterhard en kan goed tegen vorst. Wel is het een bladverliezende struik. Dit betekent dat de heester kaal wordt in de winter. Dit zorgt er overigens voor dat de plant goed de winter doorkomt. Ook in de winter geldt dat de grond niet te drassig mag zijn. De heester houdt echt niet van natte voeten. Een Japanse esdoorn in pot heeft wel meer kans op vorstschade. Deze dient u zodoende te beschermen.

Japanse esdoorn planten: wanneer & hoe

Het planten van de Japanse esdoorn kunt u het beste tussen oktober en maart doen. De standplaats van de Japanse esdoorn is afhankelijk van de soort. De meeste struiken staan bij voorkeur op een beschut plekje in de halfschaduw. Sommige soorten hebben wat meer zon nodig en de groenere varianten kunnen volle zon verdragen. U kunt het beste de Japanse esdoorn planten in een lichtzure tot neutrale, goed gedraineerde grond. Bij het aanplanten kunt u wat compost of bodemverbeteraar mengen in de grond. Plant de wortels niet te diep en zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en struiken. Bij een Japanse esdoorn in pot zorgt u voor voldoende drainagegaten, zodat het water weg kan lopen. Bescherm de jonge esdoorn in de winter met een mulchlaag. Bij potplanten brengt u isolatiemateriaal aan bij strenge vorst. Een Japanse esdoorn verplaatsen kunt u het beste doen in het vroege voorjaar als de plant kaal is.

Japanse esdoorn stekken & vermeerderen

U kunt zeker een Japanse esdoorn vermeerderen, maar u heeft wel wat geduld nodig. Zoals gezegd staat de struik bekend als langzame groeier dus voordat er worteltjes aan de stekken zijn gegroeid en deze tot nieuwe heesters uitgroeien, is er aardig wat tijd verstreken.

Een Japanse esdoorn stekken is vrij eenvoudig. Stek bij voorkeur in het voorjaar. De stek kan zich dan het hele groeiseizoen ontwikkelen. Knip wat takjes van de struik en verwijder de onderste bladeren. Doop de stekjes in stekpoeder, dit stimuleert het wortelen. Steek de stekken in een pot, gevuld met aarde en zand. Geef aardig wat water. Verhoog de luchtvochtigheid door de potjes af te dekken met een doorzichtige plastic tas. Lucht wel geregeld om schimmel te voorkomen en om te controleren of de aarde nog vochtig is. Zet de Japanse esdoorn stekjes op een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Vervolgens is het wachten totdat de stekjes nieuw blad aan gaan maken.

Japanse esdoorn ziekten

De Japanse esdoorn kan last hebben van zwarte luis. Meestal kunt u deze luizen met water afspoelen. Wanneer er op de takken van de struik zwarte vlekken ontstaan, is dit een teken dat de grond te nat is. Zorg voor een goede afwatering. Ook kunnen takken uitvallen. Dit is meestal door vorst, droogte of een ziekte. Check dan altijd of de Japanse esdoorn niet te droog of te vochtig staat. 

Japanse esdoorn kopen

Koop Japanse esdoorn bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Japanse esdoorn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Japanse esdoorn en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Acer japonicum 'Aconitifolium' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer japonicum aureum Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Atropurpureum' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Bloodgood' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Burgundy Lace' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Butterfly' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Crimson Queen' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Dissectum Garnet' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Dissectum' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Garnet' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Inaba shidare' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Ornatum' Heester - - Lichte schaduw / Zon
Acer palmatum 'Osakazuki' Heester - - Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen