Winde - Convolvulus

Winde (Convolvulus) is een plantengeslacht uit de Convolvulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Winde vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Winde online bestellen

Winde snoeien: wanneer & hoe

Winde is een rijkbloeiende vaste plant die vooral in de nazomer nog veel kleur geeft aan uw tuin. De winde bloeitijd is namelijk van juli tot in september. De plant bloeit dan overvloedig met grote trechtervormige bloemen die wit, blauw, paars of blauwviolet van kleur zijn. Het blad is hartvormig en de mooie bloemen steken hier prachtig op af. De bloemen geuren niet echt, maar geven wel veel nectar. Dit betekent dat (nacht)vlinders uw tuin volop bezoeken als u convolvulus gaat planten. Omdat de plant vrij snel groeit, is het belangrijk om regelmatig winde te snoeien.

Winde snoeien wanneer dat nodig is, houdt de plant sterk en gezond. Na de bloei is een goed moment voor het snoeien van winde. U knipt droge, zwakke en zieke stengels weg. Ook te lange stengels kunt u flink terugsnoeien, zodat de plant geen rommelige uitstraling krijgt. U kunt gerust tot twintig centimeter boven de grond de winde snoeien. U gebruikt voor het snoeien van winde een scherpe snoeischaar. Zorg ook dat het snoeimateriaal schoon is of desinfecteer de schaar voordat u de plant gaat knippen. Hiermee voorkomt u dat u winde infecteert of beschadigt.

Winde verzorging & onderhoud

De verzorging van winde is een fluitje van een cent. Zelfs als u niet veel tijd heeft of misschien niet zo veel ervaring heeft met het verzorgen van winde of andere planten, gaat u van deze soort zeker genieten. Geef winde vooral bij warm en droog weer regelmatig water. Zorg ervoor dat u de bladeren niet begiet, omdat ze dan gemakkelijk verbranden. Ook wordt de plant hierdoor vatbaarder voor ziekten. Geef daarom altijd de grond rondom de plant water in de zomer. De rest van het jaar hoeft u slechts af en toe te gieten. Winde kan droogte redelijk goed aan.

U hoeft ook erg weinig winde te bemesten. Geef een lichte bemesting in het voorjaar en herhaal dit eventueel in de zomer nogmaals. Deze tweede winde bemesting zorgt voor een extra uitbundige bloei die wellicht nog iets langer aanhoudt in. Winde is winterhard, maar niet alle soorten zijn wintergroen (sommige wel). De planten die niet wintergroen zijn, sterven bovengronds af. Gaat u in het najaar convolvulus snoeien? Dek dan de grond na de knipbeurt af met een laag stro, boomschors of turf. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet bevriezen en de plant in het voorjaar weer mooi uitloopt. Bij matige tot strenge vorst is het verstandig om de plant met een vlies of klimaatdoek af te dekken. Een winde in bloempot kunt u dan het beste binnen op een lichte, koele plek laten overwinteren.

Winde planten: wanneer & hoe

In het voorjaar, als het risico op vorst voorbij is, kunt u het beste winde planten. De plant is ideaal voor in een tuin op het zuiden, want zon is belangrijk voor een goede groei en bloei. Heeft u niet de hele dag zon in uw tuin? Kies dan in ieder geval voor winde een standplaats uit waar deze de meeste zonuren per dag vangt. Een plek waar de plant minimaal vier tot vijf uur direct licht krijgt, is het meest ideaal. Daarnaast staat winde ook graag een beetje beschut. Qua grond stelt de plant niet heel veel eisen. De plant groeit doorgaans in alle bodemsoorten. Van een matig voedselrijke, niet te natte bodem wordt de plant het meest blij. U dient er goed voor te zorgen dat het te veel aan water weg kan. Dat is eigenlijk het belangrijkste van de grond.

U kunt winde planten als eenling, maar ook in kleine groepjes. Gaat u meerdere convolvulus planten in uw tuin plaatsen, dan wordt een plantaantal van vijf tot zeven stuks per vierkante meter geadviseerd. Door dit aantal aan te houden, hebben alle planten goed de ruimte om te kunnen groeien en bloeien. Na het planten van winde geeft u de eerste weken goed water.

Winde stekken & vermeerderen

U kunt winde vermeerderen door de zaden uit de plant op te vangen en deze later weer uit te zaaien. Wanneer winde goed onderhouden wordt, zal de plant zichzelf niet zo snel uitzaaien. U kunt wel gemakkelijk zelf de zaden oogsten als de zaaddoosjes bruinachtig worden en verpulveren wanneer u erin knijpt. De zaden legt u dan eerst in het water en plaatst ze vervolgens in speciale zaailingenbakjes. Het bakje kunt u buiten zetten en goed vochtig houden. Binnen enkele dagen zullen de zaadjes ontkiemen en kunt u ze uitzaaien in uw tuin.

U kunt daarnaast ook winde stekken en op deze manier vermeerderen. In de zomermaanden juni tot augustus snijdt u enkele jonge twijgjes van de convolvulus schuin af. Haal de blaadjes van de takjes en steek de stekjes vervolgens in een potje met stekgrond. Geef goed water. Zodra de stekjes wortels hebben gekregen en lekker groeien, kunt u de nieuwe winde planten in uw tuin.

Winde ziekten

Winde is vrij ziekteresistent, maar wel vatbaar voor echte meeldauw. Dit is een ziekte veroorzaakt door een schimmel. U herkent deze ziekte aan een witachtig, donzig pluis op het blad van de convolvulus en soms de stengel. Zodra u deze aantasting opmerkt tijdens de verzorging van winde, verwijdert en vernietigt u de aangetaste delen direct, om verdere verspreiding te voorkomen. Desgewenst gebruikt u nog een biologisch bestrijdingsmiddel.

Winde kopen

Koop Winde bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Winde soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Winde vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen