Zonneroosje - Helianthemum

Zonneroosje (Helianthemum) is een plantengeslacht uit de Cistaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 22 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Zonneroosje vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Zonneroosje online bestellen

Zonneroosje snoeien: wanneer & hoe

Het Zonneroosje is een plant dat regelmatig een snoeibeurt nodig heeft. Jaarlijks snoeien heeft de voorkeur, maar wanneer dit niet haalbaar is snoei tenminste om de twee jaar. Zo houdt u het Zonneroosje het langste mooi. 

U kunt het Zonneroosje het beste snoeien direct na de bloei in de periode rond augustus, september en oktober. Het tijdstip kan dus verschillen, kijk vooral wanneer de Helianthemum is uitgebloeid. 

Jaarlijks snoeien zorgt ervoor dat het Zonneroosje compact blijft. Ook wordt door het snoeien de bloei gestimuleerd. Wanneer u het Zonneroosje jaarlijks snoeit, kunt u zelfs een tweede nabloei krijgen in de herfstperiode. Maar dit is niet noodzakelijk.

Wanneer u gaat snoeien, na de bloeiperiode, kunt u het beste de Helianthemum voor twee derde deel terugsnoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar en blijf op het groene gedeelte. Alleen op deze manier zorgt u ervoor dat de planten laag blijven groeien. Ook stimuleert dit een mooie bloei van het Zonneroosje. 

Zonneroosjes kunnen last krijgen van vorst en koude temperaturen. Snoei daarom de verdorde delen weg om verdere verdorde delen te voorkomen. Gebruik hiervoor een snoeischaar. Zo voorkomt u dat de verdorde delen zich snel verspreiden over de gehele plant. 

Zonneroosje verzorging & onderhoud

Zonneroosjes zijn gemakkelijk te planten en hebben daarom niet veel verzorging en onderhoud nodig. Zonneroosjes houden van een stenige, kalkrijke en droge bodem. De droge bodem is extra belangrijk in de winterperiode. 

Bij vorst kan het Zonneroosje beschadigd raken als er veel zon op staat. Dit kunt u voorkomen door rondom het Zonneroosje een mulchlaag te voorzien of door de Helianthemum af te dekken met bladeren, takken of een doek. Begin hier op tijd mee, nog voordat de vorstperiode begint.

Het Zonneroosje is niet winterhard, in de winter met een strenge vorst verliest de plant toch zijn bladeren. Meestal lopen ze daarna weer uit. In het voorjaar kunt u het Zonneroosje voorzien met stikstofvrije mest en wat kalk om de bloei te stimuleren. Dit zal de Helianthemum helpen om snel uit te bloeien. 

Zonneroosje planten: wanneer & hoe

Zonneroosjes komen oorspronkelijk uit de bergen, dit maakt deze plant geschikt voor een rotstuin in een stapelmuur of tussen stenen. Denk aan een ‘voegenvuller’ en bestrating. 

De Helianthemum heeft een matig voedselrijke bodem nodig en is zeer onderhoudsvriendelijk. Het Zonneroosje heeft een rijke bloei en bevat veel kleuring. Het planten van het Zonneroosje is een goede aanvulling in uw tuin als u van kleur houdt. 

Plaats het Zonneroosje op een zonnige plek, dit is ook te verklaren vanuit de naam van het Zonneroosje. Ook staat deze plant het liefste op een licht vochtige plek, maar wanneer er een droge periode aanbreekt kan het Zonneroosje hier ook goed tegen. 

Op halfschaduw doet het Zonneroosje het ook nog goed en is dat ook een prima plek om de plant in te planten. Zorg er wel voor dat er voldoende zonlicht doorkomt, de Helianthemum heeft zonlicht nodig om te kunnen groeien en bloeien. 

Zonneroosje stekken & vermeerderen

Het Zonneroosje is uiterst geschikt om te vermeerderen, dit is vrij gemakkelijk te realiseren. U kunt dit het eenvoudigst doen door een hielstekje te maken. Dit wil zeggen dat u een scheutje van een twijgje aftrekt. 

Vervolgens plaats u dit stekje in een pot met tuinaarde. Geef tussendoor voldoende en regelmatig water en u zult zien dat er nieuwe Zonneroosjes zullen bloeien. De Helianthemum is ook geschikt om in potten te planten, maar wordt ook vaak geplant in de grond. 

Zonneroosje ziekten

Het Zonneroosje is niet snel vatbaar voor ziektes. Wanneer de bladeren van het Zonneroosje bruine, perkamentachtig ingedroogde vlekken met een donkere rand krijgen, kan er sprake zijn van een Septoria schimmel. Deze schimmel tast de bladeren van de Helianthemum aan. 

U kunt het beste de aangepaste bladeren verwijderen. Wilt u preventief het Zonneroosje beschermen, dan kunt u het beste algenkalk oplossing of steenmeel op het Zonneroosje aanbrengen. Zo beschermt u de Helianthemum vooraf tegen deze ziekte.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen