Bamboe verwijderen

18/11/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bamboe wordt in de tuin vaak gebruikt als erfafscheiding of om een beschutte plek te creëren. Bamboe is hier heel geschikt voor omdat het zo snel groeit en dus binnen de kortste keren voor privacy of beschutting zal zorgen. Maar de snelle groei heeft niet alleen voordelen, bamboe kan namelijk ook in hoog tempo uw tuin overwoekeren en voor allerlei problemen zorgen. Vaak is dan de enige oplossing om de bamboe te verwijderen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Woekerende bamboe

Veel soorten bamboe hebben als nadeel dat ze ondergronds flink kunnen woekeren. In eerste instantie lijkt het of er niks aan de hand is, maar ineens duikt er overal in uw tuin bamboe op of zorgen de wortels voor problemen zoals het optillen van de tegels in uw terras. De veroorzakers van deze problemen zijn de zogenoemde rhizomen, dikke wortels met vele uitlopers en haarwortels die de ondergrondse structuur van de bamboe bepalen.

Een woekerende bamboe heeft als doel om zoveel mogelijk grondoppervlak te bestrijken om te overleven, en wanneer u hier niks aan doet zal dit dus uiteindelijk voor problemen gaan zorgen. Daarnaast is het zo dat een klein beetje bamboe verwijderen ook niet helpt, omdat dit juist zorgt voor een extra groeispurt en de bamboe dus gewoon weer terug komt en vaak ook nog eens in een hoger tempo dan daarvoor.

Wanneer een woekerende bamboe eenmaal voor problemen zorgt is het verwijderen ervan vaak dus de enige oplossing. Het is echter wel belangrijk dat alle wortels en scheuten worden verwijderd, want als er wat achter blijven dan zal er binnen de kortste keren weer nieuwe bamboe groeien.

Hoe bamboe verwijderen?

Of u bamboe nu wilt verwijderen vanwege overlast of omdat u iets anders met uw tuin wilt doen zoals het plaatsen van een schutting of het aanleggen van een terras, om problemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt om te voorkomen dat de bamboe later alsnog weer op komt. In deze sectie bespreken we de noodzakelijke stappen voor het succesvol verwijderen van bamboe.

De eerste stap is het snoeien of afzagen van de bamboe. Vaak is de bamboe flink hoog gegroeid, en door deze tot vlak boven de grond af te zagen of te snoeien zorgt u ervoor dat de volgende stappen makkelijker zijn uit te voeren.

De volgende stap is om de bamboestengels te maaien. Voor dunne stengels kunt u een grasmaaier gebruiken, maar voor dikke of harde stengels zult u waarschijnlijk zwaarder materieel zoals een kettingzaag moeten gebruiken.

Na het afzagen en maaien van de stengels kunt u beginnen met het uitgraven van de bamboe. Start met het graven van een flinke kuil rondom de bamboe, om zo te bepalen waar de wortels zich bevinden. Wanneer dat duidelijk is kunt u starten met de laatste stap, namelijk het volledig uitgraven van de bamboe. Zorg ervoor dat u diep genoeg graaft om alle wortels te verwijderen, want als er wortels in de grond achterblijven is de kans groot dat de bamboe later gewoon weer op zal komen.

Bamboe chemisch bestrijden

Soms wordt er voor het verwijderen of bestrijden van bamboe ook het advies gegeven om chemische middelen zoals panic, roundup, glyfosaat, chloor of zoutzuur te gebruiken, of huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals zout of azijn. Dit klinkt natuurlijk aanlokkelijk, omdat het veel minder werk is dan het met de hand uitgraven van de bamboe. Helaas zijn dit echter geen effectieve methodes voor het bestrijden van bamboe, deze middelen zullen de bamboe misschien wel wat verzwakken, maar niet doden. En bovendien vervuilt u met deze middelen ook de grond in uw tuin. Om bamboe definitief te verwijderen zult u dus toch echt gebruik moeten maken van de stappen zoals hierboven beschreven.

Zelf bamboe verwijderen of uitbesteden?

Het verwijderen van bamboe is een zware klus, en daarnaast is het dus belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Het is dus zeker het overwegen waard om dit uit te besteden aan een professional zoals een hovenier. Ze hebben de kennis en ervaring om het werk goed uit te voeren, en bovendien beschikken ze over het juiste materieel zoals bijvoorbeeld een kettingzaag, stobbenfrees of graafmachine om de klus snel te klaren.

Hulp nodig met bamboe verwijderen? Plaats uw klus

Bamboe verwijderen

© jag_cz - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus