Kunstgras

Wilt u graag een mooi strak en groen gazon in uw tuin maar heeft u geen tijd of zin om het te onderhouden? Dan is kunstgras een goed alternatief. Het is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Bovendien kan kunstgras ook op balkons, dakterrassen of zelfs binnenshuis worden gebruikt.

De voordelen van kunstgras

Het grootste voordeel van kunstgras is dat het heel onderhoudsvriendelijk is. Een gazon van echt gras heeft veel onderhoud nodig, zoals maaien, sproeien, verticuteren en bemesten. Dit hoeft allemaal niet te gebeuren voor kunstgras, dus dat scheelt u flink wat tijd!

Een ander groot voordeel van kunstgras is dat het er altijd mooi uit blijft zien. Het gras is altijd mooi groen van kleur, bevat geen kale plekken, mos of onkruid en u kunt het na zware regenval direct betreden.

Tenslotte is het zo dat u voor een kunstgras gazon geen onderhoudsproducten of gereedschap hoeft aan te schaffen en u hoeft het ook niet te sproeien. Het aanleggen van kunstgras is in eerste instantie duurder dan graszoden leggen of gras zaaien, maar daarna bespaart u dus wel op de jaarlijkse kosten.

Zelf kunstgras leggen of laten aanleggen?

U kunt er voor kiezen om kunstgras zelf aan te leggen of u kunt het werk uitbesteden. Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar uit de praktijk blijkt dat kunstgras leggen doorgaans meer werk is dan verwacht. Bovendien is het precisiewerk dat specifieke kennis en ervaring vereist.

Wilt u er zeker van zijn dat het aanleggen van uw kunstgras goed gebeurt dan is het verstandig om te overwegen om het werk door een specialist uit te laten voeren.

Tenslotte kunt u in ons artikel Kosten kunstgras leggen meer lezen over de verschillende kosten die komen kijken bij het aanleggen van kunstgras.

Soorten kunstgras

Er bestaan veel verschillende soorten kunstgras, en welke soort u kiest is afhankelijk van de toepassing waar u het kunstgras voor wilt gebruiken. Enkele voorbeelden van verschillende soorten kunstgras zijn:

  • Kunstgras dat bijna niet van echt is te onderscheiden en ideaal is voor het aanleggen van een gazon in uw tuin.
  • Zacht aanvoelend kunstgras dat perfect is voor gebruik op een balkon of dakterras, zodat u zonder problemen op blote voeten naar buiten kunt lopen.
  • Kunstgras geschikt voor intensief gebruik, bijvoorbeeld voor sportvelden en speeltuinen.

De prijzen tussen de verschillende soorten kunstgras kunnen ook enorm verschillen. Enkele zaken die van invloed zijn op de prijs van kunstgras zijn de kleur en echtheid, de lengte en sterkte van de grassprieten, de dichtheid en de structuur.

Onderhoud van kunstgras

In vergelijking met het onderhouden van een echt grasveld is het onderhoud van kunstgras simpel. Het belangrijkste is het goed schoonhouden van het kunstgras. Verwijder regelmatig bladeren en takken van bomen of planten, dit voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Dit kunt u het beste doen door het kunstgras te bezemen met een harde bezem. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de grassprieten weer mooi rechtop komen te staan.

Daarnaast is het een goed idee om eenmaal per jaar kwartszand over uw kunstgras te strooien. Dit wordt ook gebruikt tijdens het aanleggen van het kunstgras, en heeft als functie dat het kunstgras goed blijft liggen en dat de grassprieten mooi rechtop staan.

Kunstgras leggen

© varavin88 - depositphotos.com