Beschoeiing & damwand

Beschoeiingen en damwanden worden gebruikt om afkalving van grond langs het water te voorkomen, ze worden vaak aangelegd om tuinen langs het water te beschermen of de oevers van sloten, vijvers en kanalen te versterken. Ook kan beschoeiing worden geplaatst als grondkering in de tuin om hoogteverschillen op te vangen.

Als uw tuin aan een waterkant grenst is het plaatsen van beschoeiing ook een mooie manier om wat extra ruimte te creeëren. U heeft geen last meer van een aflopende oever, en in combinatie met een vlonder ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor uw tuin zoals een terras aan het water of een aanlegplaats voor uw boot.

Verschil tussen beschoeiing en een damwand

Beschoeiing wordt toegepast voor lagere te keren grondhoogten, zoals bijvoorbeeld voor de oeverbescherming van vijvers, grachten en sloten. Een beschoeiing bestaat uit schotten van planken die horizontaal aan elkaar zijn vastgemaakt en die worden bevestigd aan verticaal geplaatste palen.

Damwanden worden gebruikt bij grotere hoogteverschillen, vaak meer dan 1 meter. Een damwand bestaat uit planken die verticaal in de grond worden geplaatst en door middel van een mes- en groefverbinding met elkaar zijn verbonden. Damwanden worden bijvoorbeeld toegepast bij kanalen, rivieren en in havens.

Soorten beschoeiing

Hout is van oudsher uit het meest gebruikte materiaal voor beschoeiingen. Voor een houten beschoeiing wordt er vaak gebruik gemaakt van hardhout omdat dit minder snel wegrot en een lange levensduur heeft. Maar tegenwoordig worden ook andere materialen zoals kunststof, staal en beton gebruikt, want ook deze materialen zijn makkelijk toepasbaar en duurzaam. Voor damwanden wordt voornamelijk staal en beton gebruikt, maar ook hout en kunststof kunnen voor een damwand worden gebruikt.

Beschoeiing of damwand plaatsen

Het maken van beschoeiing voor een klein hoogteverschil is goed zelf te doen als u handig bent. Maar bij grotere hoogteverschillen is het verstandig om het werk door een professional uit te laten voeren. Niet goed geplaatste beschoeiingen of damwanden gaan na verloop van tijd verzakken en het vervangen of herstellen is een dure zaak. Wanneer u kiest voor een professional weet u zeker dat het werk goed gebeurt, en bovendien heeft u recht op garantie mochten er toch problemen ontstaan.

Kosten

Wilt u meer weten over de kosten voor het plaatsen van een damwand of beschoeiing? Lees dan onze prijsgids Kosten damwand plaatsen.

Op zoek naar een grondkering voor in uw tuin? Lees dan eens ons artikel Keerwand tuin.

Houten beschoeiing maken