Boomverzorging

Boomverzorging is een breed begrip en omvat alle werkzaamheden gerelateerd aan het planten, onderhouden, verplaatsen en verwijderen van bomen. Bij het onderhoud gaat het voornamelijk om de gezondheid van de boom en de veiligheid voor de leefomgeving. Boomverzorgers houden zich bezig met individuele bomen, en het gaat vaak om grote en in het oog springende bomen in tuinen, parken en langs de weg.

Bomen snoeien

Het snoeien van bomen is de meest voorkomende vorm van boomverzorging, en er zijn tal van redenen om een boom te snoeien:

  • Het stimuleren van de groei van de boom.
  • Fruitbomen krijgen meer vruchten als ze op de juiste wijze gesnoeid worden.
  • Het wegsnoeien van losse, zieke of dode takken voor de veiligheid en het voorkomen van boomziektes.
  • Om meer licht door te laten in de omgeving of om meer ruimte te creëren.
  • Om een boom in een bepaalde vorm te snoeien.

Het snoeien van kleine bomen is op zich goed zelf te doen als u over het juiste gereedschap en genoeg kracht en conditie beschikt, maar het is belangrijk om goed op uw eigen veiligheid te letten. Maar het snoeien van dikke takken of grote bomen is echt werk voor een expert.

Daarnaast beseffen veel mensen niet dat voor het snoeien van een boom specifieke kennis noodzakelijk is, zo kan bijvoorbeeld niet iedere boom op dezelfde wijze gesnoeid worden, en ook verschilt het per soort boom wat de beste tijd van het jaar is om deze te snoeien.

Beschikt u zelf niet over de juiste kennis dan is het verstandig om een professional te raadplegen of het werk te laten uitvoeren, want anders is de kans groot dat u meer schade toebrengt dan goed doet. Bomen die op een verkeerde manier gesnoeid worden kunnen zelfs dood gaan. Wilt u weten wat het kost om bomen te laten snoeien? Lees dan onze prijsgids: Kosten boom snoeien.

Bomen verwijderen: kappen en rooien

Als u een boom wilt laten verwijderen kunt u er voor kiezen om deze te laten kappen of rooien. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar er is wel degelijk een verschil. Bij het kappen van een boom blijven het laatste deel van de stam en de wortels achter, terwijl bij het rooien de boom en het wortelstelsel compleet verwijderd worden.

Houdt u er ook rekening mee dat een boom in de meeste gevallen niet zomaar verwijderd mag worden en dat u bijna altijd een vergunning nodig heeft. Voorheen was dit een kapvergunning, maar sinds 2010 is dit gewijzigd naar een omgevingsvergunning. De boetes voor het rooien of kappen van een boom zonder vergunning kunnen fors oplopen, dus zorg er voor dat u op tijd een omgevingsvergunning aanvraagt bij uw gemeente.

Bomen kappen is specialistisch werk en u doet er verstandig aan om het uit te laten voeren door een vakman. Een kleine boom kunt u misschien zelf nog wel weghalen, maar zelfs dan is het verwijderen van de boomwortels en de boomstronk een lastige en zware klus. En voor grotere bomen wordt het werk al snel ingewikkeld en gevaarlijk, zo kan een verkeerd gevallen boom enorm veel schade veroorzaken. Een boomverzorging expert beschikt over de juiste kennis en het geschikte materieel voor het gecontroleerd en veilig kappen van bomen.

Wilt u weten wat het kost om een boom te laten verwijderen? Lees dan onze prijsgids Kosten boom kappen.

Boomstronk verwijderen

Als er in uw tuin nog een boomstronk is achtergebleven na het kappen van een boom kan het zo zijn dat u deze wilt laten verwijderen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een nieuw terras of gazon, of de plaatsing van een tuinhuis. U kunt proberen de boomstronk zelf uit te graven, maar vaak blijkt dit lastiger en zwaarder dan verwacht. Meestal blijkt het namelijk zo te zijn dat de wortels van de boomstronk dieper en wijder in de grond zitten dan gedacht.

De snelste en meeste effectieve manier voor het verwijderen van een boomstronk is door gebruik te maken van een stobbenfrees. Dit is een freesmachine die een boomstronk verpulvert tot houtsnippers, welke daarna vanzelf vergaan in de grond. Een stobbenfrees kan boomstronken tot wel 50 cm diep in de grond verwijderen, wat meer dan genoeg is om de grond daarna weer te kunnen gebruiken voor andere doeleinden.

Wanneer u meer wilt weten over de kosten voor het verwijderen van een boomstronk in uw tuin, lees dan onze prijsgids Kosten boomstronk verwijderen.

Bomen planten en verplaatsen

Boomverzorgers kunnen u ook helpen bij het planten van bomen. Met hun uitgebreide kennis van bomen, grondsoorten en boomverzorging kunnen ze samen met u een goed plan van aanpak opstellen, zodat u verzekert bent van het beste resultaat. Ook kan een boomverzorger u helpen bij het verplaatsen of verplanten van bomen. Bomen zijn erg kwetsbaar, en als u het verplaatsen niet goed aanpakt is de kans aanwezig dat de boom het verplanten niet overleeft. Een goede voorbereiding en nazorg vergroot de kans op overleven en het voorkomen van ziektes.

Daarnaast is het zo dat het planten of verplaatsen van grote bomen geen eenvoudige taak is, en ook niet zonder risico. Boomverzorgers beschikken over het juiste materiaal en zijn bovendien goed verzekert in geval van schade of ongevallen.

Wilt u meer weten over de kosten om bomen te laten planten? Lees dan onze prijsgids Kosten bomen planten.

Boominspectie

Als boomeigenaar heeft u in Nederland een wettelijke zorgplicht, er wordt van u verwacht dat u voldoende zorg besteedt aan uw bomen zodat de veiligheid niet in gevaar komt. Om aan deze zorgplicht te voldoen zullen uw bomen eens in de zoveel tijd door een deskundige beoordeeld moeten worden. Doet u dit niet en ontstaat er schade door uw boom, dan kunt u daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Over het algemeen wordt er voor boominspectie gebruik gemaakt van de VTA methode, waar VTA staat voor Visual Tree Assessment. De letterlijke Nederlandse vertaling hiervan is Visuele Boom Beoordeling, en een inspecteur of boomverzorger zal een boom controleren op visuele gebreken. Op basis van deze beoordeling zal er een advies worden uitgebracht.

Zo kan het voorkomen dat er infecties, ziektes of schimmels worden aangetroffen, of dat er onveilige situaties zijn ontstaan door verrotting of overhangende takken. Een boomverzorging specialist kan dan passende maatregelen voorstellen om de boom weer gezond en vitaal te maken en de veiligheid te verbeteren.

Boomverzorging - boom snoeien

© minervastock - depositphotos.com