Kosten boomstronk verwijderen

Kosten boomstronk verwijderen
Gemiddelde kosten boomstronk verwijderen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 50 € 150 € 500 € 100 - € 350

Na het kappen van een boom, blijft de boomstronk over. Gelukkig kunt u ook die laten verwijderen. Dat levert direct nieuwe ruimte op die u voor andere doeleinden kunt gebruiken. Bovendien kan een boomstronk gaan rotten en dat zorgt voor een nare geur. Na verloop van tijd kan een boomstronk ook schimmel aan de grond afgeven. Die schimmel heeft invloed op de kwaliteit van de grond en is zeer nadelig voor de rest van de planten in uw tuin. Op deze pagina vindt u meer informatie over boomstronk verwijderen en de kosten daarvan.

Wat kost boomstronk verwijderen

Een boomstronk kunt u het beste direct na het kappen van de boom laten verwijderen. Maar ook als dat niet is gebeurd, kunt u uiteraard een hovenier inschakelen om de boomstronk te verwijderen. Boomstronk verwijderen kost gemiddeld € 100 - € 350. De kosten zijn afhankelijk van de afmeting van de boomstronk, de bereikbaarheid van de tuin en de manier waarop de boomstronk verwijderd dient te worden.

Kosten boomstronk verwijderen
Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Boomstronk verwijderen met stobbenfrees € 50 - € 100
Boomstronk uitgraven € 50 - € 200
Grote boomstronk (> 80 cm doorsnee) verwijderen € 350 - € 500

Boomstronk laten verwijderen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten boomstronk verwijderen

Afhankelijk van de situatie verschillen de kosten van het laten verwijderen van een boomstam. Onderstaande voorbeelden geven een beeld van een aantal veelvoorkomende situaties. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat de kosten zullen zijn voor het verwijderen van een boomstronk uit uw tuin.

Boomstronk verwijderen met stobbenfrees

De snelste en meest voordelige manier om een boomstronk te verwijderen is met een stobbenfrees. Het verwijderen van een gemiddelde boomstronk is daarmee ongeveer een uur werk. De hovenier zal de stobbenfrees gebruiken om de boomstronk en de boomwortels uit de grond te frezen. In sommige gevallen zit er aan de stobbenfrees ook een versnippermachine. De boomstronk en de wortels worden door die versnipperaar direct klein gemaakt. Voor deze manier van boomstronk verwijderen is wel voldoende ruimte voor de machine nodig. Het verwijderen van een boomstronk met de stobbenfrees kost gemiddeld € 50 - € 100.

Boomstronk uitgraven

Bij kleinere boomstronken of bij gebrek aan ruimte om de stobbenfrees te kunnen gebruiken, zal de hovenier de boomstronk uitgraven. Een boomstronk uitgraven is handwerk en kost daardoor meer tijd en geld. De hovenier zal de wortels en de stronk zoveel mogelijk blootleggen en daarna afzagen. Kosten voor boomstronk uitgraven zijn gemiddeld € 50 - € 200.

Grote boomstronk verwijderen

Heeft u een heel grote boomstronk in de tuin met een doorsnee groter dan 80 centimeter? Dan heeft een vakman hier heel wat werk aan. De kosten voor het verwijderen van een grote boomstronk zijn gemiddeld € 350 - € 500.

Verdeling kosten boomstronk verwijderen

Boomstronk laten verwijderen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van boomstronk verwijderen?

Wanneer u een boomstronk laat verwijderen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Frezen of graven

Zoals in de voorbeelden hierboven omschreven, zijn er twee manieren waarop men een boomstronk kan verwijderen: Frezen of uitgraven. Hierin heeft u niet altijd zelf de keus. Voor het gebruik van een stobbenfrees is rondom de boom ruimte nodig. Bovendien moet de stobbenfrees ook in de tuin kunnen komen. In sommige gevallen is het mogelijk zaken in de tuin te verplaatsen om de nodige ruimte te creëren. Dat is iets meer werk, maar kan wel veel kosten besparen. Een boomstronk uitgraven is handwerk en daardoor een stuk duurder.

Keuze 2: Hout (laten) afvoeren of hergebruiken

Na het verwijderen van de boomstronk, blijft er houtafval over. Wanneer u dit door de hovenier laat afvoeren, zitten daar uiteraard de nodige kosten aan verbonden. U kunt het hout ook laten versnipperen om in de tuin te gebruiken. Houtsnippers zijn heel geschikt als tuinpad of als bodembedekking rondom een speeltoestel. Soms is het hout ook geschikt voor de haard of houtkachel. Om kosten te besparen kunt u er uiteraard ook voor kiezen het afval zelf af te voeren.

Keuze 3: Wel/geen KLIC-aanvraag

Wanneer u een boomstronk laat verwijderen, is het prettig om vooraf te weten of er leidingen of kabels in de weg liggen. U kunt hiervoor een KLIC-aanvraag bij het kadaster doen. Kosten hiervoor zijn € 13,50. Wanneer er met een machine in de tuin gegraven wordt is het verplicht een KLIC-melding te doen.

Boomstronk laten verwijderen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten boomstronk verwijderen

Heeft u een vraag over het verwijderen van een boomstronk of de kosten van boomstronk verwijderen? Dan kunt u altijd terecht bij een hovenier. Om u alvast op weg te helpen beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over boomstronk verwijderen.

Hoe diep moet een boomstronk verwijderd worden?

Het verwijderen van een boomstronk moet zo diep mogelijk gebeuren. Hoe meer wortels u kunt weghalen, hoe beter. De nodige diepte is ook afhankelijk van de nieuwe bestemming van het stuk grond:

Nieuwe bestemming grond Minimale diepte
Bestrating 30 centimeter
Gazon 20 - 30 centimeter
Boom 50 centimeter
Planten 30 centimeter
Schutting 40 - 50 centimeter

Heb ik een vergunning nodig voor het verwijderen van een boomstronk?

Voor het verwijderen van een boomstronk is geen vergunning nodig. Vaak gaat deze klus echter samen met het kappen van de boom. Voor het kappen van bomen is in de meeste gevallen wél een vergunning nodig.

Waarom boomstronk laten verwijderen?

Er zijn een aantal redenen waarom u een boomstronk het beste kunt verwijderen:

  • De boomstronk gaat rotten. Dit kan zorgen voor nare geurtjes en ongedierte.
  • De grond waar de boomstronk staat krijgt een nieuwe functie (bijvoorbeeld een terras of gazon).
  • Boomstronk geeft schimmel af aan de grond en dat is nadelig voor de kwaliteit van de bodem.
  • Voor een nette en verzorgde tuin.

Boomstronk laten verwijderen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten boomstronk verwijderen

© Alinamd - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen