Kosten grondwerk

Kosten grondwerk
Gemiddelde kosten grondwerk
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 275 € 900 € 3.000 € 675 - € 1.100

Bij het aanpakken van de tuin, kijken we als eerst naar de basis. Voor een goede, gezonde tuin met stevige bestrating, is immers een goede ondergrond nodig. Grondwerk omvat het afgraven van de tuin, het afvoeren van de oude grond, het ophogen van de tuin met nieuwe grond (zand, puin of tuinaarde) en het egaliseren van de grond. Door grondwerk bevat ieder deel van de tuin weer de juiste grondsoort en kan de beplanting geplant worden in een goed voedende bodem.

Hoewel u grondwerk prima zelf kunt uitvoeren, raden we aan dit uit te besteden aan een ervaren hovenier. Grondwerk is zwaar werk en in veel gevallen zijn er graafmachines nodig om een en ander goed aan te pakken. Op deze pagina vertellen we meer over grondwerk en leggen we uit waar grondwerk kosten uit bestaan.

Wat kost grondwerk?

Grondwerk kosten zijn erg afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Wilt u de tuin 10 centimeter laten uitgraven of liever 20 centimeter? En welke grond heeft u nodig om de tuin op te hogen? Ook het uurtarief van de hovenier speelt een rol in de uiteindelijke prijs van grondwerk. In onderstaande tabel ziet u diverse werkzaamheden en materialen met de bijbehorende gemiddelde prijs.

Kosten grondwerk
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Tuin egaliseren € 3 - € 5 per m²
Tuin ophogen (inclusief zand) € 15
Tuin ophogen (inclusief zand en oude tegels terugleggen) € 25 - € 30 per m²
Uitgraven tuin (15 - 20 centimeter) en grond afvoeren € 10 - € 15 per m²
Uitgraven tuin (20 - 25 centimeter) en grond afvoeren € 15 - € 20 per m²
1500 kg zand (Bigbag) € 65
1500 kg gebroken puin (Bigbag € 80
1500 kg bemeste tuinaarde (Bigbag) € 125
Grondverzet € 7 - 12 per m³

Grondwerk laten uitvoeren? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten grondwerk

De kosten van grondwerk hangen erg af van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Onderstaande voorbeelden geven alvast een idee van een aantal mogelijkheden.

Grondverzet

Grondverzet is het uitgraven en aanvullen van de tuin. Dit is veelal de basis voor een flinke tuinrenovatie. De oprit of het terras ontgraven, grondwerk ter voorbereiding van bestrating, het spitten van tuinen en het afvoeren van stronken vallen allemaal onder grondverzet.

Tuin egaliseren

Nadat de grond is afgegraven en weer is opgehoogd, is het belangrijk deze mooi vlak te maken. Zeker wanneer er bestrating gelegd moet worden is het egaliseren van de tuin echt noodzaak. Egaliseren is een hele precieze klus die u het beste kunt uitbesteden aan een ervaren hovenier. De gemiddelde kosten voor het egaliseren van de tuin liggen rond de € 700.

Tuin ophogen en oude tegels terugleggen

Als het terras in de tuin verzakt is, is het raadzaam om de tuin te laten ophogen en de bestrating opnieuw te laten leggen. U kunt daarbij gebruikmaken van de tegels die u al hebt of nieuwe tuintegels bestellen. Laat u de tuin ophogen en oude tegels terugleggen, reken dan op een gemiddelde prijs van zo’n € 25 - € 30 per m².

Verdeling kosten grondwerk

Grondwerk laten uitvoeren? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van grondwerk?

Wanneer er grondwerk gedaan moet worden in uw tuin, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf doen of uitbesteden

Grondwerk is over het algemeen zwaar werk. Hoveniers maken daarbij vaak gebruik van graafmachines en ander materieel. U kunt ervoor kiezen de klus zelf uit te voeren en hiervoor, indien nodig, gereedschap te huren. Wanneer u grondwerk uitbesteed bent u verzekerd van een mooie strakke ondergrond. Bovendien bespaart u uzelf een hoop tijd en moeite.

Keuze 2: Welk grondwerk is er nodig?

Bij een tuinrenovatie is het vaak zo dat op bepaalde plekken van de tuin de verkeerde grond ligt. Onder bestrating is zand de beste ondergrond, maar waar beplanting komt, moet tuinaarde liggen. Voor het aanleggen van een looppad hoeft de tuin maar 10 centimeter te worden afgegraven en is weinig opvulzand nodig. Voor een oprit moet dieper gegraven worden en zal ook puin in de ondergrond gestort moeten worden. Kijk dus goed naar de tuinplannen die u wilt realiseren om te bepalen welk grondwerk er nodig is.

Keuze 3: Grond afvoeren

Grondverzet levert al gauw een flinke container vol onbruikbare grond en ander tuinafval op. Dit moet worden afgevoerd. In veel gevallen is het afvoeren van de grond inbegrepen bij de kosten van het grondwerk. Om grondwerk kosten te besparen, kunt u er ook voor kiezen de grond zelf af te voeren. Vaak moet u dan alsnog wel zelf een container huren of een aanhangwagen.

Grondwerk laten uitvoeren? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten grondwerk

Heeft u vragen over de kosten van grondwerk of de werkzaamheden die nodig zijn om uw droomtuin te realiseren? Overleg dit dan met een hovenier of stratenmaker bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, bespreken we hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over grondwerk.

Welke grondsoort is goedkoper: aarde of zand?

Na het uitgraven van de tuin, is vaak nieuwe grond nodig. Om de juiste grond te kiezen, kijkt u vooral naar de toepassing. Daar waar planten komen, heeft u immers tuinaarde nodig en onder bestrating zand. Zand is de goedkoopste grondsoort. Wilt u de tuin zo voordelig mogelijk aanpakken, dan kunt u deze dus het beste zoveel mogelijk opvullen met zand en daarna betegelen met goedkope tuintegels.

Heb ik voor grondwerk een vergunning nodig?

Voor grondwerk is in principe geen vergunning nodig, maar voor het graven met een graafmachine is een KLIC-melding wel noodzakelijk. Bij een KLIC-melding wordt gecontroleerd waar de leidingen in de grond zitten, zodat u zeker weet dat u deze bij het graven niet beschadigt.

Wie kan ik inhuren voor grondwerk?

Voor grondwerk kunt u veelal terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Voor het aanleggen van bestrating kunt u ook een stratenmaker inhuren.

Grondwerk laten uitvoeren? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten grondwerk

© marsan - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen