Kosten tuinrenovatie

Kosten tuinrenovatie
Gemiddelde kosten tuinrenovatie
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 1.950 € 6.000 € 21.000 € 4.750 - € 7.250

Wanneer u bent uitgekeken op de tuin, u de tuin bij uw nieuwe woning niet mooi vindt, of wanneer simpel onderhoud niet meer volstaat, is uw tuin toe aan tuinrenovatie. Een flinke klus, maar met fantastisch resultaat: een tuin waar u weer optimaal van kunt genieten. Een flink verwilderde tuin kan u laten omtoveren tot droomtuin en in een overvolle tuin kan ruimte worden gecreëerd voor een groter terras, een vijver of een overkapping.

Staat u te popelen om de tuin te laten aanpakken door een professional? Lees dan verder en ontdek de mogelijkheden en de kosten voor tuinrenovatie.

Wat kost tuinrenovatie

De gemiddelde kosten voor een tuinrenovatie liggen rond de € 6.000. Natuurlijk kan dit bedrag hoger of lager uitvallen. Dat heeft vooral te maken met de afmetingen van uw tuin en de keuzes die u maakt bij het ontwerpproces. Een tuin met enkele bestrating en beplanting is minder kostbaar dan een tuin met bijvoorbeeld een vijver, een pergola en een buitenkeuken. In onderstaande tabel vindt u een aantal gemiddelde prijzen van tuinrenovatie.

Kosten tuinrenovatie
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief hovenier € 35 - € 75
Tuinaanleg € 4.000 - 6.000
Tuin leeghalen € 625 - € 975
Tuin uitgraven € 600 - € 1.200
Tuin ophogen € 600 - € 900
Tuinontwerp € 400 - € 600
Beplantingsplan 50% van de ontwerpkosten
Tuinhuis plaatsen € 750 - € 1.200
Vijver aanleggen € 2.250 - € 3.500
Pergola plaatsen € 800 - € 1.400
Gras aanleggen € 300 - € 550
Schutting plaatsen € 500 - € 1.000

Tuin laten renoveren? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinrenovatie

Het kan lastig zijn om in te schatten wat de renovatie van uw tuin gaat kosten. Het beste kunt u daarvoor gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij hoveniers bij u in de buurt. Om u toch alvast een idee te geven van mogelijkheden en de bijbehorende kosten, delen we hieronder een aantal voorbeelden.

Een kleine renovatie

Wie de tuin wil aanpakken, maar niet al te veel geld wil uitgeven, kan kiezen voor een kleine tuinrenovatie. Daarbij blijft de tuin in grote lijnen wel hetzelfde, maar u kiest bijvoorbeeld wel nieuwe planten en bestrating met voordelige tuintegels. Voor een gemiddeld bedrag van € 2.000 ziet uw tuin er dan weer uit als nieuw!

Grondige tuinrenovatie

De meeste mensen die een tuinrenovatie laten uitvoeren, kiezen voor een grondige tuinrenovatie. Daarbij wordt de tuin eerst leeggehaald. Na het storten van nieuw zand, kan de tuin vervolgens volledig opnieuw worden aangelegd. Bijvoorbeeld met een terras, een tuinpad, beplanting, een gazon, goede tuinverlichting en een tuinhuisje. De kosten voor zo’n grondige tuinrenovatie zijn gemiddeld € 6.000.

Een luxe tuinrenovatie

Gaat u voor een luxe en grootse tuinrenovatie? Laat dan een tuinontwerp maken waarin al uw wensen verwerkt worden. De geheel leeggehaalde tuin kan dan stijlvol en naar wens worden aangelegd. Om uw tuin op alle vlakken net dat beetje extra te geven, kiest u voor luxe materialen zoals natuursteen, hardhout en sierkeien. Een vijver met vissen en een prachtige pergola doen het ook altijd goed in een luxe tuinontwerp. Voor een dergelijke tuinrenovatie betaalt u gemiddeld € 15.000.

Verdeling kosten tuinrenovatie

Tuin laten renoveren? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinrenovatie?

Wanneer u de tuin laat renoveren, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De oude tuin eruit

Voor een goede tuinrenovatie, moet de tuin vaak eerst worden leeggehaald. Afhankelijk van de staat van uw tuin kunt u een deel laten leeghalen of de gehele tuin. Is de tuin erg verzakt, dan kunt u deze ook laten ophogen. Om hoogteverschillen te creëren kunt u delen van de tuin laten uitgraven. Het is aantrekkelijk om dergelijke klussen uit te besteden aan een hovenier. Die beschikt over al het nodige materieel om de klus snel te klaren.

Keuze 2: Tuinontwerp (laten) maken

Om ervoor te zorgen dat de tuinrenovatie een tuin oplevert die voldoet aan uw wensen, is het handig om een tuinontwerp te hebben. Dit kunt u zelf maken of overlaten aan een tuinarchitect. Een tuinontwerp kan een simpele schets zijn op een ruitjespapier, maar ook een uitgebreid 3D ontwerp waar u op het scherm als het ware doorheen kunt lopen. Hoe gedetailleerder het tuinontwerp, hoe beter de hovenier uw droomtuin kan realiseren. Denk daarbij ook aan het (laten) maken van een beplantingsplan. Daarin staat precies omschreven welke planten op welke plek komen te staan en hoeveel planten er per soort nodig zijn.

Keuze 3: Elementen en materialen

De elementen en materialen die u kiest voor uw nieuwe tuin, zijn van grote invloed op de tuinrenovatie kosten. Natuursteen en duurzaam hardhout gaan lang mee en vragen weinig onderhoud. Andere materialen zijn voordeliger, maar hebben wellicht als nadeel dat ze een kortere levensduur hebben of vaker onderhouden moeten worden. Daarnaast bepaalt het materiaal voor een groot deel de sfeer die uw tuin uitstraalt.

Grote elementen in de tuin veranderen de uitstraling van uw tuin, maar ook de manier waarop u de tuin gebruikt. Denk bij grote elementen aan een vijver, een overkapping, een tuinhuis, een (houten) terras, een gazon, een pergola of bijvoorbeeld een schutting. Deze elementen kosten wat, maar u heeft er ook jarenlang plezier van.

Tuin laten renoveren? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinrenovatie

Heeft u een vraag over de kosten van tuinrenovatie of wilt u uw specifieke plannen en wensen bespreken? Neem dan vrijblijvend contact op met een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen over tuinrenovatie kosten.

Wat kost een tuinrenovatie?

De gemiddelde tuinrenovatie kosten liggen rond de € 6.000. De exacte kosten voor uw nieuwe tuin hangen echter erg af van uw wensen. Heeft u een klein budget, dan kunt u kiezen voor een eenvoudige tuinrenovatie van zo’n € 2.000. Wilt u meer investeren en van uw tuin echt een droomtuin maken met alles erop en eraan? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel € 20.000.

Wie kan ik inschakelen voor een tuinrenovatie?

Een tuinrenovatie zelf uitvoeren is een enorme klus waar u lang mee bezig zult zijn. Schakel daarom een hovenier of tuinman in om de werkzaamheden uit te voeren. Zij beschikken over veel kennis én over het nodige materiaal.

Welke werkzaamheden kan ik bij een tuinrenovatie laten uitvoeren?

Afhankelijk van uw wensen kan een tuinrenovatie veel verschillende werkzaamheden omvatten, zoals: tuin leeghalen, grond ophogen, vijver aanleggen, overkapping bouwen, bomen kappen, beplanting planten, bestrating aanleggen.

Tuin laten renoveren? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinrenovatie

© photographee.eu - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen