Kosten graszoden leggen

Kosten graszoden leggen
Gemiddelde kosten graszoden leggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 200 € 600 € 2.250 € 300 - € 550

Kijkt u er naar uit om in de tuin te genieten van een mooi groen grasveld? Door graszoden te leggen ligt uw eigen gazon er in korte tijd prachtig bij. Voor u met het leggen van graszoden begint, is het prettig om te weten wat de kosten van graszoden leggen zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Op deze pagina vindt u daarom meer informatie over de mogelijkheden en de prijs van graszoden leggen.

Wat kost graszoden leggen?

Voor een gemiddelde tuin liggen de graszoden leggen kosten rond de € 600. De exacte prijs voor uw nieuwe gazon is afhankelijk van het oppervlakte, de kwaliteit van het gras en de precieze werkzaamheden. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen voor diverse gazons.

Kosten graszoden leggen
Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Klein gazon (tot 25 m²) € 10 per m²
Gemiddeld gazon (tot 50 m²) € 9 per m²
Groot gazon (tot 100 m²) € 8,50 per m²
Zeer groot gazon (> 200 m²) € 7 per m²
Oud gazon verwijderen € 4 per m²

Graszoden laten leggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten graszoden leggen

Het spreekt voor zich dat de kosten voor graszoden leggen variëren naarmate het gazon groter is of de kwaliteit van het gras hoger. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van de verschillende opties. Aan de hand daarvan kun u beter inschatten wat de kosten voor graszoden leggen zijn voor uw tuin.

Speelgazon aanleggen voor de kinderen

Graszoden zijn verkrijgbaar in verschillende grassoorten. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de manier waarop het gazon gebruikt zal worden. Een gazon waar door de kinderen veel op gespeeld wordt, kan het beste uit stevig speelgras bestaan. Overleg vooraf altijd met de hovenier over de beste grassoort. Gras van betere kwaliteit is wellicht iets duurder, maar dan heeft u wel een gazon dat tegen een stootje kan.

Een nieuw gazon

Soms is een gazon in de loop der jaren zo erg achteruit gegaan, dat het niet meer mooi kan worden hersteld. Om weer een mooi gazon in de tuin te krijgen is de beste optie dan om een nieuw gazon aan te leggen. Hiervoor zal het oude gazon verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een gazon kost gemiddeld € 4 per vierkante meter. Het verwijderen van oud gazon en het aanleggen van nieuwe graszoden kost samen zo’n € 12 per vierkante meter.

Verdeling kosten graszoden leggen

Graszoden laten leggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van graszoden leggen?

Wanneer u graszoden laat leggen voor een mooi gazon in de tuin, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Grond voorbereiden en/of oud gazon verwijderen

Met het verstrijken van de jaren kan een gazon soms worden aangetast door mos en onkruid. Bent u de strijd tegen lelijke plekken in het gazon zat? Dan kunt het oude gazon laten vervangen door een nieuwe grasmat. Dit lijkt veel werk, maar de klus kan vaak in één dag volledig worden afgerond. U betaalt hierbij kosten voor het verwijderen van het gras én voor het aanleggen van het nieuwe gazon.

Keuze 2: Het aantal vierkante meters

Het is logisch dat het aantal vierkante meters van uw nieuwe gazon van invloed is op de kosten. Wilt u een kleine tuin van extra groen voorzien, dan volstaat een klein stukje gazon. In grote tuinen valt een klein gazon al snel weg. Het is dan beter om te kiezen voor een groter oppervlak. Is het gras bedoeld om op te spelen? Ook dan is de investering in een groter gazon goed besteed.

Heeft uw tuin of nieuwe gazon een onregelmatige vorm met bijvoorbeeld bochten, kleine heuvels of een boom in het midden? Dan zal de hovenier het gebied vooraf goed moeten opmeten om het aantal vierkante meters en de kosten van het graszoden leggen te bepalen.

Keuze 3: Zelf graszoden leggen of een vakman inhuren

Om kosten te besparen kunt u er uiteraard ook voor kiezen om zelf graszoden te leggen. U betaalt dan enkel de prijs voor de graszoden. Graszoden kosten gemiddeld € 1,70 - € 1,95 per vierkante meter.

Graszoden laten leggen door een hovenier kost gemiddeld € 8 - € 9 per vierkante meter. Maar daar krijgt u ook wat voor terug:

  • Een hovenier zorgt vooraf voor een mooi egale ondergrond.
  • Graszoden worden vakkundig gemeten, gesneden en naadloos aangelegd.
  • De hovenier gebruikt een graswals om de grond aan te drukken voor optimaal groeiproces.
  • De tuin wordt netjes opgeruimd achtergelaten.

Keuze 4: Toegang tot de tuin

Een onderdeel waar u vaak minder keus in heeft, maar dat wel van invloed is op de kosten, is de toegang tot de tuin. Hoe gemakkelijker een hovenier bij de achtertuin kan komen, hoe sneller hij de werkzaamheden kan uitvoeren. Ook een brede doorgang naar de tuin is gunstig.

Graszoden laten leggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten graszoden leggen

Heeft u een vraag over de kosten van graszoden laten leggen? Dan kunt u altijd terecht bij een hovenier. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de kosten van graszoden leggen.

Hoelang duurt het voordat graszoden goed geworteld zijn?

Het aangroeien van een gezond wortelstelsel duurt bij nieuwe graszoden 10 tot 14 dagen. Omdat de graszoden de eerste twee weken niet stevig geworteld zijn, kunnen deze bij belasting per ongeluk verschuiven. We raden u daarom aan om het gras de eerste 10-14 dagen niet te betreden.

Wat is de beste ondergrond voor graszoden?

Om goed en snel te kunnen wortelen, is het belangrijk dat de graszoden een stevige en voedzame ondergrond hebben. Bereid de grond voor met bovengrond en startmest en druk dit ligt aan voordat de graszoden gelegd worden.

Hoeveel graszoden heb ik nodig?

Bij het maken van een offerte graszoden leggen, meet de hovenier meestal ook het oppervlak op. Wilt u zelf het aantal graszoden bepalen? Meet dan eerst het aantal vierkante meters op. Deel dat aantal door 9 om te bepalen hoeveel graszoden u nodig heeft.

Let op: Graszoden kunnen in de meeste gevallen niet retour. Het is dus belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te meten en te rekenen.

Graszoden laten leggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten graszoden leggen

© ikostudio - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen