Planten & Bomen Gids

In onze bomen en planten gids kunt u uitgebreide informatie vinden over meer dan 3796 verschillende planten zoals bomen, struiken, heesters, hagen en tuinplanten. Voor elke plant is er een korte omschrijving, een afbeelding en een overzicht van de specifieke eigenschappen van de plant, zoals bijvoorbeeld type plant, kleur van bloemen en bladeren, bloeitijd, standplaats, vochtbehoefte, wintergroen, etc. Gebruik de filters op deze pagina om te zoeken naar een bepaalde boom of plant, blader door de verschillende plantenfamilies en plantengeslachten of bekijk een alfabetisch overzicht van alle planten, families en geslachten in onze database op de A tot Z pagina.


Wie zich verdiept in planten en bomen voor in de tuin, ontdekt al snel dat er veel te kiezen valt! Daar willen we u graag een handje bij helpen. In onze planten & bomen gids ontdekt u tal van (populaire) planten en bomen die ook in uw tuin zeker niet zouden misstaan. Aan de hand van de beknopte informatie die we bij de verschillende soorten geven, komt u meer te weten over onder andere de ideale groeiomstandigheden, de bladsoort en de bloeiperiode. Zo kunt u diverse bomen en planten goed vergelijken en een weloverwogen keuze maken voor de beplanting van uw tuin.

Bomen en coniferen

Bomen en coniferen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Er is dus voor ieder wat wils! In kleinere tuinen zijn treurvormen en bolboompjes ideaal. Denk bijvoorbeeld aan de leilinde, de catalpa en de acacia. In grotere tuinen is vaak plek voor meerdere bomen of voor een enkele grotere boom. Wat dacht u van een appelboom, esdoorn, plataan, beuk, kastanje of meidoorn? Als u een boom met prachtige bloemen zoekt, zijn de tulpenboom en de kornoelje echte aanraders.

Het kiezen van de juiste boom kan lastig zijn. De keuze is bovendien heel persoonlijk. Maar wij kunnen u wel op weg helpen. Goede uitgangspunten bij het maken van uw keuze zijn het formaat, het soort bladeren en eventueel bloemen of vruchten. Vergeet niet om rekening te houden met de buren. Het kan vervelend zijn als uw boom veel blad verliest boven de tuin van een ander. Ook het wegnemen van zonlicht kan op termijn voor problemen zorgen. Bekijk dus van tevoren goed wat de boom met het licht gaat doen, nu én in de toekomst.

Zoekt u een gemakkelijk te onderhouden boom die ook ‘s winters mooi groen blijft? Dan is een conifeer een goede keuze. Wanneer we het hebben over coniferen, hebben we het over alle naaldbomen en naaldstruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de spar, de taxus, de den of de jeneverbes. Stuk voor stuk prachtige coniferen voor in de tuin. Op de larix na zijn al deze bomen en struiken wintergroen, waardoor ze ook uitstekend dienst kunnen doen als haag en tuinomheining.

Tuinplanten

Tuincentra staan boordevol tuinplanten. Maar niet iedere tuinplant is geschikt voor in uw eigen tuin. Er zijn tuinplanten die graag vol in de zon staan. Anderen doen het beter in de schaduw. Waar de ene tuinplant weelderig groeit in kleigrond, gedijt de andere beter in zand. Er zijn tuinplanten in tal van afmetingen, met verschillende bladvormen en bloemetjes. Bij het begin van de zoektocht naar de ideale plant kan de enorme variatie wat overweldigend zijn, maar door uzelf goed te laten informeren over de soorten en hun specifieke eigenschappen, komt u thuis met een tuinplant die naar uw smaak is én die het goed doet in uw tuin.

Grofweg worden tuinplanten in twee groepen ingedeeld:

Vaste planten

Vaste planten zijn planten die het, zolang de condities goed zijn, lang kunnen volhouden in uw tuin. Ze leven langer dan twee jaar en bloeien tijdens hun levensduur meer dan eens. Bij sommige vaste planten kan het wel enkele jaren duren voordat ze tot bloei komen! Vaste planten vormen, naast bomen, heesters en struiken de basis van uw tuin. Het is dan ook niet voor niets dat populaire vaste planten als lavendel, margriet, lupine en clematis in veel tuinen terug te vinden zijn.

Eén- of meerjarige planten

Eén- of meerjarige planten zijn tijdelijke tuinplanten die slechts één keer bloeien. Bij éénjarige planten is dat direct in het eerste jaar. Een meerjarige plant doet langer over de ontwikkeling en werkt eerst een tijd aan de versterking van stengels, bladeren en wortels. Wanneer de plant na één of meerdere jaren eindelijk tot bloei komt, betekent dat ook direct dat het einde in zicht is. De plant bloeit, produceert zaden en zal daarna afsterven.

Eén- of meerjarige planten zijn een perfecte aanvulling op de vaste planten in een tuin. Ze zijn ideaal om leegstaande stukken tuin mee te vullen, maar worden ook vaak geplant door mensen met een voorliefde voor een specifieke bloem. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor zonnebloemen, maar ook voor de petunia, de geranium, de heliotroop en de anjer.

Heesters en struiken

Heesters en struiken zijn uitbundig bloeiende tuinplanten die verhouten: de stengels groeien uit tot houten stammen. Ze zorgen voor een stevige basis in de tuin. Door zorgvuldige planning kunt u met heesters zorgen voor een tuin die het hele jaar door in bloei staat. Heesters zijn eenvoudig in onderhoud en verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Dankzij de vele bloemen aan een heester zijn het vaak ook ideale planten voor insecten, vlinders en vogels. Een heester zorgt dus absoluut voor een levendige tuin.

Er zijn veel groenblijvende heesters die uw tuin het hele jaar door prachtig groen houden. Oud blad valt wanneer nieuw blad groeit, zodat u nooit tegen kale planten aankijkt. Bladverliezende heesters zijn niet wintergroen maar kenmerken zich wel door een zeer uitbundige bloei. In combinatie met wintergroene bodembedekkers en andere vaste tuinplanten zorgen ze het hele jaar door voor een mooi geheel, met veel bloemen in de lente of zomer.

Populaire heesters en struiken zijn: hortensia, roos, vlinderstruik, hibiscus en de Japanse esdoorn. Maar ook hulst, camelia en kamperfoelie zijn bij veel mensen zeer geliefd.

Hagen en heggen

Een haag past werkelijk bij iedere tuin en is perfect als natuurlijke tuinafscheiding. Maar ook midden in de tuin kan een haag goed tot zijn recht komen. Haagjes zijn ideaal om structuur aan te brengen in een wat grotere tuin. Ze kunnen prima worden ingezet om de tuin in verschillende vlakken te verdelen. Den aan de verdeling tussen perkjes, looppaden en terras.

De woorden haag en heg worden in de volksmond door elkaar gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Een haag wordt gevormd door een dichte rij struiken. Die struiken worden ongeveer eens per jaar gesnoeid. Ook een heg bestaat uit een dichte rij struiken, maar deze krijgen veel meer ruimte om vrijuit te groeien. Een heg wordt hooguit eens per twee jaar geknipt en oogt daardoor een stuk wilder dan een haag. Een flink uitgegroeide heg is ideaal als windvanger.

Op zoek naar mooie haagplanten? Bekijk dan vooral eens de buxushaag, de laurierhaag, de beukenhaag en de haagliguster. Andere hagen die veel voorkomen zijn de taxushaag, de glansmispel, vuurdoorn en de rododendron. De moeite waard om eens te kijken of er een haag tussen zit die uw tuin compleet maakt.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen