Bestrating & sierbestrating

Met bestrating of sierbestrating in uw tuin kiest u voor gemak, het gaat lang mee en heeft ook weinig onderhoud nodig. Daarnaast is het ook erg praktisch, met een terras creëert u een mooie plek om te zitten, op een oprit kunt u uw auto parkeren en met een tuinpad maakt u uw tuin toegankelijker.

Hovenier of stratenmaker zoeken

Het leggen en verwijderen van bestrating en sierbestrating is fysiek zwaar werk. Bovendien is het leggen van bestrating foutgevoelig en is er specialistische kennis voor nodig. Beschikt u hier zelf niet over, dan is het raadzaam om het werk uit te laten voeren door een vakman zoals een stratenmaker of hovenier.

Stratenmakers en hoveniers beschikken over de ervaring en het juiste materiaal en gereedschap om het straatwerk snel en goed uit te voeren. Hierdoor bent u verzekerd van een mooi en duurzaam resultaat, en voorkomt u problemen zoals het verzakken of scheef gaan liggen van uw nieuwe terras, oprit of tuinpad.

Oprit bestraten

Auto’s zijn zwaar, dus het is belangrijk dat een goede oprit stevig genoeg is om dit gewicht te kunnen dragen. Hiermee voorkomt u dat de oprit na verloop van tijd gaat verzakken of dat de stenen breken onder het gewicht van uw auto. In ons artikel Oprit bestraten leest u alles dat u moet weten over het bestraten van een oprit, zoals wat het bestraten van een oprit ongeveer kost en wat er allemaal bij komt kijken als u overweegt om dit zelf te gaan doen.

Terras aanleggen

Om echt goed te kunnen genieten van uw tuin mag een mooi terras eigenlijk niet ontbreken. U kunt er gasten ontvangen, samen eten of met uw gezin genieten van het heerlijke weer in de zomer. Een goed terras staat dus garant voor jarenlang plezier in uw tuin, maar een terras aanleggen is wel een flinke klus. In ons artikel Terras aanleggen vindt u meer informatie over het aanleggen van een terras, zoals waar u allemaal op moet letten als u zelf een terras gaat aanleggen en tips voor het besparen van kosten als u besluit om dit door een hovenier of stratenmaker te laten doen.

Bestrating tuin

Wanneer u een tuin wilt met weinig onderhoud, dan is het bestraten van uw tuin een goede keuze. Met mooie strakke bestrating of sierbestrating in uw tuin bent u voorgoed verlost van vervelende klusjes zoals gras maaien of onkruid wieden. En door het ruime assortiment aan bestrating en sierbestrating voor in de tuin is er ook voor iedereen iets moois te vinden.

Soorten bestrating en sierbestrating voor in de tuin

Er bestaan veel verschillende soorten bestrating, ieder mijn zijn eigen kenmerkende eigenschappen, en de juiste keuze is dan ook afhankelijk van waar u bestrating gaat leggen. En natuurlijk speelt ook uw persoonlijke smaak mee bij de keuze voor een bepaalde soort. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten bestrating en sierbestrating.

Beton
In de meeste gevallen zal bij een betonnen bestrating gekozen worden voor betontegels. Dit komt omdat ze eenvoudig te leggen, relatief goedkoop en erg duurzaam zijn. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld opritten, trottoirs en schoolpleinen, maar natuurlijk kunt u betontegels ook gebruiken voor een terras of tuinpad.

Betontegels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er standaard betontegels in verschillende afmetingen, maar ook betontegels met een coating die beschermt tegen vuil, algen en mossen. Kiest u voor grindtegels, dan heeft u een betonnen sierbestrating.

Gebakken
Gebakken bestrating heeft een natuurlijke en authentieke uitstraling, en oogt dan ook veel warmer dan betonnen bestrating. De bekendste soorten zijn klinkers en waaltjes. Ze bestaan uit klei en zand dat op hoge temperatuur gebakken wordt, waardoor ze erg sterk zijn. Bovendien neemt gebakken bestrating bijna geen vocht op, en is daardoor minder gevoelig voor vuil, algen en mos.

Gebakken bestrating is sterk genoeg om gebruikt te worden voor een oprit of parkeerplaats, maar door de natuurlijke en warme uitstraling is het ook heel geschikt als sierbestrating voor bijvoorbeeld een terras.

Keramische tegels
Keramische tegels hebben een luxe uitstraling en zijn dus een goede optie voor het maken van een stijlvol terras of tuinpad. Bovendien kunt u ook kiezen uit een uitgebreid palet aan kleuren en motieven. Tijdens het bakproces worden er mineralen toegevoegd waardoor de keramische laag ontstaat, en hierdoor zijn keramische tegels zeer krasbestendig, vuilafstotend en kleurvast.

Bij het leggen van keramische tegels is het wel heel belangrijk om te zorgen voor een stevige ondergrond en goede afwatering, anders loopt u het risico dat de tegels breken onder zware belasting of kapot vriezen tijdens vorst.

Natuursteen
Er zijn allerlei soorten natuursteen, van kalk- en leisteen tot graniet, marmer en basalt, en iedere soort heeft zijn eigen kleurvastheid en mate van kras- en breukgevoeligheid. Het bijzondere aan natuursteen is dat niet één tegel hetzelfde is, en het is dus uitermate geschikt voor het maken van een prachtig en uniek terras. Houdt u er echter wel rekening mee dat natuursteen prijzig is, zeker als u kiest voor de duurdere steensoorten zoals marmer en graniet, al zijn er tegenwoordig ook soorten natuursteen te verkrijgen die qua prijs wat toegankelijker zijn.

Grind en split
Grind bestaat uit mooie afgeronde steentjes die op natuurlijk wijze zijn ontstaan. Bij split zijn de steentjes machinaal bewerkt en meer hoekig van vorm. Het voordeel van split ten opzichte van grind is dat het wat beter op zijn plaats blijft liggen door de hoekige vorm van de steentjes.

Grind en split zijn een relatief goedkope vorm van bestrating, en het kan gebruikt worden voor een oprit of tuinpad, maar ook als sierbestrating in de tuin. Bovendien is het aanleggen ook redelijk eenvoudig. Er hoeft alleen gezorgd te worden voor een stabiele ondergrond, en worteldoek voorkomt dat er onkruid door het grind of split heen groeit.

Kosten straatwerk

Wilt u meer weten over de kosten voor straatwerk? Dan kunt u hier meer informatie over vinden in de volgende prijsgidsen op onze site:

Bestrating en sierbestrating inspiratie opdoen

Via onze handige tuin ideeën en inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten bestrating en sierbestrating, zo kunt u zich eerst oriënteren op wat u wel en niet mooi vindt. Neem eens een kijkje op de volgende pagina's:

Bestrating leggen in de tuin

© kuchina - stock.adobe.com