Tuinhuis & schuur

Een tuinhuis, blokhut of schuur is een ideale manier om extra leefruimte te creëren die u voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld een tuinhuisje of schuurtje gebruiken om gereedschap, tuinmeubilair of speelgoed in op te bergen, en een schuur kan gebruikt worden om fietsen, motoren of auto’s te stallen. Maar naast een functie als extra opbergruimte kunt u de extra ruimte ook benutten voor uw hobby’s of als een buitenverblijf om heerlijk te kunnen zitten en relaxen.

Tuinhuis / blokhut

Met een tuinhuis en blokhut wordt in principe hetzelfde bedoeld, het verschil zit eigenlijk alleen in de constructie en dan voornamelijk in de hoekverbindingen. Bij een blokhut vallen de uiteinden van de balken iets over elkaar terwijl bij een tuinhuis de balken in de hoeken tegen elkaar aan komen. Hierdoor hebben blokhutten vaak een klassieke en sierlijke uitstraling terwijl tuinhuizen er doorgaans iets moderner en strakker uit zien.

Tuinhuizen en blokhutten zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Blokhutten worden meestal van hout gemaakt, maar naast een houten tuinhuis kunt u tegenwoordig ook steeds vaker kiezen voor een tuinhuis van kunststof of metaal.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor een overkapping of veranda bij uw tuinhuis of blokhut. Zo kunt u een overkapping gebruiken voor het binnen handbereik opbergen van bijvoorbeeld tuinmeubelen, een grasmaaier, haardhout of tuingereedschap. En op een veranda kunt u het hele jaar door droog en beschut buiten zitten in uw eigen tuin.

Tenslotte kunt u nog kiezen voor een maatwerk tuinhuis of blokhut welke u helemaal naar uw eigen wensen kunt laten ontwerpen, of u kunt juist besluiten om een standaard model te laten plaatsen. Deze standaard modellen worden vaak als bouwpakket of soms zelfs compleet voorgefabriceerd aangeleverd.

Wilt u meer informatie over de kosten van het plaatsen van een tuinhuis? Lees dan onze prijsgids Kosten tuinhuis plaatsen.

Schuur

Een schuur is een eenvoudig vrijstaand gebouw dat dienst kan doen als opslagruimte, werkplek, hobbyplaats of garage. Het verschil met een tuinhuis of blokhut is dat een schuur over het algemeen veel groter is. En ook schuren komen in veel verschillende soorten en maten.

Het begint met het bepalen van de grootte van de schuur. Dit hangt natuurlijk voornamelijk af van het doel waarvoor u de schuur wilt gaan gebruiken. Houdt u er wel rekening mee dat u voor een schuur bouwen waarschijnlijk een vergunning nodig heeft wanneer het om een grote schuur gaat.

Ook kunt u kiezen uit heel veel verschillende stijlen voor een schuur. Zo kunt u bijvoorbeeld een keuze maken uit verschillende soorten daken, zoals een puntdak, een zadeldak, een schilddak, een lessenaarsdak of een plat dak. Bovendien behoren een overkapping of een veranda ook hier weer tot de mogelijkheden.

Daarnaast kunt u bij een schuur, net als bij een tuinhuis of blokhut, weer kiezen uit verschillende materialen. De meeste mensen gaan voor een houten schuur, maar andere opties zijn steen, kunststof, metaal of een combinatie van deze materialen.

Tenslotte is het de vraag of u een maatwerk schuur laat ontwerpen en bouwen of dat u juist kiest voor een bouwpakket of prefab schuur.

Wilt u meer weten over de kosten van een nieuwe schuur? Lees dan onze prijsgids Kosten schuur bouwen.

Inspiratie opdoen

Via onze handige tuin ideeën en inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten tuinhuizen en schuren, zo kunt u zich eerst oriënteren op wat u wel en niet mooi vindt. Neem eens een kijkje op de volgende pagina's:

Houten tuinhuis

© shippee - depositphotos.com