Vlonder
Een vlonder van hout of composiet is een goed alternatief voor bestrating in uw tuin. Vlonders hebben een warme en natuurlijke uitstraling en zijn ook comfortabeler dan tegels. Vaak zien we vlonders terug aan het water, waar ze dienst doen als terras of aanlegsteiger. Maar een vlonder kan ook prima gecombineerd worden met een veranda, tuinhuis of overkapping.
Houten vlonder
Voor het maken van een vlonder is hout nog steeds het meest gebruikte materiaal. Hout heeft een warme en tijdloze uitstraling en staat daarom goed bij iedere soort woning of tuin. Er zijn veel verschillende soorten hout, en de keuze voor een bepaalde houtsoort is vooral afhankelijk van uw budget.
Het grote voordeel van hardhout is dat het een goede weerstand heeft tegen vocht, vuil, insecten en schimmels, en hierdoor dus erg lang meegaat. In vergelijking met zachthout gaat hardhout ongeveer twee keer langer mee, wat neerkomt op zo’n 20 tot 25 jaar. Maar hier staat dan tegenover dat hardhout duurder is in aanschaf ten opzichte van zachthout.
Voor mensen met een kleiner budget is een vlonder van geïmpregneerd zachthout zoals grenen of vuren een voordelige optie. Houdt u er dan echter wel rekening mee dat dit op de langere termijn waarschijnlijk wel duurder is omdat het hout minder lang meegaat en dus eerder aan vervanging toe is.
Composiet vlonder
Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mengsel van houtvezels en gerecycled kunststof en is beschikbaar in allerlei verschillende kleuren, maar composiet vlonderplanken komen voornamelijk met een houtmotief en in bruin- en grijstinten.
Composiet is zo goed als onderhoudsvrij, het neemt bijna geen vocht op en heeft daarom geen last van rotten, splintering, kromtrekken of barsten. Hierdoor is het een bijzonder geschikt materiaal als u graag op blote voeten op de vlonder wilt lopen, zoals bij een zwembad of zwemvijver, of wanneer uw kinderen op de vlonder spelen.
Een ander voordeel van composiet is dat het zeer kleurvast is, alleen in het eerste jaar zal het een klein beetje verkleuren, maar daarna blijft het dezelfde kleur behouden. Dit in tegenstelling tot hout, wat na 5 tot 10 jaar grijs verkleurt.
Het grootste nadeel van een composiet vlonder is de aanschafprijs. De kosten van composiet vlonderplanken zijn vergelijkbaar met die van hardhout, maar voor de onderconstructie zijn meer materialen nodig en er gaat ook meer tijd zitten in het aanleggen van een composiet vlonder, waardoor de totale aanschafprijs dus hoger uit zal vallen.
Wilt u meer weten over de kosten voor het aanleggen van een vlonder? Lees dan onze prijsgids Kosten vlonder aanleggen.
Vlonder onderhoud
Houten vlonders zullen na verloop van tijd grijs verkleuren, om dit te voorkomen dient u het hout twee maal per jaar te reinigen en te behandelen. Een hardhouten vlonder kunt u behandelen met olie, zachthout kunt u beitsen en lakken.
Een ander probleem dat u kunt voorkomen met regelmatig onderhoud is groene aanslag. Omdat een vlonder het hele jaar door buiten ligt wordt deze na verloop van tijd groen. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook nog eens gevaarlijk omdat de vlonder hierdoor erg glad wordt. Er zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar, maar u kunt er ook voor kiezen om uw houten vlonder schoon te maken met azijn of groene zeep en soda.
© sanddebeautheil - depositphotos.com