Tuinverlichting & buitenverlichting

Verlichting in de tuin wordt vaak gezien als een detail, maar dat is het zeker niet. De juiste tuinverlichting is van essentieel belang als u het beste uit uw tuin wilt halen. De zoektocht naar de ideale buitenverlichting voor uw situatie is echter niet altijd eenvoudig, maar zeker de moeite waard.

Voordelen

Tuinverlichting is een onmisbaar aspect bij het creëren van een stijlvolle en gezellige sfeer in uw tuin. Het is hierbij vooral belangrijk om verlichting te kiezen die bij uw persoonlijke wensen en de stijl van uw tuin aansluit, zodat een harmonisch geheel wordt bereikt. Voorbeelden van sfeervolle verlichting in de tuin zijn spots en koetslampen.

Daarnaast is buitenverlichting ook erg praktisch, het zorgt ervoor dat u in het donker kunt zien wat u doet. Het is verstandig om verlichting te installeren op plaatsen waar u in het donker vaak komt, zoals de voor- en achterdeur, de oprit, tuinpaden of een schuurtje.

Tenslotte is het zo dat de aanwezigheid van buitenverlichting de kans op inbraken aanzienlijk verkleint, dus het aanleggen van tuinverlichting zorgt ook nog eens voor meer veiligheid.

Soorten tuinverlichting

Er bestaan allerlei soorten buitenverlichting die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire keuzes.

Paalverlichting

Paalverlichting is perfect om bestrating aan te geven in de voortuin of achtertuin. Maar de lampen zijn niet alleen functioneel, ze dragen ook bij aan de atmosfeer in uw tuin. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor paalverlichting met een strak design dat geschikt is voor een modern ingerichte tuin, of u kiest juist voor een klassiek model om een landelijke tuin een extra dimensie te geven.

Spots

Spots kunnen gebruikt worden voor het uitlichten van specifieke voorwerpen of ruimtes in uw tuin, zoals bijvoorbeeld een boom, vijver of buitenmuur. Spots komen in veel verschillende soorten, zoals prikspots, grondspots, wandspots, plafondspots en inbouwspots. De keuze voor een bepaald type spot is afhankelijk van het doel waar u de spot voor wilt gebruiken. Zo zijn prikspots en grondspots ideaal voor het van onderuit belichten van een boom in uw tuin, en wandspots zijn een goede keuze voor het belichten van een buitenmuur of schutting.

Geïntegreerde verlichting

Geïntegreerde lichten zijn platte lampen die in bijvoorbeeld tegels of grind verwerkt kunnen worden, daarnaast ziet u ze ook vaak terug in traptreden. Het effect van geïntegreerde verlichting is subtiel, en ze worden voornamelijk gebruikt om plaatsen te accentueren waar mensen lopen, zoals tuinpaden of een terras

Wandverlichting

Wandverlichting wordt doorgaans geplaatst bij deuren of plaatsen waar u ‘s avond in het donker nog zit. Maar wandverlichting kan ook gebruikt worden om wat minder opvallende delen in uw tuin wat leuker te doen ogen of uit te lichten, zoals bijvoorbeeld een schutting of buitenmuur.

Buitenverlichting met sensor

Tenslotte kunt u nog kiezen voor tuinverlichting met een bewegingssensor. Het grootste voordeel van buitenverlichting met een sensor is dat u niet meer hoeft te zoeken naar een lichtschakelaar in het donker. Bovendien is het ook een milieuvriendelijke keuze, want het licht brandt alleen op de momenten dat het nodig is.

Type lampen

Naast verschillende soorten armaturen kunt u ook kiezen uit verschillende type lampen. Het volgende overzicht bespreekt enkele van de populairste types van dit moment.

LED buitenverlichting

LED buitenverlichting is doorgaans iets duurder dan andere type lampen, maar het gaat wel een stuk langer mee. Het energiezuinige karakter van LED lampen maakt het de ideale oplossing als u op een duurzame wijze uw tuin wilt verlichten.

Solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting heeft geen elektriciteit nodig. Tijdens de dag slaan ze zonne-energie op in speciaal ontworpen batterijen, en ‘s avond wanneer het begint te schemeren gaan ze automatisch aan en gebruiken ze de opgeslagen energie voor het verlichten van uw tuin. Solar buitenverlichting is dus ook een zeer milieuvriendelijke keuze, en een bijkomend voordeel is dat solar lampen ook nog eens relatief goedkoop zijn.

12 volt tuinverlichting

12 volt tuinverlichting is een veel gebruikte laagspanning verlichting voor in uw tuin. Door de lage spanning is het ongevaarlijk en hoeft u dus niet bang te zijn dat kinderen of huisdieren in contact komen met de bedrading. Bovendien is 12 volt buitenverlichting door de lage spanning ook zeer energiezuinig. Tenslotte, 12v tuinverlichting is eenvoudig zelf aan te sluiten, het enige wat u nodig heeft is een stopcontact, een transformator en een prikkabel.

Tuinverlichting - verlicht tuinpad

© anterovium - depositphotos.com