Tuinaanleg & tuinrenovatie

Heeft u een andere woning en wilt u een compleet nieuwe tuin laten aanleggen? Of wilt u juist uw huidige tuin laten opknappen? Wat uw reden ook is, houdt u er rekening mee dat tuinaanleg vakwerk is en dat er heel wat kennis en planning bij komt kijken.

Het staat u natuurlijk vrij om het helemaal zelf te doen, maar u doet er goed aan om te overwegen om de hulp van een professional zoals een hovenier in te schakelen. Een hovenier beschikt over de juiste ervaring en het materieel om alles soepel te laten verlopen, zodat u nog jarenlang kunt genieten van uw nieuwe tuin.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste stappen voor het aanleggen van een nieuwe tuin of het verbouwen van een bestaande tuin.

Type tuin bepalen

De eerste stap voor tuinaanleg of tuinrenovatie is het bepalen van het type tuin dat u wilt. Enkele voorbeelden van verschillende tuinstijlen zijn:

Zoals u ziet zijn er heel veel verschillende mogelijkheden, en het kans lastig zijn om een keuze te maken. Om inspiratie op te doen kunt u online afbeeldingen bekijken van verschillende soorten tuinen, zoals de tuin inspiratie en ideeën tool die wij ontwikkeld hebben. Een andere goede optie voor het opdoen van tuininspiratie is het bezoeken van voorbeeldtuinen of het bekijken van tuinen bij u in de buurt.

Ook kunt u er voor kiezen om een tuinontwerp te laten maken. Een tuinontwerper of tuinarchitect kan u helpen om uw persoonlijke wensen en ideeën op papier uit te werken, en dit tuinontwerp kan dan als basis worden gebruikt voor de tuinaanleg. Ook kunnen ze leuke of praktische ideeën aandragen waar u zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Bovendien heeft een tuinontwerp nog andere voordelen. Omdat in een tuinontwerp alles tot in het kleinste detail wordt uitgewerkt, voorkomt u problemen tijdens het inrichten van de tuin. Ook heeft u met een tuinontwerp gelijk een goed beeld van de kosten voor het aanleggen van de tuin, zodat u zich daarna geen zorgen meer hoeft te maken of u het wel of niet kunt betalen.

Voorbereidingen: tuin leeghalen en grondwerk

De eerste fase van het aanleggen van een nieuwe tuin bestaat uit voorbereidingswerkzaamheden. Zo dient u een bestaande tuin eerst leeg te halen en het tuinafval af te voeren. Daarna is het tijd voor grondwerk, denk hierbij aan het afgraven van uw tuin om oude of vervuilde grond af te voeren, een vijver uitgraven, of het egaliseren van uw tuin voor de aanleg van een gazon of bestrating. Ook is dit het geschikte moment voor het aanleggen van drainage en het leggen van leidingen en elektra.

Tuininrichting

Na de voorbereidingswerkzaamheden kan er begonnen worden met het inrichten van de tuin. De daadwerkelijke werkzaamheden zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van de door u gekozen elementen voor in uw tuin. Hieronder volgt een lijst van veelvoorkomende elementen, klik op de links voor meer informatie.

Tuinaanleg - grond egaliseren voor het aanleggen van een nieuw gazon

© photographee.eu - depositphotos.com