Kosten tuinaanleg

Kosten tuinaanleg
Gemiddelde kosten tuinaanleg
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 300 € 5.200 € 25.000 € 4.000 - € 6.000

Een mooie tuin is een heerlijke plek om dichtbij huis te genieten van het buitenleven. En wanneer het weer dat niet toelaat is de tuin een prachtig uitzicht vanachter het raam. Heeft uw tuin op dit moment niet de uitstraling die u zoekt of wilt u de tuin om andere reden op de schop gooien? We delen verschillende mogelijkheden voor een nieuwe tuin, inclusief tuinaanleg kosten.

Wat kost tuinaanleg

De kosten voor het aanleggen van de tuin zijn natuurlijk behoorlijk afhankelijk van het aantal vierkante meter van de tuin en uw wensen. Grofweg kunnen de kosten uiteenlopen van € 300 tot € 25.000. Het inhuren van een hovenier kan al vanaf € 35 per uur, maar uiteraard kunt u ook zaken zelf oppakken om kosten te besparen. Heeft u veel wensen? Dan is uitbesteden een aanrader. U weet dan zeker dat de tuinaanleg snel en deskundig wordt uitgevoerd.

Er zijn verschillende onderdelen die u kunt laten uitvoeren. In onderstaande overzicht ziet u diverse klussen met de bijbehorende tuinaanleg kosten.

Kosten tuinaanleg
Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Tuinontwerp € 300 - € 1.000
Tuinhuis plaatsen € 200 - 10.000
Vijver aanleggen € 900 - € 38.000
Gras aanleggen € 4 - € 11 per m²
Bestrating leggen € 40 - € 160 per m²
Beplanting plaatsen € 11 - € 32 per m²
Overkapping laten plaatsen € 750 - € 5.200
Tuinhuisje laten plaatsen € 250 - € 11.000
Prieel laten plaatsen € 900 - € 6.000
Schutting plaatsen € 250 - € 2.000

Tuin laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinaanleg

Om u alvast een beeld te geven van de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuin, geven we hieronder een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1: Voortuin aanleggen kosten

Nederlandse voortuinen zijn over het algemeen minder groot dan achtertuinen. Een kleine tuin is, vanwege het oppervlak, vaak voordeliger om te laten aanleggen. Wilt u een voortuin met bestrating en beplanting? Houdt dan rekening met een gemiddelde prijs van € 65 per m².

Voorbeeld 2: Gemiddelde achtertuin aanleggen

In de achtertuin kiezen de meeste mensen voor iets meer elementen dan alleen beplanting en bestrating. Denk bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van een houten pergola en het aanbrengen van buitenverlichting. De gemiddelde prijs voor een achtertuin met deze elementen ligt rond de € 260 per m².

Voorbeeld 3: Luxe buitenruimte

Gaat u voor een luxe tuin met elementen als een vijver, een tuinhuis en een overkapping? Dan is de investering uiteraard groter. Afhankelijk van het oppervlak en uw wensen lopen de kosten op tot een bedrag tussen de € 10.000 en de € 40.000.

Verdeling kosten tuinaanleg

Tuin laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinaanleg?

Wanneer u de tuin laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Een professioneel tuinontwerp

Voor u begint met een tuinrenovatie, heeft u vast al ideeën over hoe de nieuwe tuin er uit komt te zien. Op basis daarvan kunt u uiteraard zelf een tuinontwerp maken waar u zelf of de hovenier vervolgens mee aan de slag kan. Het ontwerpen van de tuin kunt u ook overlaten aan een tuinarchitect. Een professioneel tuinarchitect houdt rekening met uw wensen en brengt daarnaast eigen kennis, ervaring en creativiteit mee zodat de tuin zowel praktisch als esthetisch helemaal in orde is. U kunt daarbij ook een beplantingsplan laten maken. Daarin wordt tot in detail besproken welke soort planten er in de tuin komen, hoeveel planten er nodig zijn en waar ze geplant worden. Het laten maken van een tuinontwerp kost gemiddeld tussen de € 300 en € 1.000.

Keuze 2: Bestrating, gras of een houten terras

De meeste tuinen hebben, naast borders met planten, ook een deel met gras, bestrating of een terras. Dat kan een tuinpad zijn en/of bijvoorbeeld een plek voor het tuinmeubilair. Van deze drie zaken is gras de voordeligste optie. Een vierkante meter gras kost gemiddeld tussen de € 4 - € 11 euro. De gemiddelde prijs van bestrating ligt tussen de € 40 en € 160 per vierkante meter. Ook als u voor een groot deel kiest voor gras, ontkomt u in de meeste situaties niet aan bestrating. Het maakt de tuin immers een stuk toegankelijker en biedt ruimte om te zitten en te spelen. Houten vlonders geven het terras een heel natuurlijke uitstraling. De gemiddelde kosten voor een houten terras liggen rond de € 70 - € 220 per vierkante meter.

Keuze 3: Overkapping, pergola, prieel of tuinhuisje

Overdekt genieten van de tuin is de afgelopen jaren sterk gegroeid in populariteit. Veel Nederlanders hebben daarom al een overkapping of tuinhuisje in de tuin geplaatst. Het biedt bescherming tegen regen en felle zon en geeft u de mogelijkheid het hele jaar door van de tuin te genieten. De kosten voor een overkapping liggen tussen de € 750 - € 5.200. Voor een prieel betaalt u al gauw een bedrag tussen de € 900 - € 6.000. Kiest u liever voor een volledig afsluitbaar tuinhuisje? Houdt dan rekening met een gemiddeld bedrag tussen de € 250 - € 11.000.

Keuze 4: Een vijver in de tuin?

Met een vijver in de tuin creëert u een oase van rust. En het mooie is: vijvers komen in alle soorten en maten. Van kleine ronde vijvertjes tot grote langwerpige vijvers of zwemvijvers. De prijs van een vijver varieert van € 900,- tot € 38.000. Het mooie van een vijver is dat deze ook allerlei insecten en vogels aantrekt. Bovendien kunt u zelf zorgen voor een mooie collectie vissen in uw vijver. Vanwege het grote prijskaartje heeft een vijver veel invloed op de totaalprijs van het aanleggen van uw tuin.

Keuze 5: Wel of geen schutting plaatsen

Een schutting of andere tuinafscheiding is eigenlijk onmisbaar. Het biedt beschutting en privacy. Bovendien kunt u de schutting gebruiken om mooie klimplanten tegenaan te laten groeien. Het laten plaatsen van een schutting kost gemiddeld € 250 - € 2.000.

Keuze 6: Extra mogelijkheden

Naast bovengenoemde opties, zijn er nog tal van andere mogelijkheden wanneer u de tuin laat aanleggen. U kunt daarbij denken aan extra advies, een 3D ontwerp, tuinverlichting of het laten maken van bouwkundige tekeningen.

Tuin laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinaanleg

Heeft u een vraag over kosten tuinaanleg? Dan kunt u daarvoor altijd terecht bij een hovenier. Om u alvast op weg te helpen beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de kosten van tuinaanleg.

Wat zijn de gemiddelde kosten tuinaanleg?

De kosten voor het aanleggen van een tuin lopen enorm uiteen. Afhankelijk van de afmetingen van uw tuin en van uw wensen liggen de kosten tussen de € 300 - € 25.000. Om een beter beeld te krijgen van de kosten van tuinaanleg kunt u het beste een offerte tuinaanleg aanvragen bij verschillende hoveniers in de buurt.

Wat kost een vierkante meter tuin gemiddeld?

Per vierkante meter zijn de tuinaanleg kosten gemiddeld tussen de € 50 en de € 100. Uiteraard hangen deze kosten erg samen met de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en met het uurtarief van de hovenier.

Welke tijd van het jaar is het meest geschikt voor tuinaanleg?

De meest geschikte periode voor het aanleggen van uw tuin kunt u het beste met uw hovenier bespreken. Kiest u voor veel bomen en klimplanten? Dan is de winter een goede tijd om de tuin aan te leggen. Een tuin met veel bloemen en kleine planten kunt u beter vanaf maart laten aanleggen. De grond wordt dan weer warmer en dat zal de planten zeker ten goede komen.

Tuin laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinaanleg

© photographee.eu - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen