Kosten boom snoeien

Kosten boom snoeien
Gemiddelde kosten boom snoeien
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 100 € 675 € 2.500 € 250 - € 1.000

Bomen in de tuin hebben regelmatig onderhoud nodig. Worden bomen te groot, is er gevaar voor vallende takken of wilt u fruitbomen de ruimte geven om zoveel mogelijk fruit te laten groeien? Dan zullen de bomen zo nu en dan gesnoeid moeten worden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij enkele kleine bomen, kunt u dit wellicht prima zelf. In andere gevallen is het prettig om de bomen door een ervaren hovenier te laten snoeien. Wij zetten de kosten en de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Waarom bomen snoeien?

Het lijkt soms zonde om een mooie, grote boom flink terug te snoeien. Toch zijn er een aantal belangrijke redenen om bomen te snoeien, zoals:

 • Snoeien zorgt voor betere vruchtvorming.
 • Snoeien zorgt voor betere bloei.
 • Bomen die regelmatig gesnoeid worden leven langer.
 • Na het snoeien kan zonlicht uw tuin beter bereiken.
 • Zwakke en afgestorven takken worden verwijderd.
 • Goede verzorging van de bomen geven uw tuin een nette uitstraling.

Boom laten snoeien? Offertes aanvragen

Wat kost een boom snoeien?

De kosten voor een boom snoeien variëren enorm. Dat is logisch, want het snoeien van een standaard boom waar men met een trap bij kan, is anders dan het snoeien van een grote boom vanaf een hoogwerker. Wilt u het snoeien van een boom uitbesteden, houdt dan rekening met een hovenier uurtarief tussen de € 35 - € 75. De prijs voor het snoeien wordt verder beïnvloed door zaken als bereikbaarheid, afmeting van de boom, hoeveelheid houtafval en de exacte situatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 100 - € 1200.

In onderstaande overzicht ziet u een kostenindicatie voor het snoeien van verschillende soorten bomen.

Kosten boom snoeien
Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Kleine boom snoeien € 100 - € 525
Middelgrote boom snoeien € 425 - € 900
Grote boom snoeien € 700 - € 2.500
Snoeiafval afvoeren € 35 - € 50 m³

Wanneer bomen snoeien?

Het is belangrijk om goed te bepalen wanneer een boom gesnoeid moet worden. Voor de meeste bomen geldt dat men ze het beste na de bladval kan snoeien, in de herfst of de winter. De boom is dan in ruststand en de takkenstructuur is goed zichtbaar. Toch is het meest geschikte snoeimoment afhankelijk van het type boom. Een aantal belangrijke basisregels:

 • Berken, haarbeuken en esdoornen mogen niet in in koude maanden (november - mei) gesnoeid worden.
 • Sierbomen snoeit u het beste vlak na de bloei.
 • Leibomen en knotbomen (zoals de linde en de wilg) mogen in de wintermaanden gesnoeid worden. U kunt deze bomen snoeien of knotten.
 • Fruitbomen kunt u in de lente of de winter (november - april) snoeien.

Bomen laten snoeien? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten boom snoeien

Om u alvast een beeld te geven van de gemiddelde kosten voor snoeien van een boom, geven we hieronder een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1: Eén enorme boom

Heeft u één hele grote boom in de tuin die nodig gesnoeid moet worden en ziet u het zelf niet zitten? Dan kunt u dit uiteraard door een hovenier laten doen. Zeker als de boom dicht bij de bebouwing staat of moeilijk bereikbaar is, is uitbesteden vaak wenselijk. Houdt hiervoor rekening met een gemiddeld bedrag van € 700 - € 2.500.

Voorbeeld 2: Een rijtje middelgrote bomen

Een rijtje middelgrote bomen aan de rand van uw tuin laten snoeien? Voor 4 bomen kunt u uitgaan van gemiddelde kosten van € 1.700 - € 3.600.

Voorbeeld 3: Kleine fruitboompjes

Om optimale groei van vruchten te bevorderen, moet een fruitboom jaarlijks worden gesnoeid. Door dit uit te besteden aan een professional, weet u zeker dat u de boom de beste kans geeft. En daar plukt u later zelf de vruchten van! Een kleine fruitboom snoeien kost gemiddeld € 100 - € 525 per boom.

Verdeling kosten boom snoeien

Boom laten snoeien? Offertes aanvragen

Welke elementen beïnvloeden de kosten van een boom snoeien?

Wanneer u een boom laat snoeien, zijn er een aantal zaken die de prijs beïnvloeden:

De grootte van de boom

Hoe groter de boom, hoe meer werk het is om de boom te snoeien. Voor erg grote bomen is bovendien vaak een hoogwerker nodig. Ook dat brengt extra kosten met zich mee. Voor het snoeien van bomen hoger dan 6 meter, is vaak ook een klimvergunning nodig. Hoveniers met klimvergunning rekenen vaak een hoger uurtarief.

De gewenste/noodzakelijke snoeitechniek

Verschillende snoeitechnieken, brengen verschillende kosten met zich mee. De goedkoopste techniek is opsnoeien. Hierbij worden enkel de onderste takken van een boom gesnoeid om meer licht, lucht en ruimte te creëren. Bij het uitdunnen van een boom worden enkel de kleinere takken gesnoeid. Er komt dan meer licht en lucht bij de boom, terwijl de vorm behouden blijft. Is een boom te groot geworden voor de tuin? Dan is rondom snoeien de beste keus. De oorspronkelijke vorm wordt daarbij behouden, maar de boom wordt een stuk kleiner. Rondom snoeien is de duurste snoeitechniek, simpelweg omdat deze manier van snoeien de meeste tijd kost.

Situatie en bereikbaarheid

Waar de boom staat, speelt een rol bij hoeveel werk het snoeien is. Kunnen takken en naar beneden vallen? Dan is dat aanzienlijk makkelijker dan wanneer deze met touw moeten worden afgevangen. Daarnaast is ook de bereikbaarheid een belangrijk aandachtspunt. Heeft de hovenier vrij toegang tot de boom en kunnen eventuele machines dichtbij komen? Dan scheelt dat behoorlijk.

Hulp en taakverdeling

Om de kosten te drukken, kunt u zelf ook een aantal zaken voor uw rekening nemen. Zoals bijvoorbeeld het afvoeren van het snoeiafval.

Bomen laten snoeien? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten boom snoeien

Heeft u een vraag over boom snoeien kosten? Dan kunt u daarvoor altijd terecht bij een hovenier. Om u alvast op weg te helpen beantwoorden we hieronder een aanval veelgestelde vragen over de kosten van bomen snoeien.

Kan ik mijn boom zelf snoeien?

Zeker. Vooral kleine en middelgrote bomen kunt u prima zelf snoeien. Het is dan wel belangrijk dat u weet wanneer u de boom moet snoeien, welke takken u wel en niet moet wegsnijden en hoe u deze moet snoeien. Om een boom goed te snoeien dient u ook te bezitten over het juiste gereedschap en eventueel een trap of ladder om bij het bovenste deel van de boom te komen.

Is het verplicht om bomen in uw tuin te snoeien?

Het is niet verplicht om bomen in de tuin te snoeien, mits omwonenden er geen last van hebben. Als takken overhangen naar de buren of als buren veel hinder ondervinden van schaduw in de tuin, dan is snoeien noodzakelijk. Wij raden het wel aan om bomen regelmatig te snoeien. Het is goed voor de tuin om weer wat meer licht binnen te laten en goed voor de boom. Goed gesnoeide bomen groeien volgend seizoen goed en geven (meer) bloei en/of vrucht.

Wanneer moet ik mijn bomen snoeien?

Veel bomen kunnen het beste in de koude maanden gesnoeid worden, maar niet allemaal. De beste snoeiperiode verschilt per boomsoort. Raadpleeg daarom altijd een hovenier of onze snoeikalender om het beste snoeimoment te bepalen.

Boom laten snoeien? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten boom snoeien

© nehruresen - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen