Kosten veranda bouwen

Kosten veranda bouwen
Gemiddelde kosten veranda bouwen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 7.500 € 16.000 € 55.000 € 13.000 - € 20.000

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een veranda aan hun huis te bouwen. Een veranda is dan ook de ideale plek om langer warm en droog buiten te zitten in voor- en najaar. Bovendien geeft een veranda uw huis een heel mooie en knusse uitstraling. Maar wat kost het bouwen van een veranda? En welke opties heeft u als u een veranda wil die qua stijl perfect past bij uw woning? Wij zochten het uit.

Wat kost een veranda bouwen

Het bouwen van een veranda is een groot project, waar veel arbeidsuren en materiaal mee gemoeid zijn. De gemiddelde veranda prijzen liggen dan ook rond de € 16.000. Per vierkante meter veranda kan u uitgaan van zo’n € 1.200 - € 1.600. Kiest u voor een eenvoudige, standaard veranda? Dan bent u zo’n € 7.500 kwijt. In onderstaande tabel ziet u diverse veranda’s en de gemiddelde prijs die daarbij hoort.

Kosten veranda bouwen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Aluminium veranda (maatwerk) € 15.000 - € 50.000
Houten veranda (maatwerk) € 15.000 - € 45.000
Stalen veranda (maatwerk) € 20.000 - € 55.000
PVC veranda (maatwerk) € 8.000 - € 25.000
Standaard veranda € 7.500

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten veranda bouwen

Door de vele mogelijkheden is het niet eenvoudig om in te schatten wat het bouwen van uw droomveranda gaat kosten. Onderstaande voorbeelden geven alvast een idee van enkele mogelijkheden en de kosten.

Een kleine veranda bouwen

Wilt u graag een veranda, maar heeft u weinig ruimte of een wat kleiner budget? Kies dan voor een kleine veranda van zo’n 6m². Dit biedt voldoende ruimte om te zitten of om fruit of groenten te kweken. Een kleine veranda kost gemiddeld tussen de € 2.000 - € 12.000. Het prijsverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door de materialen.

Standaard veranda bouwen

Een gemiddelde veranda beslaat tussen de 10 - 15 m². Ook hier is de prijs afhankelijk van het materiaal dat voor de bouw van de veranda wordt gebruikt. Voor een veranda van 12 m² kunt u rekenen op een bedrag van € 6.000 - € 25.000.

Grote veranda bouwen

Heeft u veel ruimte om het huis, brengt u graag veel tijd buiten door en beschikt u over een ruim budget? Laat dan een grote veranda bouwen. De kostprijs van een grote veranda ligt hoger vanwege het extra materiaal en de extra uren die erin gestoken worden. Maar het is de moeite waard! Een grote veranda van 20 m² kost gemiddeld tussen de € 15.000 - € 55.000.

Verdeling kosten veranda bouwen

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van veranda bouwen?

Wanneer u een veranda laat bouwen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Materiaal

De keuze van materiaal voor uw veranda is van grote invloed op de kosten van het bouwen van de veranda. PVC is daarbij verreweg de goedkoopste optie, gevolgd door hout en aluminium. De duurste optie qua materiaal is staal. Toch speelt niet alleen de prijs mee bij het kiezen van het juiste materiaal, ook de uitstraling is belangrijk. Een houten veranda ademt een heel andere sfeer dan een stalen exemplaar. Bovendien is het fijn als de veranda qua stijl goed bij uw woning past. Houdt verder rekening met de levensduur van het materiaal en het nodige onderhoud.

Keuze 2: Zelf bouwen of uitbesteden

Bent u een fervent klusser, dan kunt u een kleine veranda prima zelf bouwen. We raden aan om voor het bouwen van een standaard of grote veranda een vakman in te schakelen. U weet dan zeker dat de veranda van goede kwaliteit is en dat de stevigheid van de constructie gegarandeerd is.

Keuze 3: Standaard veranda of maatwerk

Kiezen voor een standaard veranda is een voordelige optie. Niets mis mee. Zodra u echter specifieke wensen heeft voor uw veranda, komt u al snel uit op maatwerk. Groot voordeel daarbij is dat u veel vrijheid heeft om de veranda te laten bouwen zoals u deze voor ogen ziet. U heeft daarbij de keuze uit verschillende materialen, diverse soorten glas en een mooie, luxe afwerking.

Keuze 4: Extra opties

Bij een veranda op maat bent u vrij om extra opties toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan glas in de veranda. Dit kan zelfs isolerend glas zijn, zodat u ook in de winter heel comfortabel in de veranda kan vertoeven. Ook glas in het dak is een optie, dan kunt ‘s nachts naar de sterren kijken en heeft u overdag lekker veel licht. Gaat een glazen dak iets te ver? Kies dan voor bitumen of EPDM dakbedekking.
Door elektriciteit in de veranda te plaatsen, maakt u avonden buiten nóg gezelliger. Gebruik de elektriciteit voor sfeerverlichting, een muziekinstallatie of een kleine koelkast voor koude drankjes binnen handbereik. En nu er toch een stopcontact in de veranda aanwezig is, kunt u ook gelijk uw smartphone opladen!

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten veranda bouwen

We kunnen ons voorstellen dat u nog specifieke vragen heeft over het bouwen van een veranda aan uw woning. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met een vakspecialist. Om u alvast een beetje op weg te helpen delen we hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het bouwen van een veranda.

Wat kost een veranda?

Gemiddeld kost het bouwen van een veranda € 16.000. Deze prijs is echter wel heel afhankelijk van het gekozen materiaal, de afmeting van de veranda en eventuele extra opties. Een standaard veranda is een stuk voordeliger dan maatwerk en schaft u al aan vanaf € 7.500.

Heb ik een vergunning nodig om een veranda te bouwen?

Bouwt u een veranda in de voortuin? Dan dient u vooraf een bouwvergunning aan te vragen. Dit heeft vooral te maken met de verandering van het straatbeeld. Daarvoor gelden in Nederland strenge eisen. In de achtertuin kunt u zonder vergunning een veranda bouwen, mits de veranda niet hoger is dan vijf meter.

Welk materiaal is het goedkoopst voor een maatwerk veranda?

Voor een maatwerk veranda kunt u kiezen uit hout, PVC, aluminium en staal. De meest voordelige optie is PVC. Een PVC veranda kost gemiddeld € 8.000 - € 25.000.

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten veranda bouwen

© TallyPic - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen