Kosten gras zaaien

Kosten gras zaaien
Gemiddelde kosten gras zaaien
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 100 € 175 € 1.000 € 150 - € 225

Bent u op zoek naar een voordelige manier om een mooi gazon aan te laten leggen? Dan kunt u ervoor kiezen om het gras in te zaaien. Hiervoor is meer geduld nodig dan bij graszoden, maar het resultaat is net zo mooi. Gras zaaien is ook ideaal wanneer u een bestaand gazon wilt herstellen. Benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten van gras zaaien? Op deze pagina leest u er meer over.

Wat kost gras zaaien?

Gras zaaien kost gemiddeld € 5 per m². De exacte kosten hangen uiteraard af van het aantal vierkante meters, maar ook van het soort gras. Zo kunt u kiezen uit speelgras, sportgras of bijvoorbeeld siergras. In onderstaande tabel ziet u overzicht van enkele gemiddelde prijzen voor gras zaaien.

Kosten gras zaaien
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Tuinman uurtarief € 35 - € 55
Gras zaaien (materiaal + arbeid) € 5 per m²
Oud gazon verwijderen € 4 per m²

Gras laten zaaien? Offertes aanvragen

Voordelen van gras zaaien?

Bij de aanleg van een nieuw gazon ligt het leggen van graszoden soms voor de hand. Maar gras zaaien heeft zeker ook voordelen:

  • Gezaaid gazon heeft een langere levensduur.
  • De conditie van gezaaid gras is beter.
  • Er is meer keuze qua mengels. U kunt het gras dus aanpassen aan de situatie (speelgazon, siergazon, etc.).
  • Gezaaid gras wortelt beter. De grasmat wordt hierdoor vaster en er ontstaat een betere afwatering.
  • Graszaaien is goedkoop.

Gras zaaien stappenplan

Gras zaaien kan het hele jaar door. Voor goede ontkieming van het graszaad raden we echter aan het gras te zaaien in het voorjaar of najaar. De ideale temperatuur voor gras zaaien is 10 graden Celcius. In het stappenplan beschrijven we de nodige werkzaamheden voor een mooi ingezaaid gazon:

Stap 1: Grond leegmaken

Voor het gras kan worden ingezaaid, moet de bodem worden klaargemaakt. Hiervoor zal allereerst al het overbodige verwijderd moeten worden. Denk aan onkruid, stenen, wortels en oude grasmatten. De bodem moet helemaal schoon en leeg zijn.

Stap 2: Grond omspitten

Gebruik een schop om de grond goed om te spitten, zodat de grond goed los is.

Stap 3: Bodemverbeteraar

Behandel de omgespitte grond met mestvoeding of andere bodemverbeteraar voor een goede verhouding tussen vocht en lucht in de grond.

Stap 4: Bodem egaliseren

Hark de bovenste laag van de grond licht aan om de bodem losjes te egaliseren.

Stap 5: Gras inzaaien

Strooi het graszaad over de grond en zorg voor gelijkmatige verdeling. Zaai eerst horizontaal in en daarna verticaal. Zorg dat er ook genoeg graszaad langs de randen van de grond terechtkomt.

Stap 6: Grond aanharken

Hark het graszaad zachtjes de grond in. Zet daarbij niet te veel kracht om te voorkomen dat al het graszaad naar één kant geharkt wordt. Druk de bodem een klein beetje aan om het kiemproces te bevorderen.

Na het inzaaien van het gras is het belangrijk om het opkomende gras goed te verzorgen. Het kan zo’n twee maanden duren voor het gras naar boven komt en daarna duurt het nog een tijd voor het gazon volledig volgroeid is. Het is belangrijk dat de grond na het inzaaien goed vochtig blijft. In regenachtig weer gaat dit vanzelf. In droge periodes adviseren we dagelijks 10-20 minuten te sproeien.

De eerste 2 à 3 maanden is het het beste om de grond met het groeiende gras niet te betreden. Wanneer het gras hoger is dan 4,5 centimeter, mag u het gazon op ongeveer 4,5 centimeter maaien. Doe dit wekelijks voor een mooi resultaat.

Gras laten zaaien? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten gras zaaien

Denkt u na over een nieuw gazon en wilt u meer weten over gras inzaaien? Onderstaande voorbeelden geven een idee van verschillende mogelijkheden.

Gazon herstellen

Het kan zijn dat het gazon in uw tuin na verloop van tijd lelijke plekken krijgt. In dat geval is het lang niet altijd nodig om een heel nieuw gazon in te zaaien. U kunt het gazon ook herstellen. Gebruik herstelzaad en zaai dit op de kale plekken. Dit is relatief weinig werk en kost aanzienlijk minder dan een nieuw gazon.

Nieuw gazon inzaaien

Is uw gazon dusdanig achteruit gegaan dat het volledig moet worden vervangen? Dan kunt u ervoor kiezen een nieuw gazon in te zaaien. Laat het oude gazon dan eerst verwijderen. Dat kost bij een hovenier gemiddeld € 4 m². Wanneer het oude gazon verwijderd is, kunt u de grond verder (laten) voorbereiden en een nieuw gazon inzaaien.

Verdeling kosten gras zaaien

Gras laten zaaien? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van gras zaaien?

Wanneer u gras wil zaaien, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Het oppervlakte

In de ene tuin is ruimte voor een enorm grasveld, in andere tuinen is het gazon maar klein. Voor een klein gazon kiest u wellicht eerder voor graszoden, maar gras zaaien kan ook. Voor grote grasvelden lopen graszoden al snel flink in de papieren, de kosten voor gras zaaien zijn een stuk minder hoog.

Keuze 2: Zelf zaaien of laten zaaien

Gras zaaien is niet al te moeilijk. U kunt er dus voor kiezen om dit zelf te doen. Voor een echt mooi en gelijkmatig resultaat kunt u de klus ook uitbesteden aan een tuinman of hovenier. Deze professionals hebben speciaal gereedschap om het gras mee in te zaaien en kunnen u deskundig adviseren over de verzorging van uw gazon.

Keuze 3: Ondergrond voorbereiden

De staat van de ondergrond bepaalt voor een groot deel de hoeveelheid werk. Ligt er een oud gazon? Dan moet dit eerst worden afgestoken? Zit de grond vol met wortels, onkruid en stenen? Deze moeten allemaal verwijderd worden voor u gras kunt zaaien. Al het afval dat u daarbij verzamelt, zult u ook nog moeten afvoeren.

Keuze 4: Herstellen of nieuw gazon?

Als uw huidige gazon enkele kale plekken vertoont, kunt u ervoor kiezen dit te herstellen. Hiervoor hoeft u alleen herstelzaad te zaaien op de plekken waar dit nodig is. Wordt uw gazon ook geplaagd door veel mos en/of onkruid? Dan is een nieuw gazon soms wenselijk. Dit is uiteraard meer werk en er is meer graszaad voor nodig, waardoor de kosten hoger zijn.

Gras laten zaaien? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten gras zaaien

Heeft u een vraag over het inzaaien van een gazon, dan kunt u deze altijd vrijblijvend stellen aan een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen.

Wat is de beste ondergrond voor gras zaaien?

De beste ondergrond voor het zaaien van gras is de bestaande grond, gemengd met bemeste tuinaarde. Door deze twee grondsoorten te mengen creëert u de perfecte condities om gras te zaaien.

Wat kost gras zaaien?

Gras zaaien kost gemiddeld € 5 per m². De exacte kosten van uw nieuwe gazon hangen af van het aantal vierkante meters, het soort gras en de staat van de ondergrond.

Wat is beter: Graszoden of gras zaaien?

Graszoden leggen en gras zaaien zijn beide prima manieren om een gazon aan te leggen. Het grootste voordeel van graszoden is dat er direct een mooi gazon ligt. Bij het zaaien van gras heeft u veel meer geduld nodig. Het zaaien van gras is daarentegen wel aanzienlijk voordeliger dan het leggen van graszoden.

Gras laten zaaien? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten gras zaaien

© Kingan77 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen