Kosten gazon aanleggen

Kosten gazon aanleggen
Gemiddelde kosten gazon aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 200 € 600 € 2.250 € 300 - € 550

Wilt u een mooi groen gazon in de tuin laten aanleggen en bent u benieuwd naar de kosten? Op deze pagina zetten we de mogelijkheden en de kosten gazon aanleggen voor u op een rijtje. Wie weet geniet u binnenkort van een prachtig grasveld in de tuin!

Wat kost een gazon aanleggen?

Gemiddeld kost het aanleggen van een gazon zo’n € 600. Uiteraard hangt dit bedrag erg af van het oppervlakte dat u van een grasmat wilt voorzien. Ook de kwaliteit van het gras, de bereikbaarheid van de tuin en de aanwezige ondergrond spelen een rol in het bepalen van de prijs. In onderstaande tabel ziet u een aantal gemiddelde prijzen als richtlijn.

Kosten gazon aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Klein gazon (tot 25 m²) € 10 per m²
Gemiddeld gazon (tot 50 m²) € 9 per m²
Groot gazon (tot 100 m²) € 8,50 per m²
Zeer groot gazon (> 200 m²) € 7 per m²

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten gazon aanleggen

Het kan lastig zijn om vooraf goed in te schatten met welke kosten voor gazon leggen u rekening moet houden. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een idee van de diverse opties.

Een mooi groot gazon

Wie een grote tuin heeft, kan kiezen voor het aanleggen van een groot gazon. Het maakt de tuin direct een stuk groener. Ook voor kinderen is een groot gazon fantastisch. Hier kan in het voorjaar en de zomer heerlijk op gespeeld worden. Bij het aanleggen van een gazon van 75 m² betaalt u gemiddeld € 8 per m². De totale kosten voor gazon aanleggen komen dan op € 600.

Het oude gazon verwijderen

Met goed onderhoud blijft een gazon vaak jaren mooi. Toch kan het zijn dat uw gazon in de loop der tijd achteruit is gegaan. Misschien staat er veel onkruid of mos tussen het gras of er zijn kale plekken ontstaan. U kunt het gazon dan laten verwijderen. Wanneer u het oude gazon door een hovenier laat verwijderen, betaalt u gemiddeld € 4 m².

Oud gazon er uit, nieuw gazon er in.

Na het verwijderen van een oud gazon, kunt u dat gedeelte van de tuin een nieuwe bestemming geven. Maar ook het aanleggen van een nieuw, gezond, gazon behoort dan tot de mogelijkheden. Bij een gazon van 50 m² betaalt u voor verwijderen + nieuw aanleggen gemiddeld € 650 ( € 13 per m²).

Verdeling kosten gazon aanleggen

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van gazon aanleggen?

Wanneer u een gazon laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Het voorbereiden van de grond

Voor het nieuwe gazon kan worden aangelegd, moet de ondergrond worden voorbereid. Oude grasmatten of bestrating moeten verwijderd en afgevoerd worden en wellicht is er ook nieuw zand of aarde nodig. Om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen deze voorbereiding zelf te doen. U kunt het voorbereiden van de grond en het aanleggen van het gazon ook door een hovenier laten uitvoeren.

Keuze 2: Hoe groot wordt de grasmat?

Hoe meer ruimte u in de tuin heeft, hoe groter het gazon kan zijn. Het aantal vierkante meters bepaalt uiteraard de prijs. De kosten per vierkante meter worden wel lager wanneer het om een groot oppervlakte gaat. Houdt bij het bepalen van het oppervlakte ook rekening met de manier waarop u het gras wilt gebruiken. Is het vooral bedoeld als speelgras? Dan kan de grasmat niet groot genoeg zijn.

Keuze 3: Gazon (laten) aanleggen

Zoals u zelf de grond kunt voorbereiden, kunt u uiteraard ook zelf het gazon aanleggen. Op die manier kunt u flink wat kosten besparen. Het inhuren van een vakman is echter een investering waar u ook veel voor terugkrijgt. Een aantal voordelen:

  • Het aanleggen van het gazon kost u zelf weinig tijd.
  • Een hovenier heeft veel ervaring en voert de klus vakkundig uit.
  • Een hovenier meet, snijdt en legt het gazon zeer nauwkeurig aan.
  • Een hovenier beschikt over het nodige gereedschap en een graswals om het gazon aan te drukken. Dit komt het groeiproces ten goede.
  • De hovenier zorgt voor een perfecte ondergrond voor het gazon.
  • De tuin blijft netjes achter, zonder dat u zelf hoeft op te ruimen.

Keuze 4: Bereikbaarheid van de tuin

Bij het bepalen van de kosten voor gazon aanleggen houdt de hovenier ook rekening met de bereikbaarheid van de tuin. Goede toegang tot de tuin zorgt er namelijk voor dat de klus sneller geklaard is. Dit is niet iets waar u altijd invloed op heeft, maar het is zeker goed om hier rekening mee te houden.

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten gazon aanleggen

Het kan zijn dat u nog vragen heeft over de kosten van gazon aanleggen. Deze kunt u altijd stellen bij een lokale hovenier. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen over het aanleggen van een gazon.

Hoe weet ik of mijn gazon vervangen moet worden?

Het vervangen van een gazon is altijd een eigen keus. Bent u tevreden over de staat van uw gazon, dan kunt u het uiteraard laten liggen. Met het verstrijken van de tijd kan het gazon kale plekken hebben of zijn aangetast door mos en onkruid. Dit is met onderhoud soms moeilijk te bestrijden. Het vervangen van het gazon is dan vaak de beste optie.

Hoeveel tijd heeft gras nodig om goed te wortelen?

Graszoden hebben 10 - 14 dagen nodig om goed te wortelen. Een gezond wortelstelsel houdt het gazon op zijn plek en voorziet het gras van voldoende voedingsstoffen. Laat het gazon de eerste twee weken zoveel mogelijk met rust en betreed het niet.

Welke ondergrond is nodig om een gazon aan te leggen?

De beste ondergrond voor een gazon is stevige, voedzame grond. U kunt de grond voorbereiden met bovengrond en startmest. Zorg ervoor dat u de ondergrond stevig aandrukt voordat u de graszoden plaatst.

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten gazon aanleggen

© ikostudio - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen