Kosten zwemvijver aanleggen

Kosten zwemvijver aanleggen
Gemiddelde kosten zwemvijver aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 2.000 € 31.000 € 60.000 € 27.000 - € 38.000

Wat is er nu fijner dan 's zomers een frisse duik nemen in de eigen achtertuin. En dan niet in een zwembad vol chemicaliën, maar in een heuse zwemvijver. Een zwemvijver biedt alle voordelen van een zwembad, maar past qua uitstraling een stuk beter bij de tuin. Ideaal! Bent u benieuwd wat het kost om een zwemvijver aan te leggen? Op deze pagina bespreken we de mogelijkheden en de zwemvijver kosten.

Wat kost een zwemvijver aanleggen

De kosten van een zwemvijver zijn onder andere afhankelijk van de afmeting van de zwemvijver en de extra’s die u kiest. Het is dus niet gek dat zwemvijver prijzen enorm variëren. In onderstaande tabel ziet u zwemvijver kosten voor diverse opties.

Kosten zwemvijver aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Zwemvijver aanleggen € 150 - € 500 per m²
Uurtarief zwembadspecialist € 35 - € 60
Warmtepomp € 3.700
Waterplanten vanaf € 4 per stuk
Lavastenen € 5 per stuk
Zandfilter € 395
Verlichting € 300 - € 1.625
Diagonale inloop trap € 2.350
Houten terras (duurzaam hout) € 50 - € 100 per m²

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Zwembad of zwemvijver?

Wie graag in eigen tuin zwemt, heeft daarbij de keuze tussen een zwembad en een zwemvijver. Een zwembad ligt wellicht in eerste instantie wellicht voor de hand, maar dat is esthetisch gezien vaak helemaal niet zo fraai. Een zwemvijver is een combinatie van een vijver en een zwembad en heeft een heel natuurlijke uitstraling. Door bacteriën en waterplanten wordt het water gereinigd, zonder gebruik van chemicaliën.

Voordelen van een zwemvijver

We noemden hierboven al enkele voordelen van een zwemvijver ten opzichte van een zwembad. Maar er zijn nog meer voordelen. We zetten ze voor u op een rijtje:

Natuurlijke uitstraling

In veel tuinen valt een blauw of wit zwembad redelijk uit de toon. Dat is met een zwemvijver allerminst het geval. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals waterplanten, een waterval en lavastenen, kunt u er echt iets moois van maken.

Geen chemicaliën of chloor

Het onderhouden van een zwembad gebeurt veelal met chloor en chemicaliën. Bij een zwemvijver wordt deze klus u uit handen genomen door zuiverende waterplanten. Deze zorgen ervoor dat er geen algen groeien in de zwemvijver. Omdat u geen chloor hoeft te gebruiken, is de kant op geïrriteerde huid en ogen aanzienlijk kleiner.

Onderhoudsvriendelijk

Eén keer per jaar moet u waterplanten snoeien en verdwaalde draadalgen en blaadjes uit het water scheppen om het water schoon te houden. Daarnaast raden we aan om één keer in de drie jaar het slib te verwijderen dat zich aan de randen van de vijver en op de bodem bevindt.

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten zwemvijver aanleggen

Het kan lastig zijn om een goed beeld te vormen van de kosten voor uw ideale zwemvijver. Onderstaande voorbeelden geven een beeld van verschillende opties.

Kleine zwemvijver

Een zwemvijver hoeft niet heel groot te zijn, maar om er in te kunnen zwemmen is een minimale oppervlakte van 21m² wel noodzakelijk. Een kleine zwemvijver van zo’n 21 - 25 m² is dus prima. Plaats aan de randen waterplanten voor het zuiveren van het water. Een kleine zwemvijver laat u al aanleggen voor een bedrag tussen de € 7.500 - € 10.000.

Grote, luxe zwemvijver

In een grote tuin komt een grote zwemvijver mooi tot zijn recht. Heeft uw tuin een luxe ontwerp, dan is het mooi om dit ook bij de zwemvijver terug te laten komen. Gebruik bijvoorbeeld mooie natuurstenen rondom de vijver, creëer een waterval in het water en zorg voor perfecte verlichting rondom de vijver. Hoe groter de vijver en hoe meer luxe elementen u toevoegt, hoe hoger de prijs. Gemiddeld kost een grote, luxe zwemvijver € 30.000 - € 40.000.

Verdeling kosten zwemvijver aanleggen

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van zwemvijver aanleggen?

Wanneer u een zwemvijver in de tuin wilt (laten) aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Hoe groot wordt de vijver?

Om de afmeting van de zwemvijver te bepalen, kijkt u eerst naar de totale oppervlakte van de tuin. Daarna kunt u bepalen welk deel van de tuin u kunt omtoveren tot zwemvijver. Dit moet uiteraard wel een beetje in verhouding staan tot het totale oppervlak van de tuin. Om er goed in te kunnen zwemmen is een zwemvijver minimaal 21 m².

Keuze 2: De vorm van de zwemvijver

Anders dan bij een zwembad, heeft u bij een zwemvijver veel meer mogelijkheden qua vorm. Vierkant, langwerpig, rond of ovaal? Alles kan. Wilt u graag echte randen rondom de zwemvijver, dan bent u over het algemeen wat duurder uit. Dat heeft te maken met het stabiliseren van de randen. Voor een zwemvijver zonder rechte randen vallen de kosten lager uit.

Keuze 3: Het beste filtersysteem

Voor een zwemvijver kunt u kiezen uit twee soorten filtersystemen: Een helophytenfilter of een zandfilter. Zo’n filter zorgt ervoor dat het water in de zwemvijver regelmatig gereinigd wordt. De goedkoopste optie is de helophytenfilter. Daarbij schaft u enkel lavastenen en waterplanten aan die het water zuiveren.

Keuze 4: Een vleugje extra luxe

Om uw zwemvijver extra luxe te maken en optimaal van het water in de tuin te kunnen genieten, zijn er verschillende extra opties. Zo kunt u kiezen voor prachtige verlichting rondom het water. Met een diagonale inlooptrap kunt u het water makkelijk in en uit. Een warmtepomp zorgt voor een aangenamere temperatuur van het water. En wat dacht u van een mooi terras om of naast de zwemvijver?

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten zwemvijver aanleggen

Heeft u een vraag over de kosten voor het aanleggen van een zwemvijver? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een hovenier of een zwembadspecialist. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen over het aanleggen van een zwemvijver.

Heb ik chemicaliën nodig om mijn zwemvijver schoon te houden?

Nee, in tegenstelling tot bij een zwembad zijn er geen chemicaliën en chloor nodig om het water schoon te houden. Zuiverende waterplanten zorgen ervoor dat er geen algengroei ontstaat.

Wat kost een zwemvijver?

Een kleine, eenvoudige zwemvijver realiseert u al voor een gemiddeld bedrag van € 10.000. De meeste zwemvijvers zijn echter groter en zullen een grotere investering vragen. Houd daarvoor rekening met een bedrag tussen de € 27.000 - € 38.000.

Kan ik mijn zwemvijver zelf aanleggen?

Zelf een zwemvijver aanleggen is mogelijk, maar geen aanrader. Er komt veel werk en expertise bij kijken om de zwemvijver optimaal in te richten zodat u er qua onderhoud weinig werk aan heeft. Hiervoor is de kennis van een zwembadspecialist zeer welkom. Om kosten te besparen kunt u wel veel voorbereidend werk doen, zoals het opruimen van de tuin. Ook het afvoeren van grond en groenafval kunt u voor uw rekening nemen.

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten zwemvijver aanleggen

© smaglov - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen