Kosten grond afvoeren

Kosten grond afvoeren
Gemiddelde kosten grond afvoeren
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 350 € 800 € 1.150 € 600 - € 900

Bij het renoveren van de tuin komt vaak veel grond vrij. Een deel van die grond is wellicht opnieuw te gebruiken, maar de kans is groot dat u ook een deel moet (laten) afvoeren. Verwacht u veel overtollige grond over te houden? Dan bent u vast benieuwd wat grond afvoeren kost. Op deze pagina kijken we naar het afvoeren van grond, naar het inhuren van een hovenier en naar het huren van een container. Ook bespreken we de meerprijs voor het afvoeren van vervuilde grond.

Wat kost grond afvoeren

Wanneer we kijken naar de kosten voor het afvoeren van grond, spreken we over een gemiddeld bedrag van € 35 per m³. De totale prijs is dus afhankelijk van de hoeveelheid grond. Als het om veel grond gaat, is er een grotere container nodig. Hoe groter de container, hoe hoger ook daarvoor de kosten. In onderstaande tabel ziet u de verschillende opties en de bijbehorende gemiddelde prijs.

Kosten grond afvoeren
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief hovenier € 35 - € 75
Tuin uitgraven € 12,50 - € 17,50 m²
Grond afvoeren € 35 per m³
Meerprijs vervuilde grond afvoeren € 10 - € 30 per m³
Container huren € 175 - € 600 per container

Grond laten afvoeren? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten grond afvoeren

Staat u te popelen om met een tuinrenovatie te starten, maar heeft u nog geen idee wat het afvoeren van grond kost? Vraag dan offertes aan bij hoveniers bij u in de buurt. Onderstaande voorbeelden geven alvast een idee van enkele mogelijkheden.

Tuingrond afvoeren

Bij het afgraven van de tuin blijft overtollige grond over. Soms kan grond nog ergens anders in de tuin worden hergebruikt, maar dat is lang niet altijd zo. Om uw nieuwe beplanting een zo goed mogelijke kans te geven, is nieuwe vruchtbare grond beter. Laat de oude tuingrond na het afgraven daarom afvoeren door de hovenier die de graafwerkzaamheden en/of de tuinrenovatie uitvoert.

Tuingrond en tuinafval afvoeren

Soms komt er bij het uitgraven van de grond meer afval uit de tuin dan alleen tuinaarde en zand. Denk aan graszoden, planten en boomwortels. Maak vooraf duidelijke afspraken met de hovenier over wat wel niet bij de prijs is inbegrepen als het om het afvoeren van grond en tuinafval gaat. Eventueel kunt u tuinafval ook zelf afvoeren of een container huren om het afval in te laten ophalen.

Container huren

Wanneer u besluit het grondwerk in de tuin zelf uit te voeren, zult u er ook voor moeten zorgen dat de grond wordt afgevoerd. Hiervoor kunt u een container huren. De maat van de container is afhankelijk van de hoeveelheid grond die u verwacht te storten. Het huren van een container kost gemiddeld tussen de € 175 - € 600.

Verdeling kosten grond afvoeren

Grond laten afvoeren? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van grond afvoeren?

Wanneer u grond uit de tuin laat afvoeren, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf doen of uitbesteden

Bij vrijwel iedere tuinklus blijft het een overweging: Gaat u het zelf doen, of besteedt u het uit aan een ervaren vakman. Als particulier mag u in de meeste gemeenten gratis (of tegen kleine vergoeding) tuingrond inleveren bij de milieustraat. Bij grote hoeveelheden grond maakt u vaak wel kosten voor het huren van een aanhangwagen, als u deze niet zelf heeft. U kunt ook zelf een grote container huren en deze laten ophalen. Als u dergelijke kosten moet maken om de grond af te voeren, kunt u ook overwegen de grond door een vakman te laten afvoeren. Die beschikt over het nodige materieel en is zeer waarschijnlijk toch al in uw tuin aan het werk voor tuinrenovatie of bestrating.

Keuze 2: Container huren

Gaat u als particulier grove hoeveelheden grond afvoeren, dan zult u hiervoor een container moeten huren. Hoe groter de container, hoe hoger de huurprijs. Het is handig als u op eigen terrein ruimte heeft om de container te plaatsen. Moet de container tijdelijk op de openbare weg? Dan zult u daarvoor een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Zorg dat u de vergunning op tijd regelt, het liefst een paar weken voor de geplande werkzaamheden.

Het is ook mogelijk de grond te laten afvoeren in Bigbags. In deze enorme zakken past zo’n 1500 kilo tuingrond. Een Bigbag klinkt voordeliger dan het huren van een container, maar vergis u niet: er is een hijskraan nodig om de volle Bigbag over uw woning heen te hijsen.

Keuze 3: Wat voor grond laat u afvoeren?

Schone tuingrond afvoeren is het voordeligst. Maar soms is zwarte grond moeilijk uit te graven en licht of zwaar vervuild. Het afvoeren van de grond is dan een stuk meer werk. Voor het laten afvoeren van vervuilde grond wordt daarom vaak een meerprijs berekend van € 10 - € 30 per m³.

Keuze 4: Hoeveelheid grond

Hoe meer grond u laat afvoeren, hoe hoger de kosten, dat spreekt voor zich. Het kan daarom lonen om goed na te denken over de indeling van de tuin en het eventuele hergebruik van grond. Er zijn wellicht plekken waar u zand of tuinaarde overhoudt, maar ook plekken waar deze grond tijdens de tuinrenovatie goed van pas komt. Als de grond niet vervuild is, kunt u de aarde of het zand opnieuw gebruiken en voorkomt u onnodige afvoerkosten. Vraag ook gerust eens rond bij mensen in uw omgeving om te zien of zij nog baat hebben bij uw overtollige grond. Zij komen het misschien maar wat graag afhalen om kosten voor nieuwe grond in hun eigen tuin te besparen.

Keuze 5: Materialen

Kunt u de grond afvoeren met een kruiwagen? Moet er gegraven worden met een graafmachine? En welk ander gereedschap of materieel is er nodig? Wanneer u zelf aan de slag gaat, kunt u de benodigdheden huren. Besteed u de klus uit aan een hovenier, dan zorgt deze voor al het gereedschap dat nodig is om de klus zo goed en snel mogelijk te klaren. Kiest hij voor het gebruik van een graafmachine? Dan moet de hovenier een KLIC-aanvraag doen bij het kadaster. Hierbij ontvangt u een overicht van alle kabels en leidingen in de tuin, zodat de vakman kan voorkomen dat hij deze leidingen tijdens het graven beschadigt.

Grond laten afvoeren? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten grond afvoeren

Heeft u vragen over de kosten van grond afvoeren of over de werkzaamheden rondom grondwerk? Neem dan contact op met een lokale hovenier. Om u alvast op weg te helpen delen we hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over grond afvoeren.

Wat kost grond afvoeren?

Grond afvoeren kost gemiddeld € 35 per m³. Is de grond vervuild? Houd dan rekening met een meerprijs van € 10 - € 30 per m³.

Grond afvoeren: Heb ik een vergunning nodig voor de container?

Voor het huren van een container is geen vergunning nodig, zolang u deze op eigen terrein plaatst. Wilt u tijdelijk een container op de openbare weg plaatsen? Dan dient u daarvoor wel een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Kan ik oude grond hergebruiken?

Als de oude grond niet vervuild is, is deze nog prima te gebruiken. Kijk goed naar uw tuinrenovatie plannen om te zien of u de grond zelf een nieuwe bestemming kunt geven. Lukt dat niet? Dan kunt u op zoek gaan naar iemand in uw omgeving die de grond wil afhalen om te hergebruiken.

Grond laten afvoeren? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten grond afvoeren

© manfredrichter - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen