Kosten tuin leeghalen

Kosten tuin leeghalen
Gemiddelde kosten tuin leeghalen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 450 € 825 € 1.500 € 625 - € 975

Bent u uitgekeken op uw huidige tuin en toe aan een tuinrenovatie? Wilt u een deel van de tuin opnieuw aanleggen? Of bent u net verhuisd en wilt u de tuin leeghalen om deze helemaal naar eigen wens in te kunnen richten? Op deze pagina zetten wij de kosten tuin leeghalen op een rij en bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Wat kost tuin leeghalen?

Voordat een nieuwe tuin kan worden aangelegd, moet de tuin eerst worden leeggemaakt. Oude bestrating moet worden afgevoerd, alle oude planten moeten uit de grond worden gehaald, niet vruchtbare aarde moet worden afgevoerd en bomen moeten worden verwijderd. Een flinke klus! Om de precieze kosten te berekenen kijkt een hovenier naar het oppervlakte van de tuin en naar de inhoud. Het verwijderen van grote bomen is immers een grotere klus dan het afgraven van een gazon. De gemiddelde kosten voor het leeghalen van de tuin liggen rond de € 825. In onderstaande tabel ziet u een aantal specifieke werkzaamheden die veel voorkomen bij het leeghalen van de tuin en de gemiddelde kosten daarvan.

Kosten tuin leeghalen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief hovenier € 35 - € 75
Boomstronk verwijderen € 100 - € 350
Uitgraven tuin (15 - 20 centimeter) en grond afvoeren € 10 - € 15 per m²
Uitgraven tuin (20 - 25 centimeter) en grond afvoeren € 15 - € 20 per m²

Tuin laten leeghalen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuin leeghalen

De kosten van een tuin leeghalen zijn erg afhankelijk van de inhoud van de oude tuin. Beplanting is eenvoudiger te verwijderen dan een terras. En een gazon is makkelijker af te voeren dan een grote boom. Om u te helpen inschatten wat tuin leeghalen kost in uw situatie, geven we hieronder enkele voorbeelden. Voor een exacte prijsopgave kunt u offertes aanvragen bij hoveniers bij u in de buurt.

Een eenvoudige tuin leeghalen

Wanneer een tuin van zo’n 60 m² voornamelijk bestaat uit gazon en beplanting, is het een eenvoudige tuin om leeg te halen. Voor het leeghalen van de tuin en het afvoeren van al het afval, bent u gemiddeld zo’n € 500 kwijt.

Gemiddelde tuin leeghalen

Een tuin van 60 m² met beplanting, gras en bestrating wordt gezien als een gemiddelde tuin. Door de bestrating of bijvoorbeeld een vlonder, is het leeghalen van de tuin iets meer werk. De kosten liggen dan ook hoger dan bij een eenvoudige tuin en komen gemiddeld op zo’n € 825 uit (inclusief afvoeren van afval).

Een moeilijke tuin leeghalen

Sommige elementen in een tuin maken het leeghalen van de tuin extra moeilijk. Denk bijvoorbeeld aan een vijver, een grote boom of een boom. Het is meer werk om een moeilijke tuin leeg te halen en er is vaak ook meer afval dat moet worden afgevoerd. Voor een moeilijke tuin van 60 m² kunnen de kosten oplopen tot zo’n € 1.200 (inclusief afvoeren van afval).

Verdeling kosten tuin leeghalen

Tuin laten leeghalen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuin leeghalen?

Wanneer u de tuin laat leeghalen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf leeghalen of laten doen

Het leeghalen van de tuin is geen ingewikkelde klus, maar wel een hele tijdrovende. Tenminste, wanneer u de werkzaamheden zelf uitvoert. Hoveniers hebben voor het leeghalen van de tuin al het nodige materiaal in huis. Bovendien hebben ze veel ervaring met het leeghalen van de tuin en het afvoeren van afval. Als het budget het toelaat en u graag tijd en moeite bespaart, is uitbesteden een aanrader.

Keuze 2: Het oppervlakte

De grootte van de tuin speelt een belangrijke rol in het bepalen van de kosten om de tuin leeg te halen. Bij een grote tuin kunt u er ook voor kiezen om niet de hele tuin leeg te halen, maar enkel het gedeelte dat u wilt renoveren.

Keuze 3: Wat wordt er verwijderd?

Als het tuin leeghalen vooral beplanting en gazon betreft, zijn de kosten een stuk lager dan wanneer er ook grotere en moeilijkere elementen verwijderd moeten worden. Denk aan bomen, een vijver of bestrating. Zowel met het leeghalen als met het afvoeren is een hovenier dan langer bezig. Het weghalen van grotere elementen uit de tuin levert wel veel lege ruimte op waar u nieuwe plannen voor kunt maken, zoals een nieuw terras, het plaatsen van een prieel of een mooi gazon.

Keuze 4: Afval (laten) afvoeren

Het leeghalen van de tuin levert behoorlijk wat afval op. Tegels, zand, beplanting, hout, een container is snel gevuld. Vaak zit het afvoeren van het afval inbegrepen bij de prijs die de hovenier heeft berekend. Om kosten te besparen kunt u het afval ook zelf afvoeren.

Tuin laten leeghalen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuin leeghalen

Met al uw vragen over de kosten van tuin leeghalen kunt u terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen over het leeghalen van de tuin.

Wat zijn de kosten van tuin leeghalen?

De kosten om de tuin leeg te halen zijn gemiddeld € 825. De exacte kosten voor het leeghalen van uw tuin, zijn afhankelijk van de afmetingen van uw tuin en van de inhoud. Een tuin met voornamelijk beplanting en gazon leeghalen is een stuk voordeliger dan het leeghalen van een tuin met een vijver, een prieel en een groot terras. Ook het verwijderen van een boom kan de kosten van tuin leeghalen flink opvoeren.

Hoe kan ik een tuin leeghalen

Wilt u kosten besparen en zelf uw tuin leeghalen? Volg dat de volgende stappen:

  • Bepaal goed welk deel van de tuin je gaat leeghalen.
  • Haal benodigde hulpmiddelen in huis en huur eventueel een container en/of een graafmachine.
  • Start met het afbreken van de grote elementen in de tuin, zoals een prieel, overkapping of terras.
  • Als alle grote onderdelen verwijderd zijn, haal dan ook de kleinere elementen weg.
  • Voer al het afval uit de tuin af. Hiervoor kunt u een container of aanhanger gebruiken.

Heb ik een vergunning nodig voor het graven in de tuin?

Voor het leeghalen van de tuin is geen vergunning nodig. Gaat u ook (machinaal) graven in de grond? Dan zijn daar wel regels aan verbonden. Om te voorkomen dat u ondergrondse leidingen kapot graaft, dient u vooraf een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Zij controleren dan of u op de betreffende plek zonder problemen kunt graven.

Tuin laten leeghalen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuin leeghalen

© Tadeas - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen