Kosten vlonder aanleggen

Kosten vlonder aanleggen
Gemiddelde kosten vlonder aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 200 € 1.500 € 3.500 € 925 - € 2.100

Lange tijd geleden bedoelden we met vlonder een smalle loopbrug van één of twee planken over een sloot of een aanlegsteigertje bij het water. Tegenwoordig treft u vlonders aan in veel Nederlandse tuinen. En daar hoeft geen water mee gemoeid te zijn! Een vlonder is nu een buitenvloer die los ligt van de ondergrond. Heel sfeervol als houten terras in de achtertuin! Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en ontdekt u wat een vlonder aanleggen kost.

Wat kost een vlonder aanleggen?

De gemiddelde prijs voor vlonders aanleggen in de tuin ligt rond de € 1.500. Uiteraard zijn de exacte kosten voor vlonders afhankelijk van het aantal vierkante meters. Ook het type hout dat gebruikt wordt is van invloed op de prijs. In onderstaande prijstabel ziet u tarieven van hoveniers en de gemiddelde kosten van diverse soorten vlonders.

Kosten vlonder aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief hovenier € 35 - € 75
Tarief hovenier per m² vlonder aanleggen €15 - € 25
Vlonder van geïmpregneerd Europees naaldhout € 34 per m²
Vlonder van douglas of lariks hout € 40 per m²
Vlonder van hardhout (gegroefd; 2,5 cm dik) € 60 per m²
Vlonder van hardhout (gegroefd; 2,8 cm dik) € 100 per m²
Vlonder van bankirai (gegroefd) € 80 per m²
Vlonder van bankirai (glad) € 100 per m²

Vlonder laten aanleggen? Offertes aanvragen

Stappenplan vlonder aanleggen

Wilt u zelf aan de slag met het aanleggen van vlonders of bent u benieuwd hoe een hovenier te werk gaat? Onderstaand stappenplan helpt u op weg:

Stap 1: De ondergrond

Niets is vervelender dan een scheef terras of wiebelende vlonders. Het is daarom belangrijk om te beginnen met het voorbereiden van de ondergrond. Graaf hiervoor een laag van ongeveer 20 centimeter grond af. Vul dit op met 10 centimeter geel zand. De overige 10 centimeters blijven leeg voor ventilatie. Hiermee voorkomt u dat de houten vlonders gaan werken of losraken.

Stap 2: Lijnen uitzetten en palen plaatsen

Nu de ondergrond is voorbereid, kunt u met lijnen markeren waar de vlonders precies komen te liggen. Zet vervolgens de palen in de grond en plaats deze steeds 40 centimeter uit elkaar. Hiervoor boort u gaten in de grond. Let er op dat u de palen diep genoeg de grond in slaat voor een stevig terras.

Stap 3: Worteldoek aanbrengen

Bedek de ondergrond met worteldoek om onkruid en andere begroeiing tegen te gaan. Wanneer de vlonders eenmaal op hun plek liggen, kunt u niet zo makkelijk meer bij de ondergrond. Het is dus wel de laatste plaats waar u onkruid kunt wieden. Dankzij het worteldoek hoeft dit niet.

Zorg bij het aanbrengen van het worteldoek dat het doek ruim gemeten is, dat werkt makkelijker. Spreid het worteldoek over de oppervlakte en de palen uit. Ter hoogte van de palen kunt u met een stanleymes een kruis in het doek maken, zodat u het doek over de palen kan schuiven.

Stap 4: Liggers plaatsen

Op de in de grond geslagen palen komen liggers. Deze houten balken vormen de fundering voor de houten vlonders. Plaats de balken “staand”, met de hoogste kant in verticale positie en monteer ze met slotbouten tegen de zijkant van de palen.

Stap 5: Vlonders plaatsen

Nu alle voorbereidingen zijn voltooid, kunnen de vlonders worden aangebracht. Plaats de vloerplanken altijd minstens 1 centimeter uit de muur, zodat er voldoende ruimte is voor het hout om te werken. Bij hardhouten vlonderplanken kunt u voor het bevestigen even voorboren, bij zacht hout is dit niet nodig.

Stap 6: Vlonder afwerken

Zitten alle vlonderdelen op hun plek, dan kunt u het terras of looppad netjes afwerken. Overweeg daarbij ook eens om spots te plaatsen voor prachtige vlonderverlichting. Hiervoor is uiteraard wel een buitenkabel nodig en er zullen uitsparingen in de vlonderplanken moeten worden gezaagd.

Vlonder laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten vlonder aanleggen

Benieuwd naar de mogelijkheden met vlonderplanken in uw tuin of op het balkon? We inspireren u hieronder graag met enkele voorbeelden.

Hoogteverschil met een vlonderterras

Een vlonderterras is uitermate geschikt om kleine hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Dit maakt de tuin een stuk dynamischer! Ook binnen het terras kunt u spelen met hoogte door een deel van de vlonders hoger te plaatsen dan anderen. Laat uw creativiteit de vrije loop en zorg voor een speels effect door hoogteverschil in de tuin.

Vlonder op het balkon

Een balkon is wellicht niet de eerste plek die in u opkomt om vlonders te plaatsen, maar het kan zeker. Het hout van de vlonders geeft uw balkon een natuurlijke uitstraling en meer gevoel van buitenleven. Ook ideaal als de oorspronkelijke vloer van het balkon na een regenbui glad is of lang nat blijft.

Luxe terras met houten vlonders

Creëer een luxe terras met stijlvolle houten vlonders en een grote loungeset. Voor nog meer luxe en comfort kunt u het terras onder een overkapping plaatsen of combineren met een zwembad, jacuzzi of hottub. Prachtig!

Verdeling kosten vlonder aanleggen

Vlonder laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van vlonder aanleggen?

Wanneer u een vlonder aanlegt, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Oppervlakte

Het aantal vierkante meters is van grote invloed op de prijs van uw vlonderterras. De kosten voor vlonders op het balkon vallen vaak reuze mee, maar een groot terras van 20 m² is al gauw een behoorlijke investering.

Keuze 2: Plankdikte (afhankelijk van gebruik)

Vlonders die intensief gebruikt worden (belasting door lopen of tuinmeubelen), kunt u het beste laten maken van dikkere planken. Enkele millimeters dikker hout kunnen een groot verschil maken.

Keuze 3: Materiaal

Het materiaal voor uw vlonders kunt u voor een groot deel kiezen op basis van smaak. Ook levensduur en onderhoud kunt u meenemen bij het maken van een keuze. Hardhout is duurder dan zacht hout, maar gaat langer mee. Net als composiet heeft hardhout een levensduur van zo’n 20-25 jaar.

Worden de vlonderplanken aangelegd op een locatie waar ze nat kunnen regenen? dan raden we gegroefde planken van harte aan. De groeven voorkomen dat u uitglijdt op de natte vlonder.

Vlonder laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten vlonder aanleggen

U kunt met al uw vragen over vlonder aanleggen vrijblijvend terecht bij een vakspecialist bij u in de buurt. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen over vlonders en de kosten van vlonder aanleggen.

Wat kost een vlonder aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van een vlonder zijn afhankelijk van afmeting en materiaal. Houdt rekening met een gemiddeld bedrag van € 1.500.

Welke vlonderplanken zijn het goedkoopst?

Voor het maken van een goedkope vlonder, kunt u kiezen voor planken van zachthout. Dit zijn de goedkoopste planken voor vlonders. Nadeel is echter dat u het zachte hout regelmatig moet onderhouden om de levensduur van het materiaal te verlengen.

Kan ik een vlonder op mijn balkon plaatsen?

Een vlonder is een prachtige ondergrond voor het terras op uw balkon. Uiteraard hoeft u hiervoor niet te graven. U kunt een frame maken van palen waarop u de planken voor de vlonder bevestigt. Een mooie en eenvoudige manier om uw balkon een meer natuurlijke uitstraling te geven!

Vlonder laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten vlonder aanleggen

© sanddebeautheil - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen