Kosten tuin afgraven

Kosten tuin afgraven
Gemiddelde kosten tuin afgraven
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 200 € 850 € 1.600 € 600 - € 1.200

Wanneer u de indeling van de tuin gaat veranderen, komt u er vaak al snel achter dat niet overal de juiste grond ligt. Misschien ligt er nu nog aarde op de plek waar het nieuwe terras komt, of juist zand op de plek waar u planten wilt plaatsen. Of er staat op sommige plekken heel veel onkruid in de weg. Dan is de tuin afgraven essentieel. Om u een idee te geven van de kosten tuin afgraven, zetten we de belangrijkste aandachtspunten en kosten voor u op een rijtje.

Wat kost de tuin afgraven?

Bij het afgraven van de tuin wordt overtollige grond afgegraven en afgevoerd in een container. Er blijft daarna een egaal oppervlak over waar u, indien nodig, de juiste grondsoort op kunt storten. De kosten van een tuin afgraven zijn gemiddeld € 850. De exacte prijs is onder andere afhankelijk van de oppervlakte van uw tuin. Per vierkante meter kost een tuin afgraven zo’n € 10 - € 15. In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen voor diverse werkzaamheden en materialen.

Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Tuin afgraven + grond afvoeren € 10 - € 15 per m²
Tuin afgraven (20-25 cm) + grond afvoeren + opvullen met zand € 18 - € 20 per m²
Tuin afgraven (15-20 cm) + grond afvoeren + opvullen met zand € 11 - € 18 per m²
1500 kg zand (Bigbag) € 65
1500 kg gebroken puin (Bigbag) € 80
1500 kg Lavakorrels (Bigbag) € 120

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuin afgraven

De één wil de gehele achtertuin laten afgraven voor een totaal nieuwe tuin, de ander alleen een klein stukje om een nieuw pad of een stuk gazon te maken. In onderstaande prijsvoorbeelden ziet u verschillende opties. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat de tuin afgraven kost in uw eigen situatie.

Een nieuw looppad in de tuin

Voor een nieuw looppad in de tuin, hoeft de oude grond niet heel diep uitgegraven te worden. De hovenier zal zo’n 15 centimeter uitgraven, de grond afvoeren en het uitgegraven deel vullen met nieuw zand. De kosten voor deze klus liggen gemiddeld rond de € 10 - € 18 per vierkante meter.

Grond afgraven voor gazon

Een gazon groeit het best op voedzame bodem met tuinaarde. Het is dus heel belangrijk om voor een nieuw gazon eerst de tuin te laten afgraven, zodat er plek is voor goede grond. Een hovenier graaft voor een gazon 10-25 centimeter grond af en vult de plek met nieuwe tuinaarde. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 15 - € 20 per vierkante meter.

Voorbereiding voor bestrating oprit

Een oprit wordt, door geparkeerde auto’s, over het algemeen zwaar belast. Voor een stevige oprit is het daarom belangrijk dat de grond wat dieper wordt uitgegraven. Vervolgens stort de vakman bouwpuin en zand. Gemiddelde kosten hiervoor bedragen € 18 - € 22 per vierkante meter.

Let op: Wilt u de auto naast de deur? Onderzoek dan altijd eerst bij de gemeente of dit mag. Het kan zijn dat hiervoor een omgevingsvergunning nodig is.

Verdeling kosten tuin afgraven

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van de tuin afgraven?

Wanneer u (een deel van) de tuin wilt laten afgraven, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Het aantal vierkante meters

Het oppervlakte van het stuk tuin dat moet worden uitgegraven is van grote invloed op het kostenplaatje. Sommige hoveniers rekenen een gunstiger tarief bij een groot aantal vierkante meters. Heeft u een grote tuin die u helemaal wilt laten uitgraven? Dan loont het de moeite om te zoeken naar een hovenier die dergelijke tarieven hanteert

Keuze 2: Hoe diep moet de tuin worden afgegraven?

Afhankelijk van de nieuwe bestemming van de grond, bepaalt de hovenier hoe diep de tuin moet worden uitgegraven. Voor een looppad is dat zo’n 15 centimeter. Gaat het om een oprit? Dan kan dit oplopen tot wel 70 centimeter. Ook voor een vijver moet vaak diep gegraven worden. Hoe meer grond er moet worden afgegraven, hoe hoger uiteraard de prijs.

Keuze 3: Wel/niet opvullen

Het uitgraven van de tuin is zwaar werk waar de nodige machines bij aan te pas komen. De meeste mensen besteden deze klus dan ook graag uit aan een vakman. Het opvullen van de grond kunt u eventueel zelf doen om kosten te besparen. U bestelt hiervoor bigbags met 1500 kilo zand, puin of lava en verspreid dit gelijkmatig over de afgegraven tuin, tot deze weer op de juiste hoogte is.

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuin afgraven

Heeft u een vraag over de kosten tuin afgraven? Dan kunt u altijd terecht bij een hovenier. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de kosten van het afgraven van de tuin.

Hoe werkt een tuinafgraving?

Bij het afgraven van de tuin wordt het overschot aan (verkeerde) grond afgegraven en afgevoerd in een container. In de meeste gevallen gebeurt dit met een graafmachine of kleine kraan. Is de tuin moeilijk bereikbaar? Dan zal de grond handmatig moeten worden afgegraven. Door de tuin af te graven en op te vullen met de juiste grond, wordt de tuin gereed gemaakt voor nieuwe inrichting met bijvoorbeeld bestrating, beplanting of een gazon.

Moet ik een KLIC-melding doen bij tuin afgraven?

Voor het graven met een graafmachine is het een verplicht een KLIC-melding te doen. Aan de hand van deze melding kan het kadaster achterhalen waar de leidingen en kabels in uw tuin zich bevinden. Soms blijkt het niet mogelijk om met een graafmachine aan de slag te gaan. De hovenier kan dan een kleinere graafmachine gebruiken of een schep. Het uitgraven van de tuin kost dan uiteraard wel meer tijd.

Wat kost de tuin afgraven voor oprit?

Het afgraven van de tuin voor het maken van een oprit kost ongeveer €18 - € 22 per vierkante meter. Omdat de grond zwaar belast zal worden, moet deze voor het leggen van de oprit wat dieper worden uitgegraven. Voor een echt stevige oprit vult de hovenier de grond na het graven op met puin en zand.

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuin afgraven

© SusaZoom - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen