Kosten tuinontwerp

Kosten tuinontwerp
Gemiddelde kosten tuinontwerp
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 210 € 550 € 1.500 € 400 - € 600

Als u toe bent aan een compleet vernieuwde tuin dan is het maken van een tuinontwerp dé start om uw droomtuin te realiseren. Bent u handig met pen en papier en weet u precies wat u wilt? Dan kunt u zelf een tuinontwerp maken. Op deze pagina leest u wat daarbij komt kijken en wat de kosten van een tuinontwerp zijn als u deze door een tuinarchitect laat maken.

Wat kost tuinontwerp

Een tuinontwerp door een tuinarchitect kost, voor een tuin tot 100 m², gemiddeld € 400 - € 600. De tuinontwerp prijs varieert op basis van de afmeting van de tuin en het soort ontwerp dat u laat maken. Een eenvoudige schets is voordeliger dan een uitgebreide 3D weergave. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen van een tuinontwerp voor kleine en grote tuinen.

Kosten tuinontwerp
Omschrijving Gemiddelde prijs
Tuinarchitect uurtarief € 70 - € 90
Tuinontwerp (tot 100 m²) € 190 - € 500
Tuinontwerp (100 - 200m²) € 500 - € 600
Tuinontwerp (200 - 400m²) € 650 - € 750
Tuinaanleg € 4.000 - 6.000

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinontwerp

De prijs van een tuinontwerp worden onder andere bepaald door het oppervlak, het aantal verschillende elementen en de hoeveelheid details in het ontwerp. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van de diverse opties. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat de kosten van het tuinontwerp zijn voor uw tuin.

Tuinontwerp met beplantingsplan

Voor een echt gedetailleerd tuinontwerp kiest u een tuinontwerp met beplantingsplan. In het beplantingsplan staat precies opgeschreven welke planten waar komen te staan. Hier wordt bij de tuinaanleg rekening mee gehouden.
Een tuinontwerp met beplantingsplan is uiteraard een grotere investering dan een tuinontwerp zonder beplantingsplan. Gemiddeld rekent een tuinarchitect voor een beplantingsplan een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten.

Zeer gedetailleerd 3D tuinontwerp

Een 3D tuinontwerp is fantastisch als u vooraf écht goed wilt kunnen zien hoe de tuin wordt vormgegeven. De elementen in het ontwerp lijken net echt en kunnen van alle kanten goed bekeken worden. Een tuinarchitect steekt veel tijd in het maken van een 3D tuinontwerp. Gemiddeld kost een 3D tuinontwerp zo’n € 500.

Tuinontwerp grote tuin

Het inrichten van kleine tuinen kan een uitdaging zijn, maar dat geldt zeker ook voor grote tuinen. Een tuinontwerp voor een grote tuin bevat over het algemeen meer elementen en het kost meer tijd om deze te bedenken en uit te werken. Een tuinontwerp voor een tuin van 310 m² betaalt u gemiddeld tussen de € 650 en € 750.

Verdeling kosten tuinontwerp

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinontwerp?

Wanneer u een tuinontwerp laat maken, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Hoe groot is de tuin?

Zonder verhuizing heeft u weinig invloed op de afmeting van de tuin. Echt een keuze is het dus niet. Maar de maat van uw tuin bepaalt voor een deel wel de tuinontwerp kosten. Hoe groter de tuin, hoe meer werk het maken van een ontwerp is.

Keuze 2: Een tuinontwerp vol details of een eenvoudige schets

Het soort tuinontwerp dat u wenst, bepaalt voor een groot deel de tuinontwerp prijs. Een eenvoudige, platte tekening is sneller gemaakt dan een gedetailleerd tuinontwerp of een 3D tekening. Hoe meer details u in het tuinontwerp wilt terugzien, hoe hoger de kosten van het tuinontwerp.

Keuze 3: Een tuinontwerp met of zonder beplantingsplan

We schreven hierboven al dat het aantal details in de tekening de prijs van het tuinontwerp bepaalt. Het is daarom ook belangrijk dat u vooraf bedenkt of u wel of geen beplantingsplan bij het tuinontwerp wilt. Een beplantingsplan is enorm handig voor de hovenier die de tuinaanleg uitvoert en geeft u vooraf ook goed inzicht in de kosten van de gekozen beplanting.

Een goede tuinarchitect kijkt bij het maken van een beplantingsplan ook naar welke soort planten het beste groeien in uw tuin. Planten worden in het tuinontwerp geplaatst op de plek waar zij het beste kunnen groeien, bijvoorbeeld in de zon of juist in de schaduw. Door goed te kijken naar bloeitijd, hoogte, kleurcombinaties en bladvormen zorgt de tuinarchitect met het beplantingsplan voor een esthetisch prachtig geheel. Met de seizoenen in het achterhoofd kan de tuinarchitect bovendien een beplantingsplan creëren waarmee uw tuin het hele jaar door voorzien is van kleur.

Het laten uitwerken van een beplantingsplan brengt echter wel kosten met zich mee, gemiddeld gelijk aan 50% van de tuinontwerp kosten.

Keuze 3: Tuinontwerp zelf maken of uitbesteden

Een goed tuinontwerp draagt bij aan het plezier dat u in de tuin zult ervaren. De tuin is immers een plek waar u kunt genieten en tot rust kunt komen. Het is daarom extra belangrijk dat het tuinontwerp een tuin weerspiegelt die echt bij u past. Daar heeft u zelf vast goede ideeën over. Om het maximale uit de tuin te halen, raden we u aan het tuinontwerp uit te besteden aan een ervaren hovenier of tuinarchitect. Om kosten te besparen kunt u er echter ook voor kiezen het tuinontwerp zelf te maken.

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinontwerp

Staat u te popelen om een nieuwe tuin te creëren, maar heeft u nog vragen over het (laten) maken van een tuinontwerp? Dan kunt u altijd (vrijblijvend) contact opnemen met een hovenier of tuinarchitect bij u in de buurt. Hieronder beantwoorden we alvast een aantal veelgestelde vragen over de kosten van een tuinontwerp.

Wat kost het om een tuinontwerp te laten maken?

De kosten van een tuinontwerp zijn onder andere afhankelijk van de afmeting van de tuin en de gedetailleerdheid van het ontwerp. De gemiddelde prijs voor een tuinontwerp ligt rond de € 400 - € 600.

Waar moet ik op letten als ik zelf een tuin ontwerp?

Gaat u zelf een tuinontwerp maken voor uw voor- of achtertuin? Houdt dan, naast uw eigen wensen, ook rekening met de ligging van de tuin, de beschikbare ruimte en de omgevingsfactoren.

Wat is het voordeel van een 3D tuinontwerp?

Een 3D tuinontwerp is de meest gedetailleerde variant van een tuinontwerp. In de tekening kunt u elk element van alle kanten bezichtigen. U loopt op het scherm als het ware door uw tuinontwerp en ervaart zo al echt hoe de tuin gaat worden.

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinontwerp

© oa55 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen