Kosten haag snoeien

Kosten haag snoeien
Gemiddelde kosten haag snoeien
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 150 € 350 € 2.500 € 250 - € 750

Een haag is een populaire afscheiding rondom de tuin. Bovendien voegt het gelijk lekker veel groen toe, wat in de tuin altijd welkom is. Om de haag mooi en gezond te houden, is het wel belangrijk om ‘m goed te onderhouden. Op deze pagina leest u daarom meer over het snoeien van de haag en de kosten van haag snoeien.

Wat kost haag snoeien?

De kosten haag snoeien variëren enorm. Dat is niet gek, want geen haag is hetzelfde. Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het bepalen van de kosten voor het snoeien van de haag:

  • Het aantal meter haag (en de hoogte van de haag).
  • De staat van de haag. Het snoeien van een goed onderhouden haag is minder arbeidsintensief dan een haag die al jaren zijn gang kan gaan.
  • De keuze voor eenmalig of periodiek haag snoeien.
  • Eventuele extra werkzaamheden, zoals het kappen van een boom.
  • Afvoerkosten van groenafval.
  • Uurtarief van de hovenier.

Het gemiddelde uurtarief van een hovenier ligt tussen de € 35 - € 75. Voor een gemiddelde haag gaan we ervan uit dat een vakman zo’n 10 meter in een uur snoeit.

Kosten haag snoeien
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Snoeiafval afvoeren € 35 - € 50 m³

Haag laten snoeien? Offertes aanvragen

Waarom moet u een haag (laten) snoeien?

Het is belangrijk om de haag in uw tuin regelmatig te (laten) snoeien. De haag blijft hierdoor gezond en maakt gemakkelijk nieuwe blaadjes aan. Het resultaat? Een mooie, volle en goed dichtgegroeide haag. De haag is door het snoeien bovendien goed in model en woekert niet.

Wanneer haag snoeien

Voor een gezonde haag is niet alleen het snoeien zelf belangrijk, maar ook de timing speelt een belangrijke rol. De meeste hagen hebben 2x per jaar een snoeibeurt nodig: rond het voorjaar en rond het najaar. De meest geschikte maand om te snoeien verschilt per haag. In onderstaande tabel ziet u een overzicht met de beste snoeiperiodes voor een aantal populaire hagen.

Wanneer haag snoeien
Beukenhaag Taxushaag Buxushaag Laurierkers Haagliguster
Januari x
Februari x x
Maart x x x
April x x
Mei x x x x
Juni x x x x
Juli x x
Augustus x x x x x
September x x x x x
Oktober x
November x
December x

Haag laten snoeien? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten haag snoeien

De kosten van haag snoeien verschillen per haag. Dat heeft vaak te maken met de afmeting van de haag en dus de hoeveelheid werk. Onderstaande voorbeelden geven een idee van de mogelijkheden.

Haagje in de voortuin

Een mooie lage omheining van struikjes om de voortuin maakt de tuin lekker groen. Omdat de gemiddelde voortuin niet al te groot is en de haag laag, is het snoeien weinig werk. Bovendien levert een haagje in de voortuin niet bijzonder veel snoeiafval op, dus ook het afvoeren daarvan is niet al te duur. De gemiddelde prijs voor het snoeien van een haagje in de voortuin is zo’n € 150.

Een bijzonder vormgegeven haag

Sommige hagen, zoals de buxus, lenen zich heel goed voor snoeien in bijzondere vormen: schuin, rond, golvend, met poortjes of met kantelen bijvoorbeeld. Een prachtig gezicht, maar uiteraard ook veel meer werk dan standaard recht snoeien.

Een heg rond de achtertuin

Rondom de achtertuin is de omheining vaak hoger dan bij een voortuin. Bovendien is de gemiddelde achtertuin ook een stuk groter dan de voortuin, waardoor een haag al gauw heel wat meters beslaat. Is de haag een gedeelde erfafscheiding met de buren? Overleg dan voordat u de haag laat snoeien over de gewenste hoogte. Wellicht kunt u de kosten ook samen met de buren betalen. De gemiddelde kosten liggen rond de € 400.

Verdeling kosten haag snoeien

Haag laten snoeien? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van haag snoeien?

Wanneer de haag in of om uw tuin gesnoeid moet worden, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf snoeien of laten snoeien

Wanneer u goed gereedschap in huis heeft en over groene vingers beschikt, dan kunt u de haag in en rondom uw tuin natuurlijk prima zelf snoeien. Houd er dan wel rekening mee dat er heel wat uren werk in gaat zitten. Tijd die u wellicht liever anders besteedt. Het alternatief van zelf snoeien is de haag laten snoeien. Een hovenier heeft al het nodige gereedschap én de kennis die nodig is om de klus snel en vakkundig te klaren. Een bijkomend pluspunt is dat een hovenier elk soort haag kent en ook de plantenziekten waar uw haag last van kan hebben. Hij snoeit de haag op de juiste manier, op het juiste moment en in de juiste vorm. Ook het afvoeren van het snoeiafval kunt u overlaten aan de hovenier.

Keuze 2: De maat en hoeveelheid struiken

Wanneer u de tuin laat snoeien, raden we aan vooraf goed te bekijken welke hagen er gesnoeid moeten worden. Loop hiervoor samen met de hovenier een rondje door de tuin om alles goed af te stemmen. Hoe groter de haag, hoe meer werk een hovenier heeft.

Keuze 3: Speciale wensen

Wanneer u de heg in een mooie vorm wilt laten snoeien, dan kunt u daarvoor ook bij de hovenier terecht. Bespreek uw wensen en bekijk samen de mogelijkheden om tot het beste resultaat te komen. Heeft u naast het snoeien van de haag ook nog andere wensen of werkzaamheden in de tuin? Door dit in één offerte te laten opnemen bent u goedkoper uit dan wanneer u de hovenier voor iedere klus apart laat komen.

Keuze 4: Snoeiafval afvoeren

Het snoeien van een haag zorgt altijd voor veel snoeiafval. Dit kunt u zelf afvoeren of door de hovenier laten meenemen. Voor het afvoeren van groenafval rekent een hovenier gemiddeld € 35 - € 50 m³.

Haag laten snoeien? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten haag snoeien

Heeft u een vraag over de kosten voor het snoeien van de haag in uw tuin? Dan kunt u altijd terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Wij beantwoorden hieronder alvast een aantal veelgestelde vragen.

Wanneer mag ik een nieuwe haag voor het eerst snoeien?

Zodra een haag geplant is, kunt u de haag snoeien en uitstekende takken afknippen. Voor het snoeien van de bovenkant van de haag is wat meer geduld nodig. De bovenkant van de haag kunt u snoeien vanaf een jaar na het aanplanten.

Wat kost een haag laten snoeien?

De kosten van een haag snoeien variëren. Dat heeft te maken met het type haag, de hoogte en lengte van de haag en eventuele specifieke wensen. Gemiddeld kost het snoeien van een haag € 350.

Hoe vaak moet ik mijn haag (laten) snoeien?

Voor gezonde groei raden we aan de haag twee keer per jaar te (laten) snoeien.

Haag laten snoeien? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten haag snoeien

© korsakova - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen