Pergola

De pergola is een prachtige aanvulling voor uw tuin om extra sfeer, diepte en spanning te creëren. Een pergola is een constructie van hoge palen en latten waarlangs allerlei planten kunnen groeien en ze worden over het algemeen gemaakt van hout of metaal. Het plaatsen van een pergola in uw tuin is vaak maatwerk, een pergola kan volledig naar uw eigen wensen gevormd worden.

Voordelen

Een pergola is heel veelzijdig en kan voor veel verschillende doelen gebruikt worden. Zo kan een pergola dienen als een aparte ruimte in uw tuin waar u heerlijk kunt zitten. De pergola heeft een open structuur waardoor er veel ruimte is voor een mooie lichtinval.

Daarnaast kan een pergola fungeren als een beschutte plek in uw tuin en bescherming bieden tegen zon en wind. U kunt de zon weren door klimplanten over de pergola te laten groeien, maar het is ook mogelijk om een schaduwdoek, harmonicadoek of zelfs een schuifdak te gebruiken.

Enkele andere voordelen van een pergola zijn:

  • U kunt een pergola gebruiken om een overgang in uw tuin te markeren en zo verschillende delen van uw tuin met elkaar te verbinden.
  • U kunt extra hoogte en diepte aanbrengen in uw tuin.
  • Door de beperkte breedte van de constructie kunnen pergola’s vrijwel overal geplaatst worden.
  • Als de pergola niet hoger wordt dan 2,5 m en de oppervlakte niet meer is dan 30 m² heeft u normaal gesproken geen vergunning nodig, maar vraag dit voor de zekerheid na bij uw eigen gemeente.

Materiaalkeuze

Er kunnen veel verschillende materialen gebruikt worden voor het maken van een pergola, zoals hout, aluminium of kunststof. De keuze voor een specifiek materiaal hangt natuurlijk af van uw persoonlijke smaak, maar het is ook verstandig om de eigenschappen van de verschillende materialen in overweging te nemen.

Zo heeft een houten pergola een natuurlijk uitstraling, heeft u de keuze uit veel verschillende soorten hout met ieder zijn eigen charisma en is hout relatief goedkoop en in allerlei maten te verkrijgen. Houdt u er echter wel rekening mee dat een houten pergola af en toe wat onderhoud nodig heeft zoals schilderwerk.

Daartegenover staat dat een aluminium pergola geen onderhoud nodig heeft en erg lang mee gaat. Aluminium is echter duurder dan hout en vaak zijn de kosten voor het plaatsen van de pergola ook hoger omdat er meer werk bij komt kijken zoals het aan elkaar lassen van de verschillende onderdelen.

Via onze handige tuin ideeën & inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten pergola's, dit is een mooie manier om eens te kijken wat u wel en niet mooi vindt. Neem dus eens een kijkje op de Pergola ideeën & inspiratie en Houten pergola ideeën & inspiratie pagina's.

Klimplanten

Alle klimplanten kunnen gebruikt worden voor het bedekken van een pergola, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij de keuze van een klimplant.

Als u bijvoorbeeld maar weinig ruimte heeft voor het plaatsen van planten dan is het slim om te kiezen voor sterke groeiers zoals blauwe regen, druiven of kiwi’s. Deze kunnen zonder problemen uw hele pergola bedekken.

Wilt u in de winter ook nog wat kleur in uw tuin? Overweeg dan om te kiezen voor een groenblijvende klimplant.

Heeft u een houten pergola? Houdt er dan rekening mee dat sommige klimplanten vastgroeien aan de ondergrond, zoals bijvoorbeeld klimop, klimhortensia en wilde wingerd. Deze planten zijn lastig te verwijderen en dat is natuurlijk erg vervelend als u een houten pergola wilt schilderen.

Weer andere klimplanten kunnen zichzelf juist niet hechten aan een ondergrond en zullen dus geleid en vastgemaakt moeten worden, zoals bijvoorbeeld klimrozen.

En tenslotte zijn er nog klimplanten die zich makkelijk laten leiden via bijvoorbeeld ijzerdraad omdat ze ranken hebben waarmee zij zich ergens omheen draaien, zoals jasmijn, kamperfoelie en clematis.

Pergola van hout in tuin

© khuang - depositphotos.com