Kosten pergola plaatsen

Kosten pergola plaatsen
Gemiddelde kosten pergola plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 500 € 1.150 € 5.250 € 800 - € 1.400

Een pergola is een mooie open terrasoverkapping die uw tuin een prachtige uitstraling geeft. Boven uw terras zorgt het voor schaduw en langs de palen is plek voor klimplanten om omhoog te klimmen voor een extra natuurlijke look. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en de kosten om een pergola te plaatsen.

Wat kost een pergola plaatsen?

Een gemiddelde pergola kost zo’n € 1150. De exacte prijs is onder andere afhankelijk van de maat en het materiaal van de pergola. In onderstaande tabel ziet u een aantal gemiddelde prijzen:

Kosten pergola plaatsen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Pergola van hout (materiaal) € 500 - € 2500
Pergola van polycarbonaat (materiaal) € 750 - € 2000
Pergola van aluminium (materiaal) € 1250 - € 5000
Arbeidskosten pergola monteren € 500 - € 1000
Klimop begroeiing € 20 - € 45 per 150 centimeter

Pergola laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten pergola plaatsen

Het kan lastig zijn om vooraf in te schatten wat een pergola plaatsen kost. Uiteraard kunt u altijd met een vakman in gesprek over uw exacte wensen. Onderstaande prijsvoorbeelden geven alvast een beeld van diverse mogelijkheden en het bijbehorende kostenplaatje:

Een moderne pergola

Kunststof (polycarbonaat) is ideaal materiaal voor het maken van een pergola. Het materiaal is voordelig en geeft de tuin een moderne uitstraling. Bovendien heeft een kunststof pergola weinig onderhoud nodig, wel zo gemakkelijk. Gemiddeld kost een polycarbonaat pergola € 750 - € 2000.

Een pergola van natuurlijke materialen

Gaat u voor een natuurlijke uitstraling in de tuin? Dan is hout het beste materiaal voor uw nieuwe pergola. U heeft daarbij keuze uit diverse zachte en harde houtsoorten, zoals vurenhout, beukenhout of mahoniehout. De gemiddelde prijs om een houten pergola te plaatsen ligt tussen de € 500 - € 2500.

Maatwerk pergola

Bij het aanschaffen van een pergola kunt u kiezen voor een standaardontwerp, maar ook maatwerk is mogelijk. Bij maatwerk kunt u de pergola op de juiste afmeting en van het gewenste materiaal laten maken. Zo past de pergola perfect bij uw tuin. Ook in het kiezen van de stijl en eventuele extra’s bent u helemaal vrij. Zo kunt u de pergola laten beitsen of schilderen, elektrische bedrading laten toevoegen, een intrekbare hoes laten plaatsen of ingebouwde stoelen toevoegen. Ook sanitair voor het opstellen van een buitenkeuken behoort bij een maatwerk pergola tot de mogelijkheden. Hoe uitvoeriger uw wensen, hoe groter de investering. De kosten voor een maatwerk pergola kunnen dan ook oplopen tot meer dan € 10.000.

Verdeling kosten pergola plaatsen

Pergola laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van pergola plaatsen?

Wanneer u een pergola laat plaatsen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Vrijstaand of vast aan de muur?

Wat betreft de plaatsing van een pergola heeft u twee keuzes. De eerste optie is het vrijstaand plaatsen van de pergola. We noemen de pergola dan ook wel een ‘stand alone pergola’. Met deze pergola met vier poten heeft u volledige vrijheid in waar u de pergola in de tuin wilt neerzetten. De tweede optie is een pergola met slechts twee poten, die u aan de muur bevestigt. Over het algemeen is deze tweede optie goedkoper dan een vrijstaande pergola.

Keuze 2: Het juiste materiaal

Er zijn pergola’s van hout, kunststof (polycarbonaat) en aluminium. Deze materialen hebben stuk voor stuk een eigen uitstraling, duurzaamheid en prijskaartje.

Hout heeft een natuurlijke uitstraling, maar heeft wat meer onderhoud nodig dan de andere materialen. Een kunststof pergola heeft een moderne look. Groot voordeel is dat polycarbonaat UV-straling tegenhoudt, waardoor eventuele meubels onder de pergola niet verkleuren. Er zijn voor een kunststof pergola ook minder steunpalen nodig. Een moderne uitstraling bereikt u ook met een aluminium pergola. Dit materiaal is duurder, maar heeft geen enkel onderhoud nodig. Aluminium gaat lang mee en is ecologisch zeer verantwoord. Nadeel is dat aluminium lastig te bewerken is, waardoor er minder persoonlijke aanpassingen mogelijk zijn.

Keuze 3: Wel/geen dakbedekking

De één houdt van een open pergola, de ander bedekt de bovenkant liever voor een droog en schaduwrijk terras. Als dakbedekking kunt u glas gebruiken of doek. De harmonicadoeken die voor pergola’s gemaakt worden zijn waterdicht. Glazen dakbedekking is alleen geschikt voor pergola’s die aan de muur bevestigd zijn. Het houdt uw terras droog, maar laat wel licht door.

Pergola laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten pergola plaatsen

Heeft u een vraag over de kosten voor het plaatsen van een pergola? Voor advies op maat kunt u altijd terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over de kosten van een pergola plaatsen.

Welk hout is het meest geschikt voor een pergola?

Bij een houten pergola heeft u de keuze uit verschillende soorten geschikt hout. Kiest u voor zachthout? Denk dan aan geïmpregneerd vurenhout, grenenhout of cederhout. Bij hardhout heeft u de keuze uit mahoniehout, beukenhout of eikenhout.

Wat kost een pergola schilderen of beitsen?

Een houten pergola kunt u laten schilderen of beitsen. Dit kan gunstig zijn voor de duurzaamheid van het materiaal, maar u kunt er ook voor kiezen vanwege de kleur die u daarmee toevoegt. Gemiddeld kost het € 6 - € 15 per vierkante meter om een pergola te laten schilderen.

Hoe diep moet een pergola in de grond geplaatst worden?

U wilt natuurlijk zeker weten dat uw pergola stevig staat. Hiervoor is het nodig deze in de grond te plaatsen. Graaf gaten voor de palen met een grondboor. Voor goede stevigheid raden we aan de palen minimaal 60 centimeter in de grond te plaatsen. Wanneer de palen een lengte van 3 meter hebben, heeft de pergola na plaatsing een hoogte van 240 centimeter.

Pergola laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten pergola plaatsen

© khuang - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen