Kosten sedumdak aanleggen

Kosten sedumdak aanleggen
Gemiddelde kosten sedumdak aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 1.150 € 4.000 € 11.000 € 3.200 - € 5.000

Vandaag de dag is duurzaamheid niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er wordt steeds meer aandacht geschonken aan het belang van duurzame productie en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. In dat kader is het aanleggen van een sedumdak een interessante optie. Wilt u meer weten over wat een sedumdak is en wat het kost om een sedumdak aan te leggen? Op deze pagina leest u er meer over.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een groendak, waarbij de begroeiing bestaat uit sedum. Sedum zijn kleine vetplantjes die goed groeien in diverse omstandigheden. Omdat sedum vocht opneemt in de bladeren, kunnen de plantjes tegen langdurige warmte, felle zon en droogte. Ook periodes met regen zijn voor sedum geen probleem. De paar honderd verschillende soorten sedum zijn stuk voor stuk bodembedekkers. Sedum bloeit in de zomer met gele, witte, rode en roze bloemetjes.

Wat kost een sedumdak aanleggen?

De gemiddelde prijs van een sedumdak aanleggen ligt rond de € 4.000. Dat is zo’n € 45 - € 100 per vierkante meter. De exacte kosten hangen echter zeer af van de situatie. Denk daarbij aan de afmeting van het dak, de helling, het prijsverschil tussen verschillende soorten sedum en de gebruikte materialen. Onderstaande prijstabel geeft een indicatie van diverse werkzaamheden en materialen.

Kosten sedumdak aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Groendak dakbedekking (50 m²) € 3.750
EPDM dakbedekking (50 m²) € 3.300
Sedum voeding € 10 per kilo
Meststof € 15 per kilo

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Sedumdak aanleggen

Het is mogelijk om zelf een sedumdak aan te leggen. Het is echter een flinke klus, die de nodige kennis en expertise vereist. Globaal doorloopt men bij het aanleggen van een sedumdak de volgende stappen:

Stap 1: Voorbereiden

Ter voorbereiding op het aanleggen van het sedumdak, veegt u eerst de bestaande dakbedekking goed schoon. Op het gat van de regenpijp brengt u een boldraadrooster aan. Het is belangrijk dat het gat van de regenpijp altijd vrij blijft. Denk deze dus nooit af met folie of beplanting.

Stap 2: Beschermvlies plaatsen

Plaats een drainagemat (beschermvlies) op het dak. Indien gewenst leg u daaroverheen nog een filterdoek.

Stap 3: Onderlaag aanleggen

Op de gehele drainagemat of het filterdoek legt u een onderlaag aan. Dit kan een substraatlaag zijn of een voedingsbodem.

Stap 4: Plaats sedum

In of op de onderlaag plaatst u het sedum. Let goed op de aangegeven hoeveelheid per vierkante meter en zorg dat u het sedum goed verspreid om het gehele dag te bedekken.

Stap 5: Besproeien

Sproei met een gieter of tuinslang het hele dak, zodat het sedum het vocht kan opnemen.

TIP: Door te werken met kant-en-klare vegetatiematten kunt u stap 2, 3 en 4 samenvoegen. Vegetatiematten bestaan uit beschermfolie, substraat en vegetatie. U hoeft deze alleen maar uit te rollen op het dak en water te geven.

Voor- en nadelen sedumdak

Een sedumdak maakt uw woning letterlijk en figuurlijk een stuk groener! Deze vorm van dakbedekking heeft echt voor- én nadelen. We zetten ze op een rij:

Voordelen sedumdak:

 • Het ziet er mooi uit
 • Duurzaam
 • Goede bescherming tegen alle weersomstandigheden
 • Uw dak gaat langer mee
 • Extra isolatie
 • Geluiddempend
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lichtgewicht
 • Goed voor de biodiversiteit in uw omgeving

Nadelen sedumdak:

 • Extra gewicht op het dak (niet ieder dak kan dit aan)
 • Kans op lekkage door fout bij aanleggen
 • Trekt veel insecten aan

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten sedumdak aanleggen

Het is lastig om zonder deskundig advies in te schatten wat het aanleggen van een sedumdak op uw woning kost. Met onderstaande voorbeelden helpen we u alvast een beetje op weg.

Zelf sedumdak aanleggen

Wanneer u groene vingers heeft en geen last heeft van hoogtevrees, kunt u zelf uw sedumdak aanleggen. Het aanleggen van een sedumdak is eenmalig veel werk, daarna heeft u er nauwelijks omkijken naar. Door de dakbedekking zelf aan te leggen in plaats van uit te besteden, kunt u zo’n 36% op de totale kostprijs besparen.

Sedumdak laten aanleggen

Ziet u het niet zitten om zelf uw sedumdak aan te leggen? Schakel dan een vakspecialist in. Los van het feit dat u dan zelf geen tijd in de aanleg hoeft te steken, weet u dan ook zeker dat de dakbedekking op de juiste manier wordt aangelegd.

Verdeling kosten sedumdak aanleggen

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van sedumdak aanleggen?

Wanneer u een sedumdak laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Isolatie

Bij de voordelen van een sedumdak schreven we al dat een sedumdak zorgt voor extra isolatie van uw woning. Dat betekent dat ‘s winters de warmte binnen blijft en dat het ‘s zomers in huis koeler blijft. Voordat u een sedumdak laat aanleggen, kunt u de al aanwezige dakisolatie laten checken. Dit is immers hét moment om isolatie te plaatsen. Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 45 per m². Het is een investering die u in 4 - 6 jaar terugverdient door de besparing op uw energiekosten.

Keuze 2: Wortelwerende dakbedekking

Om het dak te beschermen is het aan te raden om het groendak op een wortelwerende dakbedekking te plaatsen. Een sedumdak groeit probleemloos op EPDM, zonder dat er lekkages ontstaan. Zorg dat een dakdekker controleert of de EPDM goed bevestigd is. Ligt er al EPDM op het dak? Dan kan de dakdekker kijken of de dakbedekking nog voldoet.

Keuze 3: Zelf doen of laten doen

Er komt heel wat kijken bij het aanleggen van een sedumdak. Wanneer een sedumdak niet goed wordt aangelegd, kunt u last krijgen van lekkage in de woning. Een uiterst vervelend probleem! Door het aanleggen van een sedumdak uit te besteden aan een hovenier, weet u zeker dat het op de juiste manier gebeurt. Ook andere professionals komen bij deze klus goed van pas. Het is prettig als vooraf gecontroleerd wordt of de dakconstructie stevig genoeg is. Een dakdekker kan de dakbedekking controleren en indien nodig vernieuwen. Een sedumdak is een investering waar u, als het dak goed wordt aangelegd, jaren plezier van heeft. Het inschakelen van een vakspecialist is dus de moeite waard.

Keuze 4: Extra opties

Om het sedum op het dak extra goed te verzorgen kunt u ervoor kiezen om sedumvoeding of meststof te gebruiken. Sedumvoeding kost gemiddeld € 10 per kilo en meststof € 15 per kilo.

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten sedumdak aanleggen

Wanneer u vragen over de kosten van sedumdak aanleggen of de bijbehorende werkzaamheden, kunt u hierover vrijblijvend contact opnemen met een vakspecialist. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden wij hieronder enkele veelgestelde vragen over sedumdak aanleggen.

Kan ik subsidie aanvragen voor een sedumdak?

Steeds meer Nederlandse gemeenten verlenen subsidie voor het aanleggen van een sedumdak. Vraag dit vooraf zeker even na bij uw eigen gemeente. In sommige gevallen kan de subsidie oplopen tot wel 50% van de totale kostprijs.

Is een sedumdak onderhoudsvriendelijk?

Een sedumdak is onderhoudsvriendelijk, maar niet geheel onderhoudsvrij. We raden aan om één à twee keer per jaar het onkruid tussen de sedumplanten te verwijderen. Knip sedumplanten af wanneer deze te ver over de rand van uw dak heen groeien. Een ander onderdeel van het onderhoud bestaat uit het controleren van de waterafvoer. Check of de regenpijp niet verstopt is geraakt met bladeren of plantenresten en verzeker u ervan dat hemelwater goed kan worden afgevoerd. Kijk verder naar de gezondheid van de planten en voorzie ze indien nodig van extra water en/of voeding.

Wat kost een sedumdak?

Een sedumdak kost gemiddeld € 3.200 - € 5.000. De exacte kosten voor een sedumdak zijn onder andere afhankelijk van het soort dak, de grootte van het dak. Ook het toevoegen van extra isolatie en het plaatsen van wortelwerende dakbedekking is van invloed op de prijs van een sedumdak.

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten sedumdak aanleggen

© josekube - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen