Kosten schuur bouwen

Kosten schuur bouwen
Gemiddelde kosten schuur bouwen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 10.950 € 15.800 € 30.000 € 12.000 - € 18.700

Een schuur of garage in de tuin biedt veel voordelen. Het is een praktische plek om fietsen, tuingereedschap, tuinmeubilair en buitenspeelgoed op te bergen. Als er voldoende ruimte is, kunt u er zelfs de auto parkeren. Goed geïsoleerd kunt u een schuur of garage ook inzetten als kantoorruimte of atelier. Op deze pagina vertellen we meer over de mogelijkheden en de kosten om een schuur te bouwen.

Wat kost schuur bouwen

Het bouwen van een schuur of garage is een flinke klus. Het is daarom goed om u vooraf te verdiepen in mogelijkheden, maar ook in de kosten. Hoe groter de schuur en hoe meer specifieke wensen, hoe groter de investering. In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de kosten voor een aantal veelvoorkomende zaken omtrent het bouwen van een schuur.

Kosten schuur bouwen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Stenen schuur (15 m²) € 18.000
Stenen garage (15 m²) € 15.000
Spouwmuurisolatie € 20 per m²
Dakisolatie (plat dak) € 55 - € 75 per m²
Dakisolatie (hellend dak) € 30 - € 80 per m²
Vliering € 300 per m²
Dubbel glas € 175 - € 250 per raam
Afdak (hellend) € 765
Elektrische garagedeur € 325

Schuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten schuur bouwen

Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van de prijzen die u kunt verwachten wanneer u een schuur of garage laat aanbouwen.

Een houten schuur voor extra opbergruimte

Een houten schuur in de tuin is ideaal voor het stallen van fietsen en het opbergen van tuingereedschap en ingeklapt tuinmeubilair. Het houdt uw spullen droog en schoon wanneer u deze niet gebruikt en verkleint de kans op diefstal. Voor een houten schuur van 9 m² kunt u rekenen op een bedrag rond de € 11.000.

Stenen schuur

Een stenen schuur aan het huis bouwen is de meest populaire oplossing voor extra ruimte. U kunt er fietsen en andere spullen in kwijt. Door de stenen schuur van dezelfde stenen als het huis te laten bouwen, worden huis en schuur een mooi geheel. Een stenen schuur van 15 m² kost gemiddeld € 18.000.

Een garage aan het huis

Is een schuur niet genoeg en wilt u ook een plek waar u één of twee auto’s in kwijt kunt? Dan kunt u een stenen garage aan uw huis laten bouwen. Een garage biedt daarnaast voldoende opbergruimte voor fietsen, tuinmeubels en tuingereedschap. De gemiddelde kosten voor een garage van 40 m² zijn € 30.000.

Verdeling kosten schuur bouwen

Schuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van schuur bouwen?

Wanneer u een schuur gaat bouwen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Hoe groot wordt de schuur?

De afmetingen van de schuur zijn van invloed op de kosten van het project. Om de gewenste afmeting te bepalen, kijkt u naar de beschikbare ruimte en naar het doel waarvoor u de schuur laat bouwen. Is de schuur enkel bedoeld als extra opbergruimte of wilt u bijvoorbeeld ook ruimte voor een werkbank om aan te klussen?

Keuze 2: Wel of niet isoleren

Een schuur die voor opslag gebruikt wordt, hoeft niet geïsoleerd te worden. Gaat u zelf veel tijd doorbrengen in de schuur, bijvoorbeeld om te klussen of om te werken? Dan kan isolatie wel wenselijk zijn. Goede isolatie houdt de schuur of garage van binnen warm en bespaart stookkosten. Wanneer u de schuur binnen gaat verwarmen, is het immers zonde als deze warmte direct naar buiten trekt. U kunt kiezen voor spouwmuurisolatie, voor dakisolatie of een combinatie van de twee.

Keuze 3: Extra opties

Om de ruimte optimaal te benutten, kunt u in de schuur kiezen voor een vliering. Bij een hellend dak gebruikt u dan de ruimte in de nok om spullen op te slaan die u niet dagelijks nodig heeft. Zitten er ramen in de schuur en gaat u de schuur verwarmen? Kies dan voor dubbel glas om te voorkomen dat u alle warmte via het raam verliest. In een garage hoort uiteraard een garagedeur. Voor extra gemak kunt u kiezen voor een elektrische garagedeur. Als u deze ook nog eens vanuit de auto met afstandsbediening kunt bedienen, zit u helemaal gebakken.

Schuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten schuur bouwen

Heeft u vragen over het bouwen van een schuur en de kosten? Dan kunt u deze altijd stellen aan een vakspecialist bij u in de buurt. Om u op weg te helpen beantwoorden we hieronder alvast enkele veelgestelde vragen.

Wat kost een houten schuur?

Het bouwen van een houten schuur is een flinke klus. Houdt daarom rekening met kosten tussen de € 10.950 - € 18.700. Om de kosten van uw nieuwe schuur te bepalen houdt men rekening met de afmeting van de schuur en eventuele extra wensen, zoals isolatie, dubbel glas of een vliering. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij een lokale vakspecialist om te zien wat de kosten zijn voor uw nieuwe schuur.

Heb ik een vergunning nodig om een schuur te bouwen?

In de meeste gevallen heeft u voor het bouwen van een schuur een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij de gemeente. Houdt ook rekening met richtlijnen op het gebied van hoogte en afstand tot de erfscheiding.

Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens?

Of u de schuur tegen de erfgrens mag bouwen, hangt af van wat zich aan de andere kant van die grens bevindt. Grenst uw erf aan dat van een particulier of bedrijf? Dan mag u de schuur tegen de erfgrens bouwen. We raden aan hierover vooraf wel in gesprek te gaan met de buren, zodat zij niet onaangenaam verrast worden. Grenst uw tuin aan openbaar toegankelijk gebied? Dan moet u tot 1 meter uit de erfgrens blijven.

Schuur laten bouwen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten schuur bouwen

© zigmunds - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen