Schuur bouwen

Bent u van plan een schuur aan te schaffen? Wellicht wilt u zelf een schuur bouwen of bent u niet zo handig en wilt u een schuur laten bouwen door een professional. Het is in ieder geval een goed idee, zeker wanneer u voldoende ruimte in de tuin heeft, om een schuur te bouwen. Een schuur is vooral erg praktisch. In dit artikel leest u meer over het bouwen van een schuur.

Wat zijn de voordelen van een schuur bouwen?

Wilt u een schuurtje bouwen of een schuur laten bouwen? Een uitstekend idee, want een schuur in de tuin biedt veel voordelen:

  • Multifunctioneel => Een schuur kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. U kunt er een hobbyschuur, opbergschuur of een schuur met woonbestemming van maken.
  • Bescherming => een schuur is een perfecte plek voor het bewaren van spullen, zoals kussensets, gereedschap, tuinmateriaal en fietsen. De schuur biedt uw spullen bescherming tegen weersinvloeden. Helemaal als u kiest voor een geluiddichte, geïsoleerde schuur.
  • Hogere woningwaarde => Een schuur bouwen, zorgt vaak voor een waardestijging van uw huis. Het maakt uw woning aantrekkelijker.
  • Ruime keuze => De keuze aan materialen, vormen en afmetingen zijn enorm. Zo kunt u de stijl van de schuur helemaal afstemmen op de stijl van de omgeving en uw woning. U kunt in de achtertuin een houten schuur bouwen of losstaand naast het huis een schuurtje bouwen, maar ook tegen het huis aan een schuur laten bouwen.

Wat zijn de nadelen van een schuur bouwen?

Er is eigenlijk geen reden te benoemen waarom een schuur bouwen geen goed idee is. Enkele nadelen kunnen zijn:

  • Onderhoud => wilt u een houten schuur bouwen? Houd er dan rekening mee dat u ook met onderhoudswerkzaamheden te maken krijgt, zoals schilderwerk. U kunt dit uiteraard voorkomen door een schuur te bouwen van baksteen, metaal of kunststof.
  • Inleveren van buitenruimte => een schuur bouwen gaat ten koste van uw tuinoppervlak. U levert dus buitenruimte in bij het plaatsen van een schuur. Aan de andere kant krijgt u er natuurlijk wel weer veel opbergruimte voor terug.

Schuur laten bouwen? Plaats uw klus

Een schuur bouwen; waar op letten?

Zoals met alles is een goede voorbereiding het halve werk. Ook bij een schuur bouwen, zorgt een goede voorbereiding voor een goed eindresultaat. Gaat u een schuur laten bouwen of toch zelf een houten schuur bouwen? Let dan op de volgende punten:

  • Afmetingen te bouwen schuur
  • Vergunning schuur bouwen
  • Zelf een schuur bouwen of uitbesteden

Afmetingen te bouwen schuur

Bedenk van tevoren wat het doel van de schuur is. Gaat de schuur alleen als opslagplaats dienen of wilt u er zelf ook in klussen en moet er een werkbank komen? Hoeveel fietsen wilt u in de schuur kwijt, misschien ook wel een motor? Wilt u een platdak of liever een puntdak, zodat u nog een extra opbergzolder kunt creëren? Denk hier van tevoren goed over na en maak bij voorkeur een tekening.

Vergunning schuur bouwen

Weet u welke afmetingen de schuur ongeveer moet krijgen? Check dan altijd of het vergunningvrij bouwen van een schuur is toegestaan. In uw achtertuin mag u een schuur plaatsen. In de meeste gevallen heeft u geen bouwvergunning nodig. Er zijn echter wel regels met betrekking tot de grootte van de schuur en de oppervlakte. Om te voorkomen dat u niet uw hele achtertuin vol bouwt, heeft de gemeente een percentage vastgesteld wat u maximaal mag bebouwen. Dit percentage is weer afhankelijk van de grootte van uw tuin. Check daarom altijd bij uw gemeente of vergunningsvrij bouwen van uw schuur is toegestaan. Zomaar een schuur bouwen zonder vergunning of zonder navraag te doen, kan u veel problemen bezorgen.

Zelf een schuur bouwen of uitbesteden

Bent u een handige klusser, dan kunt u gerust zelf een schuur bouwen. Bent u zelf niet zo handig, dan is het wellicht verstandiger om de klus uit te besteden. Misschien heeft u een handig familielid? Of u schakelt een vakspecialist in. De kosten van een schuur bouwen worden dan wel iets hoger, maar u kunt vertrouwen op een goed eindresultaat.

Kosten schuur bouwen; waar rekening mee houden?

Schuren zijn er in alle soorten en maten. De gemiddelde kosten van een schuur bouwen zijn van een aantal zaken afhankelijk. Denk aan de afmeting, materialen, soort fundering en afwerking van de schuur. Gaat u een schuur laten bouwen door een vakman? Dan komt het arbeidsloon er nog bij. Bedenk wel dat een schuur de waarde van uw huis zal laten stijgen. U verdient het geld dat u investeert in een schuur dus weer terug in uw woningprijs.

Schuur laten bouwen? Plaats uw klus

Schuur bouwen

© zigmunds - depositphotos.com

Plaats een klus