Plantenziekten

  |     |   Leestijd: 15 min.   |   Categorie: algemeen

Staat uw tuin vol prachtige planten, hagen, bomen en een mooi gazon? Dan wilt u dat natuurlijk zo houden. Onkruid wieden, water geven en zorgen voor gezonde grond is daarvoor belangrijk. Daarnaast is het zaak uw tuin vrij te houden van ziekten en plagen. In dit artikel kijken we naar de verschillende ziekten en plagen die uw planten en bomen in gevaar kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan meeldauw, bladluizen, bladvlekkenziekte en slakken. We vertellen u meer over hoe u deze ziekten en plagen kunt herkennen én delen tips om ze te bestrijden.

Ziekten en plagen

Wanneer we praten over plantenziekten, hebben we het over ziekten die veroorzaakt worden door schimmels, bacteriën en virussen. Plagen worden daarentegen veroorzaakt door insecten en andere dieren. Daarbij geldt meestal dat een kleine hoeveelheid insecten of dieren geen enkel probleem is. Zodra de aantallen toenemen en de plant er veel hinder van ondervindt, spreken we van een plaag.

Plantenziekten herkennen

Hoewel de uitingsvormen per plantenziekten verschillen, is een zieke plant an sich vaak gemakkelijk te herkennen: Het blad krult op, valt af of wordt bruin, de plant stopt met groeien en gaat er wat zielig uit zien. In sommige gevallen worden de bladeren van een plant plakkerig of er verschijnen stippen of vlekken op het blad.

Meest voorkomende plantenziekten

Zoals hierboven al even genoemd, worden plantenziekten veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen. Er zijn tal van plantenziekten die kunnen voorkomen in uw tuin of op uw kamerplanten. We bespreken hier de meest voorkomende plantenziekten:

Roest

Roest is een veelvoorkomende plantenziekte die lijkt op, de naam zegt het al, roest. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren van de plant. Hoewel roest ook in de zomer en de herfst voorkomt, ziet u de vlekken vooral in het voorjaar bij vochtige weersomstandigheden.

Er zijn meer dan 7000 verschillende soorten roest. Niet vreemd dus, dat er ook veel planten zijn die vatbaar zijn voor deze ziekte. Bijzonder gevoelige planten zijn onder andere rozen, geraniums, duizendschonen, munt, chrysanten en leeuwenbekken. Roestschimmels houden vooral van gezonde en goed groeiende planten.

Om roest te bestrijden kunt u de plant behandelen met schimmelwerend middel tegen roest. Snoei aangetaste delen van de plant weg, om te voorkomen dat de ziekte overslaat naar naastgelegen planten. Roetsporen kunnen zich daarnaast ook door de tuin verspreiden via de wind, via insecten of via uw handen en tuingereedschap. Is een plant erg aangetast door roest? Dan doet u er wellicht beter aan de besmette plant in zijn geheel te verwijderen.

Roest

© I_love_life - depositphotos.com

Schurft

Schurft kennen we veelal als een huidziekte bij mensen, maar komt ook voor bij planten. Anders dan bij mensen, wordt schurft bij planten veroorzaakt door een schimmel. In de meeste gevallen begint de ziekte bij de bladeren. In een later stadium kunnen ook takken en vruchten worden aangetast. Schurft bij planten is te herkennen aan zwarte vlekken op takken en bladeren en komt veelal voor bij sierappel, fruitbomen en vuurdoorn.

Helaas is schurft een plantenziekte die niet te bestrijden is. Zodra een plant besmet is, kunt u hier niets meer tegen doen. U kunt echter wel actie ondernemen om schurft te voorkomen. De schimmel die de schurft veroorzaakt groeit in afgevallen bladeren op de grond. Ruim die dus regelmatig op om schimmelgroei te voorkomen. Bij het planten van appel- en perenbomen kunt u ook kiezen voor een soort die minder vatbaar is voor schurft, zoals de Ecolette-appel. Bij rassen die vatbaarder zijn kunt u van april tot en met oktober preventief spuiten met bestrijdingsmiddelen.

Schurft

© schigirin91 - depositphotos.com

Trips

Trips is een plantenziekte die uw plant vreemde vlekken en strepen geeft. Jonge bladeren kunnen bovendien misvormd zijn. Om te voorkomen dat trips overslaat naar andere planten, kunt u de besmette plant het beste een tijdje in quarantaine zetten. Spoel de plant goed af met water (bijvoorbeeld onder de douche) en behandel de plant met een oplossing van spiritus en groene zeep.

Meer weten over trips? Lees dan ons artikel over 'Trips bestrijden' >>

Trips

© sarayuth3390 - depositphotos.com

Verwelkingsziekte

Verwelkingsziekten zijn plantenziekten die veroorzaakt worden door schimmels. Ze tasten een plant vaak midden in de groeiperiode aan en het resultaat is snel zichtbaar: uw plant hangt er plotseling treurig bij. De bladeren verwelken en jonge twijgen sterven af.

Ziet u in juli of augustus de bloemen van een plant slap hangen? Begin dan direct met snoeien. Als de schimmel zich al over de hele plant verspreid heeft, kunt u het beste de hele plant verwijderen. Vervang bij het bestrijden van een verwelkingsziekte ook de grond rondom de plant, anders blijft de schimmel actief en zullen ook andere/nieuwe planten worden aangetast.

Meer weten over verwelkingsziekte? Lees dan ons artikel over 'Verwelkingsziekte' >>

Kanker

Nog zo’n ziekte waarbij we eerder aan mensen denken: kanker Toch kunnen ook planten en bomen ziek worden door kanker. Een schimmel in de bast van de plant maakt de plant ziek. Dit wordt zichtbaar doordat een plant reageert met woekeringen. Deze woekeringen worden niet veroorzaakt door mutaties in de cellen, maar door een (bacteriële) infectie of door insectenschade. Bij bomen zien we een wond in het hout en in de bast. De boom zal proberen de wond te sluiten door de aangetaste plekken te overgroeien. Hierdoor ontstaan vreemde bobbels in de stam of takken van de boom.

Bij planten en bomen is kanker niet kwaadaardig en dus ook niet dodelijk. Bestrijden is lastig, maar voorkomen kan wel. Vooral gezonde grond speelt daarbij een belangrijke rol. Hoge stikstofdoseringen bevorderen kanker. Goede ontwatering, een gezonde zuurgraad en een goede structuur van de grond zorgen voor een gezonde bodem voor uw bomen. Aangetaste takken kunt u afsnoeien, wegsnijden of frezen tot op het gezonde hout.

Boom kanker

© GHarder - depositphotos.com

Hagelschotziekte

Verschijnen er plotseling gaten in de bladeren van uw plant? Dan kan het zijn dat de boom of de struik last heeft van hagelschotziekte. Hierbij vallen vlekken als het ware uit het blad en laten een gat achter.

Let op: Gaten in het blad kunnen ook veroorzaakt worden door insecten of door een tekort aan stikstof of magnesium in de bodem.

Is uw plant aangetast door hagelschotziekte? Snoei de aangetaste bladeren dan weg en vernietig deze om besmetting van andere planten te voorkomen. Om hagelschotziekte op milieuvriendelijke wijze te bestrijden, kunt u gebruik maken van spuitzwavel.

Meeldauw

Meeldauw is een parasiterende schimmelziekte die witte, pluisachtige schimmel op bladeren veroorzaakt. De ziekte teert daarbij op de voedingsstoffen uit de gastheer. Hierdoor kan een met meeldauw besmette plant last krijgen van bladuitval. In sommige gevallen sterft een plant door meeldauw volledig af.

Meeldauw is te herkennen aan wit grijze vlekken aan de bovenkant van de bladeren van de plant. Eerst enkele vlekken, maar naarmate de meeldauw groeit, worden dit er steeds meer. De ziekte duikt vooral op in de zomer, bij droog en warm weer en breidt zich snel uit.

Meeldauw is te bestrijden met schimmelwerend middel. Snoei daarnaast de besmette delen van de plant en vernietig deze.

Meer weten over meeldauw? Lees dan ons artikel over 'Meeldauw bestrijden' >>

Meeldauw

© kazakovmaksim - depositphotos.com

Valse meeldauw

Naast echte meeldauw, bestaat er ook nog zoiets als valse meeldauw. Ook deze ziekte wordt door een schimmel veroorzaakt en lijkt in grote lijnen op meeldauw. Bij valse meeldauw bevindt de pluizige schimmel zich echter veelal aan de onderkant van de bladeren.

Bij vochtige weersomstandigheden zal een infectie met valse meeldauw snel uitbreiden. Handel dus snel en snoei de besmette delen van de plant weg. Door de afgesnoeide bladeren te vernietigen, kunt u verdere verspreiding van de plantenziekte voorkomen. U kunt daarnaast een schimmelwerend middel gebruiken om valse meeldauw te bestrijden.

Valse meeldauw

© thefutureis - depositphotos.com

Roetdauw

Roetdauw is een schimmelziekte die groeit op planten waar ook luizen of witte vliegen leven. Deze kleine beestjes scheiden honingdauw af op de bladeren van een plant. Laat dat nou precies de perfecte voedingsbodem vormen voor roetdauw. De zwarte schimmel vormt een laagje op het blad, maar tast het blad van de plant niet aan. Op lange termijn kan roetdauw een plant echter wel schaden. Het zwarte laagje houdt het zonlicht weg bij het blad, waardoor de plant minder goed kan groeien.

Roetdauw komt veel voor op lindebomen, klimop en fruitbomen omdat deze planten ook geliefd zijn bij luizen en/of witte vliegen. Om roetdauw te bestrijden, zult u de beestjes moeten bestrijden. Daarna kunnen de bladeren worden schoongemaakt. Omdat roetdauwsporen nog maanden actief kunnen blijven, is bestrijden niet eenvoudig. Bij het terugkeren van de veroorzakende parasiet kan roetdauw al gauw opnieuw de kop opsteken.

Roetdauw

© kazakovmaksim - depositphotos.com

Sterroetdauw

Sterroetdauw is een schimmelziekte die ernstige schade aanricht aan voornamelijk rozen. De ziekte is te herkennen aan bruine of grijszwarte, stervormigevlekken op het blad van de rozen. Wie goed kijkt ziet vaak ook dunne schimmeldraden en zwarte puntjes zitten. Rondom de vlekken verkleurt het blad van naar een gelige of geelrode kleur. Na verloop van tijd kunnen deze verkleuringen in elkaar overlopen waardoor het hele blad vergeelt en uiteindelijk afsterft.

U kunt proberen sterroetdauw te bestrijden met schimmelwerend middel, maar de ziekte is lastig te bestrijden.

Sterroetdauw

© bondlva - depositphotos.com

Heksenbezems

Heeft u heksenbezems in uw (berken)bomen? Deze worden veroorzaakt door een schimmel of mycoplasma’s (organismen) en zijn gemakkelijk te herkennen. De aangetaste boom maakt door deze plantenziekte in een enkele tak een groot aantal zijtakjes. Die zien er bij elkaar uit als de onderkant van een heksenbezem, vandaar de naam van deze ziekte. Vooral in de herfst en de winter wordt de opvallende dichte structuur van de heksenbezems zichtbaar in het silhouet van de boom. Aangetaste bomen kunnen soms tot tientallen heksenbezems ontwikkelen.

In een vroeg stadium kunt u heksenbezem bestrijden door aangetaste takken weg te snijden. Let er op dat u de afgesnoeide takken vervolgens verbrand of afvoert, om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Heksenbezems

© PantherMediaSeller - depositphotos.com

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door schimmels. Vooral bij natte weersomstandigheden kan de ziekte snel om zich heen slaan. U kunt de bladvlekkenziekte herkennen aan, de naam zegt het al, vlekken op de bladeren van uw plant. Eerst enkele vlekken, later steeds meer. Jonge bladeren en scheuten zijn niet tegen de schimmel opgewassen en zullen daardoor al snel verdorren. Wanneer u bladvlekkenziekte niet bestrijdt, zal de plant uiteindelijk volledig afsterven.

Snoei besmette plantendelen zo snel mogelijk na het signaleren van bladvlekkenziekte af en gebruik bestrijdingsmiddel om de ziekte verder te bestrijden. Herhaal deze behandeling net zo lang, tot het gezonde weefsel van de plant niet opnieuw geïnfecteerd raakt.

Meer weten over bladvlekkenziekte? Lees dan ons artikel over bladvlekkenziekte bestrijden >>

Bladvlekkenziekte

© kazakovmaksim - depositphotos.com

Buxusschimmel

De buxusschimmel is een plantenziekte die de buxushaag in uw tuin behoorlijk kan ontsieren. Is uw plant aangetast door de ‘Volutella buxi’ buxusschimmel, dan kunt u dat herkennen aan de bruinkleurende blaadjes aan de takken. Is ‘Cylindrocladium buxicola’ de schimmel die uw buxus ziek maakt? Dan ziet u de bladeren van de buxus ook bruin kleuren. Er komen plekjes op de bladeren die van bruin naar zwart gaan en uiteindelijk zullen de blaadjes van de takken vallen. Bovendien kunnen bij deze variant buxusschimmel ook zwarte strepen op de takjes ontstaan.

Behandel uw buxus na het signaleren van buxusschimmel zo snel mogelijk door aangetaste bladeren en takken te snoeien. Hierdoor krijgt de schimmel geen kans zich ook aan de rest van de haag te hechten. Ontsmet na gebruik de heggenschaar en besproei de buxus met bestrijdingsmiddel.

Buxusschimmel

© maykal - depositphotos.com

Bacterievuur

Bacterievuur is een plantenziekte die u op vrijwel iedere plant kunt aantreffen. En ook op veel planten tegelijkertijd. Doordat een bacterie de oorzaak is van deze plantenziekte, kan er een ware epidemie ontstaan. Dan is er plotseling geen groen blad meer in de tuin te bekennen en zitten planten vol met bruine of zwarte topjes en, in een later stadium, geelbruin bacterieslijm. Er treed vaak snel verdorring op en eventuele bloesems zullen verschrompelen.

Bacterievuur gedijt goed in warm en broeierig weer, maar ook een regenbui in de zomer kan de verspreiding van de bacterie bevorderen. Wind en regen, maar ook vogels en insecten zorgen voor snelle verspreiding van bacterievuur. Treft u de plantenziekte in uw tuin? Dan zult u vaak drastische maatregelen moeten nemen en besmette planten flink moeten terugsnoeien of volledig verwijderen.

Vergeet na het snoeien niet om het gebruikte tuingereedschap te ontsmetten en het besmette materiaal te verbranden om verdere verspreiding van bacterievuur tegen te gaan.

Bacterievuur

© mironovm - depositphotos.com

Wortelknobbels

Aaltjes in de grond kunnen een plantenziekte veroorzaken die we wortelknobbel noemen. Deze bacterieziekte tast wortels van planten aan en is daarbij niet erg kieskeurig. Zo’n 2000 verschillende soorten planten zijn vatbaar voor de plantenziekte. Bij een geïnfecteerde plant vormen er gallen op de wortels, die vervolgens worden leeggezogen door aaltjes. Zij ontnemen de planten op deze manier voedingsstoffen en dat komt de groei en ontwikkeling van de plant niet ten goede.

Chemische bestrijding van wortelknobbel is mogelijk, maar voorkomen van de bacterie is veelal effectiever. Zorg voor goede groeiomstandigheden voor de plant en pas waar mogelijk teeltwissel toe. Voorkom beschadiging van wortels en stengels en snoei planten met regelmaat.

Meest voorkomende plagen

Vaak wordt gezegd dat insecten in de tuin de planten en de bodem goed doen. In veel gevallen is dat ook zo. Totdat er van een insect veel te veel in de tuin of op een specifieke plant aanwezig zijn. Dit kan veel schade veroorzaken en is al snel een ware plaag. Hoewel er tal van beestjes zijn die planten kunnen beschadigen, bespreken we hieronder de meest voorkomende plagen:

Bladluizen en schildluizen

Luizen zijn zeer kleine beestjes die zich voeden met het sap uit de bladeren van uw plant. Hierdoor worden planten aangetast en komen ze voedingsstoffen tekort. Het blad van de plant zal geel worden, slecht groeien en uiteindelijk afsterven. Als de plaag groot genoeg is, kan zelfs de hele plant afsterven door bladluizen of schildluizen.

Om luizen te bestrijden kunt u gebruik maken van de natuurlijke vijand van de luis: lieveheersbeestjes larven. Deze kunt u uitzetten op de getroffen plant, zodat zij de luizen kunnen opeten. Spoel voor de bestrijding de plant zo goed mogelijk af met water. Vergeet daarbij niet de onderkant van de bladeren, waar de luizen zich vaak vestigen. Na het spoelen kunt u de plant ook behandelen met insecticide of een biologisch bestrijdingsmiddel om de bladluizen of schildluizen te bestrijden.

Meer weten over de bestrijding van bladluizen? Lees dan het artikel ‘Bladluizen bestrijden’ >>

Bladluizen

© Akchamczuk - depositphotos.com

Spint

Spint bestaat uit kleine rode spinnetjes aan de onderkant van de bladeren van uw plant. Deze mijten zijn kleiner dan bladluis, maar wel heel vervelend. De beestjes zelf zijn met het blote oog lastig te zien, maar de plaag wordt goed zichtbaar door de fijne spinsels die de mijten creëren. De mijten prikken bovendien gaatjes in het blad om de sap er uit te zuigen. Hierdoor ontstaan gele en bruine vlekken, tot uiteindelijk het hele blad is verkleurd.

Wilt u spint bestrijden met een natuurlijke vijand? Zet dan roofmijten in of de larven van de gaasvlieg. Spint is ook te bestrijden met een mengsel van spiritus en zeep of, bij een hardnekkige plaag, met chemische bestrijdingsmiddelen.

Meer weten over de bestrijding van Spint? Lees dan het artikel ‘Spint bestrijden’ >>

Spint

© jopstock - depositphotos.com

Bladrollers

Een bladroller is een vlinder, waarvan de kleine bruine of groene rupsjes in samengerolde bladeren leven. Bij warm weer legt een bladroller zo’n 400 eitjes per week. Er kunnen dus in korte tijd zeer veel rupsjes op uw planten verschijnen. Deze rupsjes doen zich tegoed aan de knoppen en het loof van planten en u vindt ze voornamelijk in opgerolde en dichtgesponnen bladeren. Bij een plaag van bladrollers kan een plant niet meer functioneren en zult u moeten overgaan tot bestrijding.

Om bladrollers te bestrijden zult u de samengerolde bladeren moeten plukken en afvoeren. Daarna kunt u de plant behandelen met een bestrijdingsmiddel tegen rupsen.

Bladrollers

© PantherMediaSeller - depositphotos.com

Schuimcicade

Schuimcicade zijn groene cicaden die in vlokjes schuim leven. De spuugbeestjes maken in de gehele plant kleine dotjes schuim en uw plant ziet er uit alsof u er een zeepsopje overheen heeft gegoten. In de schuimdotjes zit echter een klein lichtgroen beestje verscholen; de larve van de schuimcicade.

In de meeste gevallen is schuimcicade niet schadelijk voor planten. Wilt u toch overgaan tot bestrijding? Behandel de plant dan door de beestjes met een krachtige waterstraal van de plant te spuiten.

Schuimcicade

© opakauafm - depositphotos.com

Aaltjes

Bij sommige plagen zijn aaltjes als natuurlijke vijand uw beste vriend. Maar zijn het er teveel of tasten ze uw planten aan? Dan zult u de aaltjes moeten bestrijden. De kleine wormachtige diertjes zitten meestal in de grond en zijn met het blote oog niet te zien. De aaltjes kunnen schade aan gewassen veroorzaken. Zeker voor tuinders en boeren kan dit tot grote problemen leiden. Zij zullen aaltjes dan ook veelal bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Heeft u last van aaltjes in de tuin? Dan kunt u deze op milieuvriendelijke wijze bestrijden, bijvoorbeeld door het planten van afrikaantjes.

Rupsen

We noemden hierboven al even de bladrollers, maar ook andere rupsen kunnen een ware plaag voor uw planten vormen. Omdat rupsen snel groeien, eten ze in korte tijd veel plantaardig voedsel. In 13 tot 24 dagen eten zij delen van bladeren en planten op, waarbij ze planten soms zelfs helemaal kaal achterlaten. Zonde natuurlijk.

Valt de hoeveelheid rupsen mee? Dan kunt u ervoor kiezen ze met rust te laten. Rupsen verpoppen zich immers tot prachtige vlinders. Wilt u rupsen bestrijden, dan kunt u gebruik maken van aaltjes. Dat is de natuurlijke vijand van de rups. Daarnaast zijn er ook (chemische) bestrijdingsmiddelen en bacteriepreparaten verkrijgbaar om de rupsen in de tuin uit te roeien.

Rupsen

© Strobos - depositphotos.com

Slakken

Huisjesslakken en naaktslakken eten bladeren van planten. Wanneer u een plaag van slakken in de tuin heeft, veranderen de slijmerige beestjes uw tuin al snel in een slagveld. Door de slijmerige zilversporen die ze achterlaten is het eenvoudig te achterhalen dat de slak de boosdoener is.

Om uw planten te beschermen tegen slakken kunt u slakken lokken met slakkenvallen. U kunt slakken ook bestrijden met slakkenkorrels of met aaltjes, de natuurlijke vijand van de slak.

Meer weten over de bestrijding van slakken? Lees dan het artikel ‘Slakken bestrijden’ >>

Slakken

© JaCrispy - depositphotos.com

Kevers

Kevers zijn gevleugelde insecten waarbij de voorvleugels twee harde schilden vormen. Er zijn tal van soorten en de één is minder schadelijk voor de tuin dan de ander. Sterker nog, er zijn ook kevers die van harte welkom zijn. Zoals het lieveheersbeestje, dat de luizen van onze planten opeet. Andere kevers, zoals het knalrode leliehaantje, de taxuskever en het rozemarijngoudhaantje tasten de bladeren van uw planten aan.

Een keverplaag is te herkennen aan de gekartelde randen van bladeren, veroorzaakt door de hapjes van de kever. Ook kleine gaatjes in boomstammen of takken kunnen duiden op een plaag van (houtetende) kevers.

Om de kever te bestrijden is het het beste om de beestjes te vangen en af te voeren, maar dat kan een flinke klus zijn. Schakel daarom de hulp in van beesten die kevers op het menu hebben. Door te zorgen voor een tuin die aantrekkelijk is voor kikkers, padden en vogels, zullen kevers al snel in aantal verminderen. Laat spinnenwebben voortaan ook hangen. Spinnen vangen kevertjes en andere insecten en kunnen daarmee ook bijdragen aan de bestrijding van een keverplaag.

Kevers

© Haritonoff - depositphotos.com

Emelten en engerlingen

Emelten zijn larven van langpootmuggen en engerlingen zijn de larven van kevers. Beiden kunnen een ware plaag in de tuin vormen en behoorlijke schade veroorzaken aan uw gazon. Uw grasveld krijgt gele plekken kan helemaal afsterven.

Voor het bestrijden van emelten en engerlingen, is het inzetten van de natuurlijke vijand eigenlijk de enige optie. Ook hier zijn aaltjes dus weer onze beste vriend. Zij tasten de larven van binnenuit aan, zodat deze zullen sterven. Voor het bestrijden van emelten en engerlingen zijn heel wat aaltjes nodig. Per 10 vierkante meter gazon kunt u uitgaan van 5.000.000 aaltjes.

Wolluis

Een vervelend soort luis die uw plant kan aantasten is de wolluis. Daarbij ziet u kleine witte stippen op de plant, in de oksels of onder het blad. Dit zijn niet de luizen zelf, maar de wolachtige eierzakken die de luis uitscheidt.

Zodra u wolluis op een plant aantreft, is het zaak deze zo snel mogelijk te bestrijden. Wolluis is zeer hardnekkig en kan andere planten eenvoudig besmetten. Gebruik een doekje of wattenstaafje met spiritus om alle wolzakjes weg te halen. Snoei aangetaste delen van de plant weg en spoel de plant daarna goed af onder de douche of met de tuinslang. Wilt u zeker weten dat u na deze behandeling van de wolluis af bent? Behandel de plant dan eventueel nog met een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel tegen wolluis.

Wolluis

© Shnurochek13 - depositphotos.com

Rouwvliegjes

Vliegen er ineens kleine vliegjes rondom uw kamerplanten? Dan is de kans groot dat u last hebt van een rouwvliegjesplaag. Deze beestjes, die ook wel potgrondvliegjes genomd worden, leggen eitjes in vochtige potgrond. De larven van de rouwvliegjes eten dood plantmateriaal, maar ook de levende wortels van uw plant. Hierdoor zal uw plant verzwakken.

Rouwvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen. Voor u het weet hebben al uw kamerplanten last van dit vervelende insect. U kunt rouwvliegjes bestrijden met insectenspray om de vliegjes te doden. U kunt de beestjes ook vangen door dubbelzijdig tape rondom de pot te plakken. U zult de plant moeten blijven behandelen, tot er geen nieuwe eitjes meer uitkomen. Eventueel kunt u de plant ook voorzien van nieuwe potgrond. Spoel in dat geval de plant bij het verwisselen van de grond goed schoon, om larven van de rouwvlieg te verwijderen.

Buxusmot

De buxusmot is een witte vlinder met een bruine rand en een spanwijdte van zo’n 4 centimeter. Een onschuldig beestje, dat helaas heel vervelende larven voortbrengt. Het zijn dan ook de rupsen van de buxusmot die in dit geval de ware plaag vormen. Zij eten volop van de bladeren van de buxus en beschadigen op die manier de plant.

Controleer vanaf het voorjaar uw buxushaag regelmatig op de aanwezigheid van rupsen en begin indien nodig direct met bestrijden. Dit kunt u handmatig doen door de rupsen weg te halen, maar u kunt ook gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. We raden u aan de buxus om de paar weken te controleren en eventueel te bestrijden. Er kunnen immers steeds nieuwe buxusmotten invliegen om eitjes te leggen. Is de buxusmot volop in de omgeving aanwezig? Dan is het bestrijden van deze plaag helaas een jaarlijks terugkerende en tijdrovende klus.

Meer weten over de bestrijding van de buxusmot en buxusrups? Lees dan het artikel ‘Buxusmot en buxusrups bestrijden’ >>

Buxusrups

© HeWall - depositphotos.com

Plantenziekten voorkomen

Het voorkomen van plantenziekten is uiteraard altijd beter dan het genezen ervan. Dat geldt ook voor plagen. Dit doet u in de tuin door uw planten zo optimaal mogelijk te verzorgen. Plant de planten op de meest geschikte plek voor de betreffende plantensoort en zorg voor gezonde grond, voldoende bemesting en de juiste hoeveelheid water. Zet u planten op de verkeerde plaats? Dan is de kans op aantasting door ziekte of insecten groter.

Geef planten in de tuin voldoende ruimte om te groeien en controleer regelmatig de grond om te kijken of deze nog gezond is. Ook het rouleren van planten in de tuin kan het manifesteren van aandoeningen tegengaan. Plaats planten dus eens op een andere plaats om de tuin gezond te houden.

Plantenziekten bestrijden

Is een plant, ondanks al uw goede zorgen, toch aangetast door een plaag of plantenziekte? Dan dient u zo snel mogelijk overgaan tot bestrijding om verdere verspreiding tegen te gaan. Hoewel de juiste manier van bestrijding per plantenziekte en plaag verschilt, kunt u grofweg uitgaan van het volgende stappenplan:

  • Zet, indien mogelijk, de aangetaste plant apart van de overige planten.
  • Controleer de plant op schimmels, vlekken en beestjes om te bepalen waar de plant last van heeft.
  • Spoel de plant schoon met de tuinslang of onder de douche en laat deze goed uitlekken.
  • Zijn er na het spoelen nog beestjes of schimmels aanwezig? Verwijder deze dan met een doekje.
  • Snoei aangetaste plantdelen weg.
  • Ga aan de slag met het juiste bestrijdingsmiddel.
  • Herhaal de behandeling met het bestrijdingsmiddel tot de plant weer gezond is.

Tip: Plantenziekten en insectenplagen kunnen zich gemakkelijk door de tuin verspreiden via tuingereedschap. Heeft u een ziekte plant behandeld of weggegooid? Maak dan de gieter, het gebruikte tuingereedschap en eventuele bloempotten dan goed schoon. Zo wordt de schimmel of insectenplaag niet overgedragen naar andere planten.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen