Schurft bij planten

05/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Schurft bij planten is een hele vervelende ziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel. We komen de plantenziekte veel tegen bij fruitbomen, zoals perenbomen en appelbomen, maar ook andere planten en bomen kunnen er last van krijgen. Schurft bij planten bestrijden is lastig. In dit artikel de beste tips om schurft te voorkomen en meer over wat u kunt doen als uw planten toch zijn aangetast.

Wat is schurft?

Dat schurft bij mensen en dieren voor kan komen is bij de meeste mensen bekend. Dat schurft ook een plantenziekte is, weten echter veel minder mensen. De schimmelziekte kan bij planten echter wel voor behoorlijk veel schade zorgen en zal zich, zonder behandeling, razendsnel verspreiden.

De ziekte, die gekenmerkt wordt door bruine vlekken op bladeren of vruchten, komt vooral voor bij groenten, fruitbomen en sierplanten. In periodes waarin de bladeren van planten en bomen erg vochtig zijn, slaat de schimmel toe. Een aangetaste plant of boom zal geleidelijk aan verzwakken. Bij groenten en fruitbomen zal hierdoor de oogst in gevaar komen.

Schurft bij planten herkennen

Schurft bij planten herkent u aan de kleine olijfgroene vlekken op bladeren, takken en vruchten. Deze vlekken zijn eerst bruin, maar kunnen later zwart verkleuren. Wie er snel bij is, treft schurft op de bladeren aan, plas wanneer de schurft deze gehad heeft, breidt de ziekte zich uit naar takken en vruchten.

Schurft begint dus op de bladeren. De verkleuring trekt vanaf de rand van het blad verder naar binnen. Hierdoor zullen de bladeren verdrogen en krullen, zelfs in vochtig weer.

Schurft bij planten voorkomen

Schimmel is een hardnekkige ziekte die overwintert in de bodem om in de lente opnieuw de kop op te kunnen steken. Alleen bij hele strenge vorst zal schimmel ‘s winters afsterven. Dit betekent dat het bestrijden van schimmelziektes lastig is. We richten ons daarom vooral op het voorkomen van schurft bij planten, in plaats van het bestrijden ervan:

  • Controleer planten en bomen regelmatig en verwijder bladeren, vruchten en takjes met schurft zo snel mogelijk.
  • Ruim afgevallen blad regelmatig op. Afgevallen blad is een broeiplek voor schimmels en via de grond kunnen deze zich gemakkelijk van boom tot boom verplaatsen.
  • Kies planten en bomen die minder gevoelig zijn voor schurft. Veel appelbomen zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de plantenziekte, maar de Ecolette-appel niet.
  • Spuit preventief met bestrijdingsmiddelen tegen schimmel.
  • Zorg voor gezonde planten. Regelmatig water geven, snoeien en goede grond houden een plant in topconditie en maken de plant minder vatbaar voor plantenziekten.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen planten in de tuin.
  • Geeft u planten water? Doet dit dan dichtbij de grond, zonder het blad nat te maken.

Schurft bij planten bestrijden

Ook wanneer u volop inzet op het voorkomen van schurft bij uw planten, kan het natuurlijk toch gebeuren dat uw planten worden aangetast. We raden aan de besmette bladeren, vruchten en taken dan zo snel mogelijk te verwijderen. Laat deze niet op de grond slingeren, maar vernietig ze en reinig het gebruikte tuingereedschap.

In de bladnatperiode zijn de bladeren erg nat en een goede voedingsbodem voor schimmels. Gebruik daarom regelmatig schimmelwerend middel om aantasting door schurft te voorkomen of te remmen. Spuitzwavel is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat zeer effectief is in de strijd tegen schimmel en schurft.

Behandel planten en bomen aan het begin van het seizoen en bij warm en vochtig weer. Is een plant volledig aangetast door schurft? Dan is het beter de plant in zijn geheel te verwijderen. Vervang de grond waarin de plant gestaan heeft voor u iets nieuws plant. Zo voorkomt u dat een nieuwe plant aan achtergebleven schimmels wordt blootgesteld.

Schurft bij planten

© _Vilor - depositphotos.com