Roest op planten bestrijden

17/09/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Signaleert u bruinige vlekken op de bladeren van uw planten? Dat kan bladroest zijn. Deze schimmelziekte zorgt ervoor dat bladeren voortijdig van de plant vallen. Zonde! In dit artikel vertellen we meer over hoe u bladroest kunt herkennen en voorkomen en geven we tips om roest op planten te bestrijden.

Wat is roest op planten?

Bladroest is een parasiterende schimmelziekte. Dat betekent dat deze zich voedt aan de gastheer, ook al gaat dit ten koste van de betreffende plant. Dit heeft vlekken, bladuitval en soms zelfs plantensterfte als gevolg.

Roest op planten verspreid zich vooral in de zomer en herfst, tijdens warme en vochtige weersomstandigheden. Hoewel de schimmel op veel verschillende soorten planten voorkomt, treffen we bladroest vooral aan op rozen, leeuwenbekken, stokrozen, duizendschonen, munt, pruimen, geraniums en chrysanten.

De schimmel die bladroest veroorzaakt kan overwinteren op afgevallen blad. Hierdoor is de plantenziekte moeilijk te bestrijden.

Roest op planten herkennen

Wanneer bladroest uw planten plaagt, herkent u dat aan de roestkleurige vlekjes aan de onderkant van de bladeren. Soms ontstaan er ook geel-bruine pukkeltjes, zo klein als speldenknopjes, die in de herfst zwart kleuren. Ook op takken en vruchten kunnen roestplekjes ontstaan. Bij lookroest staan de oranje-gele stippen vaak in heel regelmatige rijtjes op de bladeren.

Wanneer roest uw plant al langere tijd tergt, zullen bladeren uitdrogen en afsterven. Ook hieraan kunt u de ziekte dus herkennen. Bij fruitbomen met bladroest blijven de vruchten vaak kleiner en zal de oogst ook lager zijn.

Roest op planten voorkomen

Om planten gezond te houden is het belangrijk te zorgen voor een goede, voedzame bodem en voldoende ruimte. Planten die op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen, zullen minder vatbaar zijn voor roest.

Net als andere schimmels gedijt bladroest goed in een vochtige omgeving. Om roest te voorkomen is het dus aan te raden de bladeren niet te nat te maken wanneer u de planten water geeft. Met een dikke laag mulch op de bodem voorkomt u bovendien dat de plant in contact komt met een te vochtige bodem.

Schimmelsporen kunnen zich verspreiden via de wind of tuingereedschap. Maak tuingereedschap na gebruik daarom altijd goed schoon en desinfecteer het.

Door te kiezen voor resistente plantensoorten, aanplantingen af te wisselen en planten ver genoeg uit elkaar te zetten, kunt u de verspreiding van schimmelziektes als roest voorkomen. Ook preventieve behandeling met biologische bestrijdingsmiddelen kan helpen het voorkomen van roest.

Roest op planten bestrijden

Ondanks hard werken om roest op planten te voorkomen, kan het natuurlijk gebeuren dat uw planten toch door de schimmel worden aangetast. Hoe eerder u erbij bent om de roest te bestrijden, hoe groter de kans op succes.

Begin daarom na het signaleren van de plantenziekte direct met het wegsnoeien van aangetast blad en plantendelen. Let er daarbij op dat u al het snoeiafval verbrand of weggooit in de container. Op snoeiafval dat blijft liggen of dat op de composthoop terecht komt, kan de schimmel blijven groeien. Dit geldt uiteraard ook voor afgevallen blad.

Leg, als u dat nog niet gedaan heeft, een goede laag mulch op de bodem en verplaats eventueel planten om meer ruimte te creëren. Planten kunnen dan na een regenbui ook beter drogen, waardoor er minder kans is op schimmelgroei.

Zijn deze bestrijdingsmethodes niet voldoende? Dan kunt u de plant besproeien met bestrijdingsmiddel om van de schimmelziekte af te komen.

Natuurlijk middel tegen roest op planten

Wie kiest voor natuurlijke bestrijding van roest op planten, kan hiervoor een knoflookthee maken:

  • Snijd 5 knoflookbollen in stukjes
  • Doe de stukken knoflook in een pan of kom en giet hier 1 liter kokend water overheen.
  • Laat de knoflookthee 24 uur trekken
  • Voeg 3 liter water toe en roer goed

Met een plantenspuit kunt u de knoflookthee over de planten spuiten. Herhaal deze behandeling vijf dagen lang, meerdere keren per dag voor effectieve bestrijding van roest.

Roest op planten bestrijden met schimmelwerend middel

Schimmelwerend middel is perfect om roest op uw planten te bestrijden. Producten op basis van zwavel zijn hiervoor zeer geschikt. Door deze over de plant te verstuiven zullen zelfs microscopisch kleine schimmels verdwijnen

Roest bij kamer- of balkonplanten

Bladroest kan ook voorkomen bij kamerplanten of de planten op uw balkon. Ook dan is het raadzaam de aangetaste bladeren en plantendelen zo snel mogelijk te verwijderen. Zet de besmette planten daarna apart en bedek deze met plastic. Door het plastic loopt de temperatuur bij de plant op. Bij temperaturen boven de 30 °C stopt de ontwikkeling van de schimmel en zal de roest verdwijnen.

Roest op planten bestrijden

© JGade - depositphotos.com