Boom in pot

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u een balkon, (dak)terras of een kleine tuin waar geen ruimte is voor een boom? Of heeft u weinig volle grond om te beplanten, maar wilt u toch graag een boom? Dan kunt u kiezen voor een boom in pot. Er zijn namelijk genoeg boomsoorten die het in een pot uitstekend doen. In dit artikel leest u alles over deze bomen in pot.

Kunnen alle bomen in pot?

Vrijwel alles wat in de volle grond wordt geplant, kan ook in een pot. Zorg er alleen wel voor dat de pot groot genoeg is. Het meest geschikt zijn kleine boompjes in pot. Toch kunt u ook een boom in pot kweken die normaal gesproken uitgroeit tot een grote boom. U dient deze dan wel regelmatig te snoeien, zodat de boom klein blijft. Bomen in pot blijven overigens altijd kleiner dan bomen die in de volle grond worden geplaatst, omdat de wortels bij een boom in pot maar beperkte ruimte hebben.

Welke soort boom in pot?

Doordat bijna alle soorten bomen in pot geplant kunnen worden, is de keuze groot. De volgende soorten kunt u prima in een pot of plantenbak houden:

  1. Kleine boompjes in pot
  2. Struiken in pot
  3. Exoten in pot
  4. Fruitbomen in pot

1. Kleine boompjes in pot

Kleine boomsoorten zijn perfect voor in een pot. Voor het planten van een klein boompje in pot is het wel wenselijk om hiervoor een wat grotere pot of plantenbak te gebruiken. Enkele voorbeelden van kleine bomen voor in een pot zijn:

2. Struiken in pot

Een struik kunt u tot een kleine boom laten groeien door de onderste takken weg te snoeien. Daarnaast zijn er ook heesters op stam verkrijgbaar. U heeft dan direct een klein boompje voor in de pot. Enkele voorbeelden zijn:

3. Exoten in pot

Exotische bomen in pot zijn vaak erg mooi en diverse soorten kunnen als klein boompje in pot worden gehouden. Let er wel op dat u deze boomsoorten vorstvrij laat overwinteren. Deze boom in pot is meestal niet winterhard. Enkele voorbeelden zijn:

  • Limoenboom (Citrus latifolia)
  • Japanse mispel
  • Waaierpalmboom
  • Echte laurierboom

4. Fruitbomen in pot

Wilt u graag een fruitboom in uw tuin? Ook diverse fruitsoorten zijn goed als boom in pot te houden. Kies bij voorkeur wel voor laagstammen of voor speciale mini- of patiofruitbomen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Kersenboom (Prunus avium)
  • Perenboom (Pyrus communis)
  • Sierappelboom (Malus)
  • Amandelboom (Prunus dulcis)

Tip Kijk ook eens naar boompjes op stam wanneer u op zoek bent naar een boom voor in een pot

Boom in pot online bestellen

Hoe een boom in pot planten?

Een boompje in pot planten is niet moeilijk. Zodra u een ruime pot voor de boom heeft gevonden, maakt u enkele gaten in de bodem als deze nog niet aanwezig zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat overtollig water weg kan lopen. Strooi onderin de pot een laag hydrokorrels en voeg potgrond toe voor een goede start voor de eerste maanden. Plaats de boom in de pot (niet te diep) en vul de pot verder met tuinaarde. Houd er rekening mee dat de aarde nog iets in zal zakken. Druk de aarde aan en geef daarna voldoende water.

Hoe bomen in pot verzorgen?

Kleine boompjes in pot stellen qua verzorging niet veel eisen. Zorg dat de aarde niet uitdroogt door regelmatig water te geven. Een boom in pot heeft vaker water nodig dan een boom in de volle grond. Voor een goede groei is bemesting ook nodig. In het voorjaar kunt u de toplaag van de grond verwijderen en deze aanvullen met een nieuwe laag verse potgrond, bij voorkeur met boom- en/of heesterbemesting vermengd. Afhankelijk van de gekozen boomsoort, dient er ook gesnoeid te worden. Staat de boom in pot buiten en is deze niet winterhard? Laat het boompje in pot dan vorstvrij overwinteren. Is de boom in pot winterhard? Dan kunt u deze buiten laten staan en afhankelijk van de winterhardheid extra bescherming bieden.

Tips voor een boom in pot buiten

De volgende tips zorgen ervoor dat kleine bomen in pot lang mooi en gezond blijven:

  • Een grote pot biedt de boom niet alleen meer ruimte om te wortelen en te groeien, het zorgt er ook voor dat de boom minder snel omvalt bij harde wind. Een grotere pot is vaak stabieler en zwaarder.
  • Het toevoegen van hydrokorrels zorgt niet alleen voor een betere wateropname, het voorkomt ook dat de pot te zwaar wordt om te kunnen verplaatsen.
  • Door onder het grootste drainagegat een platte steen te leggen, voorkomt u dat er grond uit de pot valt.
  • Zet een boompje in pot op een voetstuk of verhoging. Op deze manier creëert u extra drainage. Dit is vooral wenselijk bij exoten in pot.
  • Plaats onder een boom in pot (die niet mag uitdrogen) een tray of schaal. Er blijft dan langer voldoende water beschikbaar, vooral in de zomer.

Kies uw favoriete boom in pot en geniet ook op uw balkon, dakterras of kleine tuin van een mooie boom.

Boom in pot kopen

Koop boom in pot bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Boom in pot

© noname454 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen