Tuinontwerp

Wanneer u een nieuwe tuin wilt laten aanleggen of uw bestaande tuin wilt renoveren dan is het verstandig om te overwegen om een tuinontwerp te laten maken. Een tuinontwerper of tuinarchitect kan u helpen om uw persoonlijke wensen en ideeën op papier uit te werken, en dit uitgewerkte tuinontwerp kan dan als basis worden gebruikt voor het aanleggen van de tuin.

Voordelen van een tuinontwerp

Het grootste voordeel van een tuinontwerp is dat het u de kans geeft om uw tuin helemaal naar eigen wens in te richten. Tijdens het eerste gesprek met een tuinontwerper of tuinarchitect kunt u al uw wensen, vereisten en voorkeuren aangeven, en deze worden dan op een harmonieuze wijze in een tuinontwerp verwerkt. Bovendien kan een tuinontwerper of tuinarchitect u ook voorzien van praktische tips en ideeën waar u zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Een andere voordeel is dat u heel wat geld kunt besparen door het maken van een tuinontwerp. Maar al te vaak loopt men bij het inrichten van de tuin door onvoorziene zaken tegen extra kosten aan. Heeft u echter op voorhand reeds een duidelijk overzicht van wat waar moet komen, dan verkleint u de kans op problemen en hoeven er naderhand geen aanpassingen meer gedaan te worden. En dat vertaalt zich in heel wat geld bespaard!

Tenslotte kan er met een tuinontwerp ook rekening gehouden worden met de mogelijkheden die er zijn binnen uw budget. Zo heeft u op voorhand een goed beeld van de totale kosten van de nieuwe tuin en bespaart u zichzelf heel wat kopzorgen tijdens het aanleggen van de tuin.

Beplantingsplan en verlichtingsplan

Bij het laten maken van een tuinontwerp heeft u vaak ook de mogelijkheid om een beplantingsplan of verlichtingsplan te laten opstellen. Voor deze extra opties wordt over het algemeen wel een meerprijs gerekend, maar ze zijn zeker het overwegen waard.

Een beplantingsplan beschrijft heel nauwkeurig welk aantal planten van een bepaalde soort op welke locatie in de tuin komen te staan. Er wordt rekening gehouden met allerlei verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld de lichtbehoefte van de plant, welke soort planten het goed zullen doen in de grond van uw tuin, de groeiwijze en hoogte van de planten, en natuurlijk de kleurcombinaties. Er komt dus veel kijken bij het kiezen van de juiste beplanting voor uw tuin, en als u zelf niet over deze kennis beschikt heeft een beplantingsplan zeker toegevoegde waarde.

In een verlichtingsplan wordt vastgelegd welke plaatsen en elementen in uw tuin verlicht worden. Tuinverlichting wordt vaak gezien als een detail, maar dat is het zeker niet. De juiste buitenverlichting kan net dat beetje extra aan uw tuin geven. Een tuinontwerper zal eerst uw persoonlijke wensen voor de verlichting met u bespreken en daarna aan de slag gaan met de technische details, zoals het type lamp, de lichtsterkte en de kleur van het licht.

Tuinadvies

Bij de meeste hoveniers, tuinontwerpers en tuinarchitecten kunt u ook terecht voor tuinadvies. In situaties waarin een volledig tuinontwerp niet nodig is, maar waar u wel wat hulp of inspiratie kunt gebruiken, kunnen ze u bijstaan met passend tuinadvies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het selecteren van beplanting voor in uw tuin, het voorstellen van een nieuwe indeling van de tuin, het uitkiezen van accessoires zoals tuinmeubels of een waterornament, of advies over tuinonderhoud.

Tuinarchitect of tuinontwerper

Tuinarchitect is een beschermde titel welke alleen verkregen kan worden door het afronden van een HBO of WO opleiding. Tuinarchitecten staan geregistreerd in het architectenregister, en wanneer iemand zich tuinarchitect noemt zonder deze registratie kan dat op een flinke boete komen te staan.

Het staat eenieder echter vrij om zichzelf tuinontwerper te noemen, er is geen speciale opleiding voor. Tuinontwerpers zijn vaak mensen met een passie voor tuinen die zichzelf het vak hebben aangeleerd, of hoveniers die naast hun normale werkzaamheden ook tuinen ontwerpen. Er zijn echter wel cursussen om meer te leren over specifieke onderdelen van het vakgebied, en de meeste hoveniers hebben doorgaans ook een vakgerichte vmbo of mbo opleiding gevolgd.

Bovenstaande wil echter niet zeggen dat een tuinontwerper minder goed werk aflevert dan een tuinarchitect. Voor het goed kunnen ontwerpen van tuinen is er eigenlijk maar een ding echt van belang, en dat is ervaring. Als u dus op zoek bent naar iemand die voor u een tuinontwerp kan maken, dan is het verstandiger om u niet te veel op de officiële titel te richten. U kunt zich beter verdiepen in eerder werk van de tuinarchitect of tuinontwerper. Bekijk bijvoorbeeld zijn of haar portfolio om te zien of eerdere tuinontwerpen aansluiten bij waar u naar op zoek bent, of vraag familie, vrienden of bekenden die een tuin hebben laten ontwerpen naar hun ervaringen.

Wilt u meer weten over de kosten voor het maken van een tuinontwerp? Lees dan onze prijsgidsen Kosten tuinontwerp en Kosten tuinarchitect.

Voorbeeld van een tuinontwerp

© krappweis - depositphotos.com