Tuinontwerp

Bent u op zoek naar hulp bij uw tuinontwerp klus? Via Hovenier.nl kunt u eenvoudig in contact komen met bedrijven uit uw omgeving. Plaats uw klus en ontvang offertes van professionals. Gratis en zonder verplichtingen!

Prijzen vergelijken

Prijzen vergelijken

Ontvang en vergelijk voorstellen van meerdere bedrijven.

Eenvoudig uw klus plaatsen

Eenvoudig uw klus plaatsen

Al 8471 mensen hebben hun klus succesvol geplaatst op Hovenier.nl.

Lokale hoveniers

Lokale hoveniers

Bereik 1534 bedrijven die u kunnen helpen met tuinontwerp klussen.

Deze mensen gingen u voor

 • Charlotte
  Bedrijf: Orij Multiservice

  Mike is een hele harde werker! Hij heeft met zijn klussers een mooi vlonder in mijn tuin gebouwd. Kwaliteit planken is mooi, en ze liggen perfect waterpas maar wel ietsjes schuin zodat het regenwater er goed vanaf loopt. Achteraf bleek het trappetje nog wat aandacht nodig te hebben en daarvoor kwam Mike nog terug; zeer gewaardeerd! Ik ben 100% tevreden! Bedankt Mike!
 • Anne-Marie Mosterman
  Bedrijf: Heesbeen tuinen

  Heel prettig en persoonlijk. Ze denken met je mee en luisteren goed. Snel en goed werk geleverd naar volle tevredenheid!
 • A Burggraaff
  Bedrijf: Articated

  Goed advies , fijn contact
 • C. Wentzel
  Bedrijf: Ziolobouw Hoveniers

  Deze hovenier met een merkwaardige naam, maar gewoon Mariusz aan de telefoon, was communicatief en deed echt zijn best om de gewenste snelle snoeibeurt van onze moerbeiboom in te plannen en uit te voeren, ondanks de volle agenda. Een hovenier met groene vingers en hart voor de boom, maar de inmiddels wenselijke drastische snoeibeurt werd nauwkeurig uitgevoerd. Volgend jaar al met al waarschijnlijk weer.
 • Gerard Jansen
  Bedrijf: Arjan Oskan

  Klasse werk! Oude grasmat verwijderd en afgevoerd, nieuwe grasmat gelegd en stapstenen geplaatst. Zeer vriendelijke man
 • Janny Kleine
  Bedrijf: Heinneman Tuincreatief

  Onze voortuin moest door verhuizing,opnieuw ingericht worden. We dachten het zelf te kunnen, maar helaas, het lukte niet helemaal. Door eerdere goede ervaring met Edward, zijn hulp gevraagd. En hij maakte een mooi plan , uitgewerkt om het werk, wat we zelf hadden gedaan. Hij wist onze fout heel creatief op zijn manier weg te werken. Resultaat, is een hele mooie tuin , waar we heel blij mee zijn. Waar we zelf het onderhoud aan kunnen doen , vooral door zijn tips en waar we gelukkig mee zijn. We verheugen ons al op de tijd, dat alles in bloei staat.
 • Rene de Vette
  Bedrijf: Hovenierzuidholland

  Vakbekwaam netjes alsmede verzorgd alleen maar complimenten
 • Bauke
  Bedrijf: Arjan Oskan

  Na offerte contact gehad en tijden besproken. Complete tuin gras uitgraven en afvoeren. Extra plek voor terras creëren en alles egaliseren. Prijs zeer schappelijk en de klus perfect uitgevoerd als afspraak. Arjan en collega’s zijn vriendelijk, vakkundig en werken bijna zonder te stoppen keihard door. Heel goed bedrijf, ik zou ze iedereen aanbevelen.

Laatste klussen

 • 22-03-2024 Doorn

  Tuinontwerp: 150 m²; achtertuin

  er wordt een zwemvijver ook aangelegd (is reeds aanbesteed), maar het gaat met name om de aankleding rondom de zwemvijver.
 • 07-03-2024 's Gravenmoer

  Tuinontwerp: 90 m²; achtertuin

  Wij zijn pas verhuisd en willen de tuin inrichten, nu alleen 60x60 tegels en 2 langwerpige stenen bakken en het idee is juist een groene tuin met veel planten en bloemen en een pergola/overkapping in de balinese stijl.
  Hoop dat jullie kunnen helpen.
  Groet Carla
 • 06-03-2024 Bolsward

  Tuinontwerp: 15 m²; voortuin

  voor tuin op nieuw beplanten
 • 25-10-2023 Utrecht

  Tuinontwerp: 8 m²; balkon loggia

  Mijn loggia (ca 2,5 D x 3,5 B x 2,90 H) ligt op het Zuid/Zuidwesten. Wordt in de zomer giga-heet (zonwering bevestigen aan gevel geen optie, nu zweefparasol die vloerruimte opeist) en beplanting staat vol in de westenwind. Nu staan er losse bakken met diverse planten die het vaak niet redden. Zou graag rust creëren met enkele lichtgewicht bakken met goede drainage en (hoge, groenblijvende) beplanting.
 • 04-09-2023 Zwolle

  Tuinontwerp: 75 m²; voortuin, achtertuin, zijtuin

  Graag willen wij een vrijblijvende offerte aanvragen voor een tuinontwerp van de voor, zij en achtertuin circa 75m2. Groet Alain
 • 28-08-2023 Haarlem

  Tuinontwerp: 60 m²; voortuin, achtertuin

  Ontwerp bestrating voor en achter
  Klimplanten ideeën en ophangsysteem
  Camoufleren hoge zijmuur met de buren in de achtertuin.
  Eigen idee: niets in het vierkant, maar glooiende vormen
  Heb zelf bij hier komen wonen al een aantal planten, die geplant moeten worden
  Dank u
 • 13-05-2023 Vollenhove

  Tuinontwerp: 156 m²; voortuin

  Wij zouden graag een ontwerp willen hebben voor onze voortuin. We gaan het zelf aanleggen. We willen een hekje gaan plaatsen om de tuin ivm kinderen en dat we wonen aan een drukke weg. Verder is onze wens om een groot stuk gras te houden omdat de kinderen hier kunnen spelen en in de toekomst willen we nog een trampoline plaatsen. Verder willen we ook planten in de tuin en een lekker plekje om te zitten. De pilaren die in de tuin staan moeten blijven staan.
 • 09-04-2023 Laren

  Tuinontwerp: 900 m²; rondom het huis

  Na onze verbouwing binnenshuis zouden we nu graag onze tuin opnieuw willen aanleggen. We zouden graag willen starten met een ontwerp, voor rondom, dus ook de voortuin, oprit, etc. Na het ontwerp zijn we eventueel ook opzoek naar iemand die dit kan gaan realiseren.

Tuinontwerp

Wanneer u een nieuwe tuin wilt laten aanleggen of uw bestaande tuin wilt renoveren dan is het verstandig om te overwegen om een tuinontwerp te laten maken. Een tuinontwerper of tuinarchitect kan u helpen om uw persoonlijke wensen en ideeën op papier uit te werken, en dit uitgewerkte tuinontwerp kan dan als basis worden gebruikt voor het aanleggen van de tuin.

Voordelen van een tuinontwerp

Het grootste voordeel van een tuinontwerp is dat het u de kans geeft om uw tuin helemaal naar eigen wens in te richten. Tijdens het eerste gesprek met een tuinontwerper of tuinarchitect kunt u al uw wensen, vereisten en voorkeuren aangeven, en deze worden dan op een harmonieuze wijze in een tuinontwerp verwerkt. Bovendien kan een tuinontwerper of tuinarchitect u ook voorzien van praktische tips en ideeën waar u zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Een andere voordeel is dat u heel wat geld kunt besparen door het maken van een tuinontwerp. Maar al te vaak loopt men bij het inrichten van de tuin door onvoorziene zaken tegen extra kosten aan. Heeft u echter op voorhand reeds een duidelijk overzicht van wat waar moet komen, dan verkleint u de kans op problemen en hoeven er naderhand geen aanpassingen meer gedaan te worden. En dat vertaalt zich in heel wat geld bespaard!

Tenslotte kan er met een tuinontwerp ook rekening gehouden worden met de mogelijkheden die er zijn binnen uw budget. Zo heeft u op voorhand een goed beeld van de totale kosten van de nieuwe tuin en bespaart u zichzelf heel wat kopzorgen tijdens het aanleggen van de tuin.

Beplantingsplan en verlichtingsplan

Bij het laten maken van een tuinontwerp heeft u vaak ook de mogelijkheid om een beplantingsplan of verlichtingsplan te laten opstellen. Voor deze extra opties wordt over het algemeen wel een meerprijs gerekend, maar ze zijn zeker het overwegen waard.

Een beplantingsplan beschrijft heel nauwkeurig welk aantal planten van een bepaalde soort op welke locatie in de tuin komen te staan. Er wordt rekening gehouden met allerlei verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld de lichtbehoefte van de plant, welke soort planten het goed zullen doen in de grond van uw tuin, de groeiwijze en hoogte van de planten, en natuurlijk de kleurcombinaties. Er komt dus veel kijken bij het kiezen van de juiste beplanting voor uw tuin, en als u zelf niet over deze kennis beschikt heeft een beplantingsplan zeker toegevoegde waarde.

In een verlichtingsplan wordt vastgelegd welke plaatsen en elementen in uw tuin verlicht worden. Tuinverlichting wordt vaak gezien als een detail, maar dat is het zeker niet. De juiste buitenverlichting kan net dat beetje extra aan uw tuin geven. Een tuinontwerper zal eerst uw persoonlijke wensen voor de verlichting met u bespreken en daarna aan de slag gaan met de technische details, zoals het type lamp, de lichtsterkte en de kleur van het licht.

Tuinadvies

Bij de meeste hoveniers, tuinontwerpers en tuinarchitecten kunt u ook terecht voor tuinadvies. In situaties waarin een volledig tuinontwerp niet nodig is, maar waar u wel wat hulp of inspiratie kunt gebruiken, kunnen ze u bijstaan met passend tuinadvies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het selecteren van beplanting voor in uw tuin, het voorstellen van een nieuwe indeling van de tuin, het uitkiezen van accessoires zoals tuinmeubels of een waterornament, of advies over tuinonderhoud.

Tuinarchitect of tuinontwerper

Tuinarchitect is een beschermde titel welke alleen verkregen kan worden door het afronden van een HBO of WO opleiding. Tuinarchitecten staan geregistreerd in het architectenregister, en wanneer iemand zich tuinarchitect noemt zonder deze registratie kan dat op een flinke boete komen te staan.

Het staat eenieder echter vrij om zichzelf tuinontwerper te noemen, er is geen speciale opleiding voor. Tuinontwerpers zijn vaak mensen met een passie voor tuinen die zichzelf het vak hebben aangeleerd, of hoveniers die naast hun normale werkzaamheden ook tuinen ontwerpen. Er zijn echter wel cursussen om meer te leren over specifieke onderdelen van het vakgebied, en de meeste hoveniers hebben doorgaans ook een vakgerichte vmbo of mbo opleiding gevolgd.

Bovenstaande wil echter niet zeggen dat een tuinontwerper minder goed werk aflevert dan een tuinarchitect. Voor het goed kunnen ontwerpen van tuinen is er eigenlijk maar een ding echt van belang, en dat is ervaring. Als u dus op zoek bent naar iemand die voor u een tuinontwerp kan maken, dan is het verstandiger om u niet te veel op de officiële titel te richten. U kunt zich beter verdiepen in eerder werk van de tuinarchitect of tuinontwerper. Bekijk bijvoorbeeld zijn of haar portfolio om te zien of eerdere tuinontwerpen aansluiten bij waar u naar op zoek bent, of vraag familie, vrienden of bekenden die een tuin hebben laten ontwerpen naar hun ervaringen.

Wilt u meer weten over de kosten voor het maken van een tuinontwerp? Lees dan onze prijsgidsen Kosten tuinontwerp en Kosten tuinarchitect.

Voorbeeld van een tuinontwerp

© krappweis - depositphotos.com

Laatst toegevoegde bedrijven

 1. Delfgauw, Zuid-Holland
  15-05-2024
 2. Delft, Zuid-Holland
  02-05-2024
 3. Markelo, Overijssel
  29-04-2024
 4. Zoetermeer, Zuid-Holland
  26-04-2024
 5. Nijkerk, Gelderland
  23-04-2024

Nieuwste beoordelingen

 1. Zwanenburg, Noord-Holland
  17-05-2024
 2. Rotterdam, Zuid-Holland
  14-05-2024
 3. Arnemuiden, Zeeland
  27-04-2024
 4. Waalwijk, Noord-Brabant
  25-04-2024
 5. Spierdijk, Noord-Holland
  11-04-2024

Meeste bedrijven per provincie

 1. 367 Gelderland
 2. 342 Noord-Brabant
 3. 340 Zuid-Holland
 4. 241 Noord-Holland
 5. 162 Utrecht

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen