Tuinonderhoud

Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooie tuin is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Door regelmatig tuinonderhoud uit te voeren voorkomt u het verwilderen van uw tuin en kunt u er nog jarenlang plezier van hebben.

Soorten tuinonderhoud

Tuinonderhoud bestaat uit veel verschillende werkzaamheden, en het onderhoud dat nodig is verschilt natuurlijk per tuin. Hieronder volgt een overzicht van een aantal veel voorkomende taken.

Snoeien

Het snoeien van bomen, planten, struiken, heggen of andere beplanting in uw tuin.

Onkruid verwijderen en bestrijden

Het verwijderen en bestrijden van onkruid tussen beplanting en bestrating, zoals het wieden van onkruid in het gras of tussen tegels, of schoffelen tussen de planten in uw tuin.

Wilt u meer weten over de kosten voor het verwijderen van onkruid uit uw tuin? Lees dan onze prijsgids Kosten onkruid verwijderen.

Bemesten

Het bemesten van uw tuin of gazon zorgt voor meer voedingsstoffen in de bodem, waardoor planten, bomen, struiken en gras beter zullen groeien.

Gazon onderhoud

Uw gazon in topconditie houden door het gras te maaien, verticuteren, bij te zaaien, sproeien en kalk te strooien.

Vijveronderhoud

Het schoonmaken van uw vijver, het reinigen van het vijverfilter en het aanbrengen of verwijderen van waterplanten.

Schoonmaken

Het schoonhouden van uw tuin door bijvoorbeeld te vegen, harken, bladeren te verwijderen, tuintegels schoon te maken of uw terras te reinigen.

Wanneer tuinonderhoud

Tuinonderhoud is het hele jaar door nodig, maar de werkzaamheden verschillen wel per seizoen. Zo is er in het voorjaar van alles te doen, uw tuin ontwaakt weer uit de winter en kan daarbij wel wat ondersteuning gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bemesten, snoeien en het plaatsen van nieuwe beplanting.

De zomer is een kalme periode waarin u zich vooral kunt richten op het bijhouden van uw tuin, door bijvoorbeeld het gras te maaien, onkruid te verwijderen, planten water te geven en eventueel wat snoeiwerk uit te voeren.

In het najaar volgt er weer een grote onderhoudsbeurt, met als doel uw tuin winterklaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van bomen, struiken en heggen, het verwijderen van uitgebloeide bloemen en planten of het poten van nieuwe bloembollen en planten.

De winter is de rustigste periode en het tuinonderhoud bestaat dan voornamelijk uit het voorkomen van schade door vorst, door bijvoorbeeld planten af te dekken, te zorgen dat uw vijver niet dichtvriest en sneeuw te ruimen. Dit is ook een goede periode voor het schilderen van bijvoorbeeld een schutting of tuinhek, of het onderhouden van uw tuingereedschap.

Zelf doen of uitbesteden

Het meeste tuinonderhoud is prima zelf uit te voeren, dus u kunt er voor kiezen om het zelf te doen. Heeft u echter weinig tijd, geen groene vingers of bent u misschien lichamelijk niet in staat om het onderhoud zelf uit te voeren? Dan kunt u overwegen om het tuinonderhoud uit te laten voeren door een hovenier of tuinman.

Hoveniers en tuinmannen weten precies welke werkzaamheden in welke periode van het jaar uitgevoerd moeten worden, en ze beschikken daarnaast ook over de juiste kennis en ervaring om de werkzaamheden correct uit te voeren. Bovendien brengen ze ook hun eigen gereedschap mee, waardoor u dit zelf niet hoeft aan te schaffen en dus kosten bespaart.

Wanneer u besluit om een tuinman of hovenier in te schakelen, dan is het verstandig om uw tuin regelmatig te laten onderhouden. Op deze manier voorkomt u achterstallig onderhoud, en daarmee bespaart u op de totale kosten. Veel hoveniers werken ook met onderhoudscontracten, hierin wordt vastgelegd welke werkzaamheden worden uitgevoerd, en u betaald dan een vast bedrag per maand. Vaak betaalt u op deze manier een lager tarief, en natuurlijk bent u zo ook het hele jaar door verzekerd van een goed onderhouden tuin.

Wilt u meer weten over de kosten van tuinonderhoud? Lees dan onze prijsgidsen Kosten tuinonderhoud en Kosten tuinman.

Tuinonderhoud - onkruid verwijderen

© miskolin - depositphotos.com