Kosten tuinonderhoud

Kosten tuinonderhoud
Gemiddelde kosten tuinonderhoud
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 150 € 925 € 5.100 € 750 - € 1.250

Het is extra genieten van de tuin wanneer deze mooi onderhouden is. Maar de tijd vinden om zelf al het tuinonderhoud te doen, kan een behoorlijke uitdaging zijn! Of misschien houdt u wel helemaal niet van tuinieren.. Gelukkig kan een tuinman of hovenier het tuinonderhoud van u overnemen. Dat kan eenmalig, bijvoorbeeld om bomen te kappen, of periodiek voor snoeiwerk, gazononderhoud of het wieden van onkruid. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en de kosten van tuinonderhoud.

Wat kost tuinonderhoud

Tuinonderhoud kost gemiddeld zo’n € 925. De precieze investering in het onderhoud van uw tuin is afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Het uurtarief van een tuinman is € 35 - € 55. In onderstaande tabel hebben we een opsomming gemaakt van veel voorkomende werkzaamheden binnen het tuinonderhoud en de kosten daarvan.

Kosten tuinonderhoud
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief tuinman € 35 - € 55
Boom snoeien € 250 - € 1.000
Boom kappen € 475 - €700
Gazon maaien (100 m²) € 25 - € 30
Gazon verticuteren (100 m²) € 100 - € 140
Gazon kantsnijden € 0,50 - € 0,75 per meter

Tuin laten onderhouden? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinonderhoud

Het kan lastig zijn om inzicht te krijgen in de kosten voor tuinonderhoud in uw tuin. Uiteraard kunt u hiervoor altijd offertes opvragen bij hoveniers of tuinmannen in uw omgeving. De prijsvoorbeelden hieronder geven inzicht in diverse klussen en de bijbehorende kosten.

Bomen kappen

Staat er een boom in de tuin waar u graag vanaf wilt? Dan kunt u deze door een tuinman laten kappen. Om te berekenen wat de kosten zijn om de boom te kappen, kijkt een tuinman onder andere naar de afmeting van de boom, naar de leeftijd van de boom en naar de standplaats. De gemiddelde prijs om een boom om te kappen ligt rond de € 475 - €700.

Gazononderhoud

Een gazon in de tuin maakt uw tuin prachtig groen. Bovendien is het voor de kinderen een heerlijke plek om te spelen. Om het gazon mooi te houden is echter wel regelmatig onderhoud nodig: maaien en verticuteren. Als gras te lang groeit, is het lastig om het te maaien. In het groeiseizoen raden we daarom aan het gras wekelijks te maaien. Gras laten maaien kost gemiddeld € 25 - € 30 per 100 m². Om mos tegen te gaan is het goed om het gras twee keer per jaar te verticuteren. Een gazon van 100 m² laten verticuteren kost zo’n € 100 - € 140. Kantsnijden van het gazon kost € 0,50 - € 0,75 per meter.

Periodiek tuinonderhoud

Voor regelmatig onderhoud kunt u met een tuinman afspraken maken over wekelijks of maandelijks tuinonderhoud. Dan staat uw tuin er altijd spik en span bij! De tuinman snoeit, wiedt onkruid, maait het gras, bemest de grond en voert andere werkzaamheden uit om uw tuin in goede staat te houden. Het uurtarief van een tuinman is gemiddeld € 35 - € 55. Voor tuinonderhoud kunt u rekenen op zo’n 4 uur werk.

Verdeling kosten tuinonderhoud

Tuin laten onderhouden? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinonderhoud?

Wanneer u tuinonderhoud laat uitvoeren, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De tuin (laten) onderhouden

Kiest u ervoor om de tuin zelf te onderhouden of besteedt u het tuinonderhoud liever uit aan een tuinman of hovenier? U maakt natuurlijk extra kosten wanneer u tuinonderhoud uitbesteed, maar het levert ook een enorme tijdswinst op. Wanneer de tuinman regelmatig langskomt voor tuinonderhoud, is hij gemiddeld 4 uur bezig om de tuin er weer netjes en verzorgd bij te laten staan. Veel voorkomende taken daarbij zijn:

  • Onkruid wieden
  • Planten, bomen en struiken snoeien
  • Planten bemesten
  • Hagen knippen
  • Gazononderhoud (maaien, verticuteren, kantsnijden)
  • Onderhoud aan bestrating en terras.

Uiteraard kunt u met een tuinman uw wensen bespreken en vastleggen welke werkzaamheden er moeten gebeuren. Door afspraken te maken over periodiek onderhoud, bent u in veel gevallen voordeliger uit. Een tuinman hanteert een uurtarief rond de € 35 - € 55. Voor tuinonderhoud wordt meestal een vaste prijs afgesproken.

Keuze 2: Gazononderhoud: maaien of verticuteren?

Om uw gazon mooi te houden, moet het regelmatig onderhouden worden. In het groeiseizoen (mei - oktober) betekent dat zelfs dat het gras wekelijks gemaaid moet worden. Heeft u hier geen tijd voor of beschikt u niet over de juiste middelen? Dan kunt u het gazon onderhoud door een tuinman laten uitvoeren. Voor het maaien van een gazon van 100 m² rekent een tuinman gemiddeld € 25 - € 30.

Naast regelmatig maaien is het goed om het gazon ook twee keer per jaar te (laten) verticuteren. Hiermee gaat u de groei van mos tegen. In de loop der tijd ontstaat er een soort viltlaag van gedroogd gras, mos, onkruid en organisch afval op uw grasveld. Deze laag kan het gras verstikken en verdringen, waardoor er kale plekken zullen ontstaan. Verticuteren kunt u het beste doen zodra de nachtvorst weg is. Tuinmannen voeren deze klus daarom veelal uit in maart en augustus. Een gazon van 100 m² laten verticuteren kost gemiddeld € 100 - € 140.

Om het gazon na het onderhoud helemaal netjes achter te laten, zijn er nog enkele andere werkzaamheden die u kunt laten uitvoeren. Zo kunt u het gemaaide gras laten afvoeren. Ook het groenafval door verticuteren moet worden afgevoerd om het gazon schoon te houden. Voor strakke randen aan uw gazon kunt u de tuinman vragen de kanten te snijden.

Keuze 3: Wel/geen bomen laten kappen

Een boom omkappen kan een flinke klus zijn die u vaak beter aan een vakspecialist kunt overlaten. Een ervaren tuinman of hovenier kan goed inschatten wat de beste manier is om de boom te verwijderen, zonder daarbij schade aan de omgeving te veroorzaken. Hoe lastiger het is om de boom te verwijderen, hoe hoger de kosten. Gemiddeld liggen de kosten voor het kappen van een boom rond de € 475 - €700. Na het kappen van de boom blijft een boomstronk met wortels over. Deze kunt u door de tuinman laten verwijderen. Wanneer boom en boomstronk verwijderd zijn, blijft er een leeg stukje grond achter dat u een nieuwe bestemming kunt geven. Wellicht is het een mooie plek voor een terras, een gazon of voor nieuwe beplanting.

Keuze 4: Eenmalig of periodiek?

Een boom kappen of een schutting plaatsen is een eenmalige klus. Als we het hebben over periodiek tuinonderhoud, dan hebben we het over werkzaamheden die steeds opnieuw moeten worden uitgevoerd om de tuin netjes te houden. Denk daarbij aan het snoeien van bomen en struiken, het maaien van het gras en het verwijderen van onkruid. U kunt ervoor kiezen de tuinman eenmalig in te huren voor een klus die u zelf niet kunt of wilt uitvoeren, of u maakt afspraken voor periodiek tuinonderhoud.

Tuin laten onderhouden? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinonderhoud

Heeft u een vraag over de kosten van tuinonderhoud? In veel gevallen kunt u daarover het beste overleggen met een lokale tuinman of hovenier. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder alvast enkele veelgestelde vragen.

Wat kost tuinonderhoud?

De gemiddelde kosten voor tuinonderhoud liggen rond de € 925. Het precieze bedrag voor tuinonderhoud in uw tuin hangt erg af van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Ook de frequentie waarmee u de tuinman laat komen voor (periodiek) onderhoud heeft invloed op de tuinonderhoud kosten.

Wat is de beste periode voor tuinonderhoud?

Welke periode het beste is voor tuinonderhoud, hangt af van de werkzaamheden. Zo kunt u de tuin in het voorjaar klaar laten maken voor de lente en de zomer en tegen het einde van de herfst voor de wintermaanden. Wanneer u een tuinman inhuurt voor eenmalig tuinonderhoud, zal de tuinman bekijken in welke periode de betreffende klus het beste kan worden uitgevoerd. Gaat u voor periodiek onderhoud, dan kan dat wekelijks, tweewekelijks of maandelijks, afhankelijk van uw eigen wensen. U kunt er ook voor kiezen om een tuinman in te huren voor tuinonderhoud tijdens uw vakantie.

Tuinonderhoud: zelf doen of tuinman inhuren?

Als u veel tijd heeft, groene vingers, voldoende tuingereedschap en niet een al te grote tuin, dan kunt u tuinonderhoud prima zelf uitvoeren. Het inhuren van een tuinman is een investering, maar bespaart u veel tijd en de aanschaf van materialen. Bovendien weet u zeker dat een tuinman vakkundig te werk gaat, zodat uw tuin er altijd zo mooi mogelijk bij staat. En de tijd die u daarbij overhoudt? Die kunt u besteden door volop te genieten van uw prachtig onderhouden tuin.

Tuin laten onderhouden? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinonderhoud

© miskolin - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen