Kosten zwembad aanleggen

Kosten zwembad aanleggen
Gemiddelde kosten zwembad aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 5.000 € 29.500 € 100.000 € 24.000 - € 37.500

Veel mensen dromen van een zwembad in de tuin, het ultieme gevoel van luxe! En dan bedoelen we natuurlijk niet de opblaasbare variant, maar een stijlvol, blijvend exemplaar. Op deze pagina vertellen we meer over de mogelijkheden en over de kosten om een zwembad aan te leggen.

Wat kost een zwembad aanleggen?

Er zijn veel verschillende zwembaden te koop die qua afmeting, vorm en materiaal van elkaar verschillen. De kosten hiervoor kunnen dan ook behoorlijk uiteenlopen en liggen gemiddeld tussen de € 5.000 - € 100.000. In onderstaande tabel ziet u verschillende mogelijkheden en de bijbehorende gemiddelde prijs.

Kosten zwembad aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Houten opbouw zwembad ( 4 x 6 meter) € 5.000 - € 7.000
Houten opbouw zwembad ( 4 x 10 meter ) € 6.900 - € 10.000
Stalen zwembad ( 4 x 6 meter ) € 6.900 - € 8.775
Stalen zwembad ( 4 x 10 meter ) € 9.000 - € 12.500
Polyester monoblock zwembad ( 4 x 6 meter ) € 9.900 - € 24.500
Polyester monoblock zwembad ( 4 x 10 meter ) € 24.500 - € 40.000
Bouwkundig beton zwembad ( 4 x 6 meter ) € 29.500 - € 60.000
Bouwkundig beton zwembad (4 x 10 meter ) € 60.000 - € 100.000
Zwemvijver € 27.000 - 38.000

Zwembad laten aanleggen? Offertes aanvragen

Zwembad bouwen: Stappenplan

In de meeste gevallen is het aan te raden het aanleggen van een zwembad uit te besteden aan een professional. Toch is het ook dan fijn om te weten hoe het proces van zwembad bouwen er uit zal zien. Het stappenplan geeft inzicht in de diverse werkzaamheden:

Stap 1: Een zwembad ontwerpen

Voordat men kan beginnen met het bouwen van een zwembad, is het belangrijk om heel precies te bepalen hoe het zwembad er uit komt te zien. Tijdens dit ontwerpproces bepaalt u onder andere hoeveel ruimte het zwembad in mag nemen, welke materialen er gebruikt worden en wat de vorm van het zwembad wordt. Een zwembadspecialist kan u hierbij uitgebreid adviseren.

Stap 2: Graafwerkzaamheden

Als de werkzaamheden kunnen beginnen, moet als eerste de grond worden uitgegraven. Het uitvlakken van de grond gebeurt met een laser, voor het graven wordt in de meeste gevallen een graafmachine gebruikt.

Stap 3: Beton storten en muren plaatsen

De betonnen vloer is het fundament van uw zwembad. Het is belangrijk dat deze ondergrond perfect vlak wordt aangebracht. De vakspecialist stort een betonlaag van 15 - 20 centimeter die volledig waterpas moet zijn. Met betonblokken, EPS polystreen of styropur bouwstenen bouwt hij vervolgens de muren op. De blokken worden verankerd aan de vloer en volgestort met beton. Zo is de fundering van het zwembad extra stevig.

Stap 4: Zwembad installeren

Een goed werkend zwembad bevat een aantal belangrijke inbouwdelen, zoals inspuiters, skimmers en een aanzuigpunt. Indien gewenst plaatst de vakspecialist ook verlichting in het zwembad. Wanneer de PVC leidingen in de grond liggen en het zandfilter en de zwembadpomp geplaatst zijn, bekleed hij het zwembad met liner of gewapend zwembadfolie.

Stap 5: Zwembad afwerken

Nu de basis van het zwembad af is, volgt de afwerking. Denk daarbij aan het monteren van mooie randtegels van natuursteen of hardsteen. Ook tegels rondom het zwembad of een terras horen bij de afwerking.

Zwembad laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten zwembad aanleggen

Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten hoeveel het aanleggen van een zwembad in uw tuin kost. Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld om een beter beeld van de mogelijkheden te schetsen.

Voordelig houten zwembad

Een houten zwembad is niet alleen populair vanwege de prijs, maar ook vanwege de natuurlijke uitstraling. Aan het FSC of PESC keurmerk is te zien dat het zwembad is gemaakt van duurzaam hout. Een houten zwembad van 4 x 6 meter kost gemiddeld
€ 5.000 - € 7.000.

Prefab zwembad van polyester

Prefab zwembaden van polyester zijn sterk en licht. De gladde structuur van het polyester voelt prettig aan. Omdat prefab zwembaden zijn voorgevormd, gaat het aanleggen van het zwembad heel snel. Voor een goede plaatsing, raden we aan wel een betonnen fundament te storten. Een prefab zwembad heeft een lange levensduur en zeer onderhoudsvriendelijk. Een zwembad van 4 x 6 meter kost gemiddeld € 9.900 - € 24.500.

Eigen ontwerp

Een betonnen zwembad kan in alle gewenste maten en vormen worden gemaakt. U heeft dan ook volledige vrijheid qua ontwerp. Betonnen zwembaden zijn duurzaam en gaan een leven lang mee. De prijs van een betonnen zwembad van 4 x 6 meter loopt uiteen van € 29.500 tot € 60.000.

Verdeling kosten zwembad aanleggen

Zwembad laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van zwembad aanleggen?

Wanneer u een zwembad laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Binnenzwembad of buitenzwembad

De meeste mensen in Nederland kiezen voor een buitenzwembad. Logisch ook, want lang niet iedereen heeft binnen voldoende. Bovendien is het bouwen van een binnenzwembad in een bestaande woning vaak moeilijk en kostbaar. Een voordeel van een binnenzwembad is wel dat u er alle dagen van het jaar in kunt zwemmen. Om dit ook bij een buitenzwembad mogelijk te maken, kunt u kiezen voor een zwembadoverkapping.

Keuze 2: Het soort zwembad

Er zijn verschillende soorten zwembaden verkrijgbaar:

Houten zwembad

Een houten zwembad heeft een natuurlijke uitstraling en gaat lang mee. Let op of het zwembad een FSC of PESC keurmerk heeft. Is dat het geval, dan is het zwembad gemaakt van duurzaam hout.

Stalen zwembad

Een stalen zwembad is voordelig en kan worden ingegraven. In veel gevallen kan dit zonder betonnen fundering, waardoor de aanleg van het zwembad snel klaar is. Er is wel minder keuze qua vorm. Een stalen zwembad is altijd rond of ovaal. Houd er verder rekening mee dat het zwembad doek bij een RVS zwembad eerder aan vervanging toe is.

Polyester zwembad

Een polyester zwembad is een prefab zwembad met gladde structuur. Het bad is voorgevormd en daardoor eenvoudig te plaatsen. Het is aan te raden daarvoor wel een betonnen fundament te storten. Polyester heeft een lange levensduur en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Betonnen zwembad

Met een betonnen zwembad kunt u alle kanten op. Iedere afmeting en iedere vorm is mogelijk. Een zwembad van beton is duurzaam en gaat een leven lang mee. Daar staat tegenover dat dit wel het duurste soort zwembad is om aan te leggen.

Keuze 3: Extra opties

Voor extra gebruiksgemak en plezier, zijn er diverse extra opties die u aan uw zwembad kunt toevoegen. We noemen er een aantal:

Zwembadverwarming

Om altijd te kunnen genieten van warm water in het zwembad, kunt u zwembadverwarming installeren. Door gebruik te maken van een warmtepomp, een warmtewisselaar of zonnecollectoren, is het ook in de koudere maanden goed toeven in uw zwembad.

Afdekking

Een rolluik over uw zwembad biedt verschillende voordelen. Allereerst zorgt de afdekking ervoor dat het water minder snel zal afkoelen. Ook voorkomt het dat er vuil en bladeren in het zwemwater vallen. Omdat er daarnaast ook de lichtinval beperkt wordt, is de kans op algen aanzienlijk kleiner. Zwembadafdekking is verder ook gunstig voor de veiligheid van kinderen en dieren.

Zwembadaccessoires

Om uw eigen zwembad compleet te maken, kunt u kiezen voor diverse zwembadaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan een duikplank of glijbaan voor de kinderen! Of aan een trappetje om makkelijk in en uit het zwembad te klimmen. U kunt een sfeervolle zitplaats naast het zwembad creëren of sfeerverlichting laten aanbrengen.

Zwembad laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten zwembad aanleggen

Heeft u vragen over de aanleg van een zwembad of de kosten van het zwembad aanleggen? Overleg dan vrijblijvend met een zwembadspecialist bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen.

Heb ik een vergunning nodig om een zwembad te bouwen?

Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft voor het aanleggen van een zwembad in uw tuin. Dit is afhankelijk van de grootte van het zwembad, maar ook van de locatie. Wanneer het zwembad zichtbaar is voor anderen of op een ruimtelijk kwetsbaar gebied staat, is vaak een bouwvergunning nodig. Kleine zwembaden mogen over het algemeen zonder vergunning gebouwd worden. Voor zwembaden groter dan 30 m² en voor zwembaden hoger dan 1,50 meter zult u een vergunning moeten aanvragen. Komt het zwembad in de voortaan of buiten een straal van 30 meter rondom de woning? Ook dan heeft u een vergunning nodig.

Wat kost een prefab zwembad?

Prefab zwembaden van polyester zijn relatief voordelig. De voorgevormde zwembaden zijn snel aan te leggen. Dat scheelt tijd en geld. Een zwembad van 4 x 6 meter kost gemiddeld € 9.900 - € 24.500.

Wat is de beste plek om een zwembad aan te leggen?

Het is handig om een zwembad aan te leggen op een plek waar u makkelijk toegang toe heeft en waarvoor geen vergunning nodig is. Bouw het zwembad daarom bij voorkeur in de achtertuin, binnen een straal van 30 meter rondom de woning. Let er op dat u het zwembad niet te dicht bij een oeverzone of waterloop plaatst. Houdt bij het kiezen van de beste plek verder rekening met de beschikbare ruimte en de lichtval. Of u het zwembad graag op een zonnige of juist schaduwrijke plek wilt plaatsen, is een persoonlijke keuze.

Zwembad laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten zwembad aanleggen in de tuin

© STRANNIK9211 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen