Kosten vijver aanleggen

Kosten vijver aanleggen
Gemiddelde kosten vijver aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 900 € 3.000 € 38.000 € 2.250 - € 3.500

Vijvers in de tuin zijn er in allerlei soorten en maten. Van een kleine vijver met planten en vissen tot een grote zwemvijver voor een verfrissende duik in de eigen achtertuin. Welke vijver past het beste bij uw wensen? Op deze pagina bespreken we diverse mogelijkheden en de kosten voor het aanleggen van een vijver.

Wat kost een vijver aanleggen?

Het aanleggen van een vijver kost gemiddeld zo’n € 3000. Afhankelijk van uw wensen kan deze prijs behoorlijk uiteen lopen. Een kleine vijver laat u al aanleggen voor zo’n € 900. Voor een grote zwemvijver moet u denken aan een bedrag vanaf € 20.000. In het onderstaande overzicht staan de gemiddelde prijzen voor diverse mogelijkheden.

Kosten vijver aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Zwemvijver (30 m²) € 20.000 - € 38.000
Koi vijver (10 m³), exclusief koi € 3950 - € 5200
Siervijver (10 m³), inclusief planten en vissen € 1900 - € 3250
Natuurvijver (10m³), inclusief planten € 900 - € 2000
Pomp € 150 - € 1600
Filter € 100 - € 1000
Voorgevormde vijverbak € 100 - € 2500
PVC, HPDE folie € 3 - € 7 per m²
EPDM folie € 8 - € 10 per m²

Vijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten vijver aanleggen

Het spreekt voor zich dat grotere vijvers meer kosten dan kleine vijvers. Om beter in te schatten wat het aanleggen van een vijver in uw tuin kost, delen we een aantal prijsvoorbeelden.

Een vijver met een oosters tintje

De koi is de nationale vis van Japan. Een koivijver geeft uw tuin dan ook een oosters tintje. In deze vijver zwemmen vissen, maar er staan geen planten in. Koikarpers eten de planten namelijk alleen maar op en dat is zonde. Koikarpers worden tot een meter lang en hebben dus een flinke vijver nodig. De gemiddelde prijs van een koivijver is € 3950 - € 5200 (exclusief vissen).

Een zwemvijver in eigen tuin

Wel zwemmen in eigen tuin, maar liever geen zwembad? Dan is een zwemvijver de perfecte middenweg. Het ziet er natuurlijk uit en biedt de mogelijkheid om te zwemmen in water zonder chloor en andere chemicaliën. De planten in de vijver houden het water in balans. Om lekker te kunnen zwemmen is een zwemvijver nodig van minimaal 30 m². Reken daarom op een investering van € 20.000 - € 38.000.

Kleine natuurvijver met planten

Wel genieten van een vijver in de tuin, maar niet voortdurend bezig zijn met onderhoud? Kies dan voor een (kleine) natuurvijver. Aanleg en onderhoud zijn relatief voordelig. De gemiddelde kosten van een kleine natuurvijver liggen rond de € 900 - € 2000.

Verdeling kosten vijver aanleggen

Vijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van vijver aanleggen?

Wanneer u een vijver wilt (laten) aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Het soort vijver

Zoals hierboven al duidelijk werd, zijn er verschillende soorten vijvers. Elke vijver heeft een eigen prijskaartje, maar ook qua onderhoud zijn er verschillen.

Koivijver

Een koivijver is een populaire vijversoort. In deze vijver staan geen planten, maar zwemmen wel prachtige koikarpers. Een koivijver moet minimaal 150 centimeter diep zijn. Per koikarper is een gemiddelde leefruimte van zo’n 1000 liter water nodig. Omdat de leefomstandigheden voor de karpers optimaal moet zijn, vergt een koivijver veel verzorging en onderhoud.

Siervijver

Een siervijver is een veelvoorkomende tuinvijver in Nederland. Het is een vijver met planten en vissen. Kies daarbij wel voor vissen die geen planten eten, anders zijn de planten in no-time verdwenen. Om de vissen gezond te houden is het belangrijk om een goed filtersysteem aan te leggen.

Natuurvijver

Een natuurvijver is een perfecte optie voor wie voordelig van een vijver wil genieten. Het is een vijver met planten, maar zonder vissen. Vaak trekt een natuurvijver wel insecten en amfibieën aan. Om het water helder te houden kunt u kiezen voor een filtersysteem, maar vaak is dit niet nodig. Qua onderhoud is het beheren van een natuurvijver eenvoudig. U hoeft enkel voor de planten te zorgen en regelmatig de waterkwaliteit te controleren.

Zwemvijver

Voor een zwemvijver is veel ruimte nodig, minimaal 30 m². In een deel van de vijver komen filterende moerasplanten, het andere deel blijft leeg om voldoende ruimte te hebben om te kunnen zwemmen. Vissen voelen zich meestal niet op hun gemak in een zwemvijver.

Keuze 2: Zelf aanleggen of laten aanleggen

Het aanleggen van een vijver is een specialistische klus. Voor kleine vijvers kunt u soms een voorgevormde vijverbak kopen die u zelf kunt ingraven. Voor grotere vijvers en meer maatwerk raden we aan om een vakspecialist in te huren.

Keuze 3: Wel/geen vissen

Wilt u een vijver met of zonder vissen? Het is verstandig daar vooraf goed over na te denken. Deze keuze heeft ook invloed op het soort waterplanten die in uw vijver passen en het soort filtersysteem dat u aanlegt.

Keuze 4: Extra wensen

Een vijver is uiteraard meer dan ‘een bak met water’. Denk daarom ook na over de afwerking van de vijver en eventuele extra wensen die u heeft. Een vijverrand maken is onderdeel van het aanleggen van een vijver. In sommige vijvers is een filtersysteem en/of vijverpop wenselijk of noodzakelijk. En wat dacht u van een leuk fonteintje in het midden, een net om de vissen te beschermen of mooie rotsen in en om de vijver?

Vijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten vijver aanleggen

Heeft u een vraag over de kosten voor het aanleggen van een vijver? Voor persoonlijk advies kunt u altijd terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over het aanleggen van een vijver.

Heb ik een vergunning nodig om een vijver aan te leggen?

Voor het aanleggen van een vijver is over het algemeen geen vergunning nodig. Wanneer de grond met een machine moet worden afgegraven, moet de hovenier daarvoor wel een KLIC-melding doen. Er wordt dan vooraf gecontroleerd of er leidingen of kabels onder de grond liggen op de plek waar de vijver komt.

Hoe diep moet een vijver zijn?

Een gemiddelde vijver is zo’n 80 - 100 centimeter diep. Kleine vijvers zijn minimaal 60 centimeter diep. Een koivijver en zwemvijver zijn vaak veel dieper (minimaal 150 centimeter).

Wat is de goedkoopste vijver?

De goedkoopste vijver om aan te leggen en te onderhouden is de natuurvijver. Hiervoor is geen groot filtersysteem nodig en omdat er geen vissen in zwemmen, hoeft u ook geen kosten te maken voor de aanschaf van vissen en vissenvoer.

Vijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten vijver aanleggen

© white78 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen