Kosten kunstgras leggen

Kosten kunstgras leggen
Gemiddelde kosten kunstgras leggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 350 € 950 € 2.700 € 700 - € 1.250

Kunstgras is ideaal: Het is onderhoudsvriendelijk, mooi en altijd groen. Wilt u graag kunstgras (laten) leggen? Dan is het prettig om te weten wat de kunstgras prijs is en waar u allemaal aan moet denken. Op deze pagina vindt u meer informatie over kunstgras kosten en mogelijkheden.

Wat kost kunstgras?

Kunstgras laten leggen door een professional kost gemiddeld € 700,- tot € 1250,-. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de gewenste oppervlakte van het nieuwe gazon. Ook de kwaliteit van het kunstgras en de voorbereidingen beïnvloeden de prijs. In onderstaande tabel zetten we de gemiddelde prijzen voor diverse mogelijkheden op een rijtje.

Kosten kunstgras leggen
Werkzaamheid Gemiddelde prijs per m²
Kunstgras (materiaal) € 15,- tot € 40,-
Kunstgras leggen € 8,50
Ondergrond voorbereiden € 7,50
Oud gazon verwijderen € 8,-

Kunstgras laten leggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kunstgras prijs

Het spreekt voor zich dat de kosten voor een groot stuk kunstgras hoger liggen dan voor een klein oppervlakte. Onderstaande prijsvoorbeelden geven een beeld van de verschillende opties voor het aanleggen van kunstgras. Aan de hand daarvan kunt u beter inschatten wat de kosten van kunstgras voor uw tuin of balkon zullen zijn.

Kunstgras zelf aanleggen

Wanneer u het kunstgras zelf gaat aanleggen, betaalt u alleen voor de materialen. De grootste kostenpost daarbij is uiteraard het kunstgras zelf. De gemiddelde prijs voor kunstgras is € 27,50 per m². Voor een klein gazon van 20m² bent u € 550,- kwijt. Een groter gazon van 60m² kost € 1650,-. Houd er rekening mee dat hier bovenop eventueel ook nog kosten komen voor zand, drukverdelend doek en kantopsluiting.

Kunstgras laten aanleggen

Kiest u ervoor om kunstgras te laten aanleggen? Dan betaalt u kosten voor materiaal en voor arbeid. Het laten leggen van kunstgras kost gemiddeld € 8,50 per m². Een klein gazon van 20m² laten leggen, kost dan gemiddeld zo’n € 720,-. Een groter gazon van 60m² kost € 2160,-. Wanneer u ook uw oude gazon laat verwijderen, de grond laat voorbereiden en tuinafval laat afvoeren, zullen deze kosten uiteraard hoger uitpakken.

Kunstgras op balkon

Wie graag op het balkon zit, wil daar natuurlijk ook een prettige plek van maken. Kunstgras op het balkon is zeer populair. Het maakt het balkon direct groen én is zacht aan de voeten. Gemiddeld is een balkon 7m². Op een balkon wordt het kunstgras vaak minder intensief gebruikt, waardoor u niet voor de allerbeste speelkwaliteit hoeft te kiezen. Als we uitgaan van een bedrag van € 20,- per m² kunstgras, dan heeft u al kunstgras op uw balkon voor een bedrag rond de € 140,-. Kunstgras op het balkon is eenvoudig te leggen en vereist geen speciaal zand voor de ondergrond.

Kunstgras laten leggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van kunstgras?

Wanneer u kunstgras laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De kwaliteit van het kunstgras

Kunstgras bestaat in vele varianten en de ene grasmat is van betere kwaliteit dan de andere. Bij het kiezen van de juiste kwaliteit speelt het gebruik een belangrijke rol. Gras waar veel door kinderen op gespeeld wordt, moet stevig zijn. Een kunstgrasgazon dat er puur voor de sier ligt, heeft vaak minder te verduren. En natuurlijk wil ook het oog wat. Hoe echter het kunstgras lijkt, hoe natuurlijker de uitstraling van uw tuin.

Keuze 2: De oppervlakte van het gazon

De oppervlakte van het gazon bepaalt voor een groot deel de kosten van het kunstgras. Logisch, want het leggen van een klein stukje kunstgras kost minder tijd en materiaal, dan een flink gazon.

Keuze 3: Wel/geen kantopsluiting

Aan de randen van het kunstgras kunt u kiezen voor kantopsluiting. Dit kan betonband zijn, een kunststof strip of bestrating. Het materiaal dat u kiest, bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het gazon. Bovendien is het belangrijk dat de kantopsluiting van goede kwaliteit is. Het zou jammer zijn al na korte tijd gaat scheuren. Kantopsluiting zorgt ervoor dat er geen viezigheid onder het kunstgazon kan komen. Dat wat onder de kunstgrasmat ligt, is door de kantopsluiting niet meer zichtbaar en de stevige randen zorgen er voor dat de kunstgrasmat niet kan gaan rafelen.

Keuze 4: Ondergrond wel/niet zelf voorbereiden

Voor het kunstgras gelegd kan worden, zal de ondergrond daarop voorbereid moeten worden. Dit kunt u overlaten aan de hovenier óf u kunt het zelf doen. Afhankelijk van de staat van de grond en de manier waarop het gazon gebruikt gaat worden, kiest u een ondergrond. Het is belangrijk dat de ondergrond water doorlaat. Hiervoor kunt u menggranulaat door het zandbed mengen, een laag lava aanbrengen of een drainagesysteem installeren. Om verzakking te voorkomen, dient de oppervlakte bewerkt te worden met een trilplaat. Als laatste stap in de voorbereiding moet de grond worden geëgaliseerd.

Keuze 5: Wel/geen drukverdelend doek

Als de ondergrond goed is voorbereid, kunt u nog kiezen voor het plaatsen van een drukverdelend doek onder het gazon. Dit doek beschermd de ondergrond tegen voetstappen tijdens het leggen van het kunstgras. Mieren en onkruid kunnen door een drukverdelend doek minder goed omhoog komen en bij het plaatsen van meubels of speeltoestellen, beschermt het drukverdelend doek tegen puntbelasting.

Verdeling kosten kunstgras leggen

Kunstgras laten leggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten kunstgras aanleggen

Hieronder leest u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het aanleggen van kunstgras.

Kan ik kunstgras snijden?

Kunstgras wordt op rol geleverd en is in iedere gewenste vorm te snijden. Plaatst u het kunstgras naast rondlopende borders of om een boom? Dan is dat qua vorm geen enkel probleem. Het flexibele materiaal kan bovendien ook over heuvels en kuilen gelegd worden.

Hoeveel tijd kost kunstgras aanleggen?

Het aanleggen van kunstgras tot 100m² gebeurt meestal in één dag. Gaat u het kunstgras zelf leggen? Houd dan rekening met een tijdsbesteding van zo’n twee uur voor een rechthoekig kunstgrasveld van 10x4 meter. Wanneer u ook moet snijden en/of plakken zal het leggen van kunstgras meer tijd in beslag nemen.

Welk zand gebruikt men bij kunstgras aanleggen?

Als ondergrond voor kunstgras gebruiken we veelal een zandbad van 3-5 centimeter zand. Hiervoor kunt u straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand gebruiken. Gebroken puin en lavazand zijn ook geschikt. Bij een ondergrond met slechte afwatering, raden we aan een wat dikkere laag zand aan te brengen.

Kunstgras laten leggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten kunstgras leggen

© Varavin88 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen