Kosten tuinhek plaatsen

Kosten tuinhek plaatsen
Gemiddelde kosten tuinhek plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 350 € 975 € 5.500 € 800 - € 1.200

Rondom een mooie tuin hoort een bijpassende tuinomheining. Een tuinhek zorgt voor privacy en meer veiligheid. Bovendien schept een tuinhek duidelijkheid over waar uw tuin eindigt en de grond van een ander begint. Zeer functioneel dus, maar dat betekent niet dat een tuinhek niet mooi kan zijn. Er valt veel te kiezen qua stijlen en materialen, zodat het tuinhek altijd past bij uw huis en tuin. Op deze pagina bespreken we diverse mogelijkheden en bekijken we de kosten van tuinhek plaatsen.

Wat kost een tuinhek plaatsen?

Door het grote aanbod, varieert de prijs van een tuinhek nogal. Gemiddeld gezien kunt u rekenen op zo’n € 975. In onderstaande tabel ziet u de kosten van verschillende soorten hekwerk en de montagekosten voor diverse tuinhekken.

Kosten tuinhek plaatsen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Montage houten tuinhek € 15 - € 20 per meter
Montage tuinhek gaas € 10 - € 20 per meter
Montage sierhekwerk € 10 - € 20 per meter
Montage dubbelstaaf tuinhek € 10 - € 25 per meter
Montage spijlen tuinhek € 10 - € 25 per meter
Sierhekwerk € 65 per meter
Gaashekwerk € 70 per rol (25 x 1 meter)
Spijlen tuinhek € 60 per meter
Dubbelstaaf tuinhek € 50 per meter
Houten tuinhek € 50 per meter
Klimop begroeiing € 25 - € 45 per 150 centimeter
Prikkeldraad € 30 - € 50 per 100 meter
Stekels € 8 - € 20 per meter

Tuinhek laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinhek plaatsen

Bent u benieuwd wat de kosten voor een tuinhek rondom uw tuin zijn? Dat hangt erg af van het hekwerk dat u kiest. Onderstaande voorbeelden geven alvast een idee van enkele mogelijkheden.

Snel en voordelig

Wanneer u wel graag een tuinhek wilt, maar daar het liefst zo min mogelijk geld aan uitgeeft, kunt u kiezen voor een gaashekwerk. Voor een rol gaashekwerk van 25 x 1 meter betaalt u gemiddeld € 70. Daarnaast heeft u ook nog wat materiaal nodig om het gaas te bevestigen. Een gaashekwerk is niet heel stevig, maar is eenvoudig te plaatsen en goedkoop.

Tuinhek met klimplanten

Hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Door klimop tegen het tuinhek te laten groeien, kleuren de randen van de tuin prachtig groen. Een dubbelstaafmathekwerk is hiervoor zeer geschikt. Dit hekwerk kost gemiddeld € 50 per meter. Klimop kost € 25 - € 45 per 150 centimeter.

Stijlvol hekwerk

Bij een huis en tuin met klassieke uitstraling past een stijlvol hekwerk, zoals een sierhekwerk. Een sierhekwerk is niet goedkoop, maar geeft uw tuin wel écht iets extra’s. De kosten zijn gemiddeld € 65 per meter.

Verdeling kosten tuinhek plaatsen

Tuinhek laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinhek plaatsen?

Wanneer u een tuinhek gaat plaatsen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De stijl van uw tuinhek

Wanneer u een tuinhek kiest, heeft u de keuze uit diverse stijlen. Zoekt u een tuinhek met een klassieke uitstraling, dan is een sierhekwerk heel geschikt. Houdt u wel van spijlen, maar zijn de tierelantijnen van een sierhekwerk iets te veel? Een spijlenhekwerk is een strakkere variant. Spijlenhekwerk is erg stevig en wordt daarom vaak rondom tuinen, maar ook rondom bedrijventerreinen gebruikt. Ook dubbelstaafmathekwerk is een veel gezien hekwerk. Dubbelstaafmathekwerk is stevig, relatief voordelig en heel geschikt om klimplanten tegenaan te laten groeien. Een houten hekwerk versterkt de natuurlijke uitstraling van uw tuin.

Keuze 2: Materiaal

Sier-, spijlen-, gaas- en dubbelstaafmathekwerken zijn altijd van metaal. Als u kiest voor één van deze stijlen, is de materiaalkeuze dus eenvoudig. U kunt ook een houten tuinhek plaatsen. Daarbij kunt u kiezen voor geïmpregneerd zachthout of voor hardhout. Zachthout gaat gemiddeld 15 - 25 jaar mee en vraagt tussentijds het nodige onderhoud om het hout bestand te houden tegen schimmel en insecten. Hardhout is een stuk steviger. Het hoeft niet behandeld te worden en gaat langer dan 25 jaar mee.

Keuze 3: Tuinhek zelf plaatsen of laten monteren?

Een tuinhek plaatsen kunt u, als u handig bent uw handen, prima zelf plaatsen. Zorg er dan wel voor dat u zich verdiept in de beste manier om het hekwerk zo stevig mogelijk te plaatsen en neem de tijd om de klus goed uit te voeren. Besteed u uw tijd liever anders? Dan kunt u het tuinhek laten monteren door een ervaren hovenier. U weet dan zeker dat het hekwerk vakkundig geplaatst wordt en heeft er zelf verder geen omkijken naar.

Keuze 4: Extra opties

Een tuinhek is de eerste barrière voor ongenode bezoekers. Wilt u de tuin nog verder beveiligen? Dan kunt u ervoor kiezen om prikkeldraad of stekels op het tuinhek te plaatsen. Hiermee maakt u het indringers een stuk moeilijker om over het tuinhek te klimmen. Voor wat extra groen kunt u het tuinhek laten begroeien met klimop. Naast een mooie uitstraling zorgt dit ook voor meer privacy.

Tuinhek laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinhek plaatsen

Heeft u een vraag over het plaatsen van een tuinhek, dan kunt u deze altijd vrijblijvend stellen aan een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen.

Is er een vergunning nodig om een tuinhek te plaatsen?

Iedereen mag zijn tuin of perceel afbakenen met een hekwerk. Of u daarvoor een vergunning nodig heeft, hangt af van het gekozen hekwerk. De volgende stelregels worden daarbij gehanteerd:

  • Hekwerken tot maximaal 1 meter hoog mogen zonder vergunning geplaatst worden.
  • Een tuinhek van 1 - 2 meter hoog mag enkel achter de voorgevelrooilijn geplaatst worden. De voorgevelrooilijn is een denkbeeldige lijn, waarachter u een huis mag bouwen. Wilt u weten waar de voorgevelrooilijn in uw tuin loopt? Bekijk dan het bestemmingsplan van uw woning.
  • Voor het plaatsen van een hekwerk dat hoger is dan 2 meter dient u een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Welk tuinhek is geschikt voor klimplanten?

Een dubbelstaafmathekwerk is heel geschikt voor begroeiing met klimplanten. Ook tegen een houten hekwerk kunt u klimplanten laten groeien.

Wat kost een tuinhek?

Gemiddeld kost een tuinhek € 925. De exacte kosten voor een hekwerk rondom uw tuin zijn afhankelijk van stijl, materiaal en lengte van het gekozen hekwerk. Om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen het hekwerk zelf te plaatsen.

Tuinhek laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinhek plaatsen

© Zeralein99 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen